Tokios priemonės kaip kūno temperatūros tikrinimai ir privalomi viruso testai jau tampa nauja norma penkiems milijonams darbuotojų iš užsienio, dirbančių Pietryčių Azijos šalyse. Tačiau dėl gyvenimo sąlygų – apgyvendinimo ankštose patalpose – ir kalbos barjerų darbo migrantų jėga tampa pažeidžiama naujai užsikrėtimų bangai.

Tiek Tailandas, tiek Malaizija bando išvengti to, kas nutiko Singapūre, kur smarkiai padaugėjo užsikrėtimų tarp milijono menkai apmokamų darbuotojų iš užsienio, daugelis kurių gyvena ankštose patalpose. Toks scenarijus labai pakenktų migrantų darbo jėgos rinkai, kuri stiprina pajamas bei ekonomikas visoje Pietryčių Azijoje.

„Jeigu nebūsime atsargūs, mūsų laukia panašus infekcijų šuolis, koks buvo Singapūre, – sakė Adisornas Keadmongkolas, vadovaujantis Tailando migrantų darbo grupei „Migrant Working Group Thailand“, rengiančiai darbo teisių gynimo kampanijas. – Galima būtų teigti, kad verslovės bei darbuotojai taisyklių laikosi iš baimės prarasti pajamas, kuriam nors iš jų susirgus.“

Darbuotojai iš Kambodžos, Indonezijos ir Mianmaro plūsta dirbti į kaimynines šalis, kur gamina prekes, stato dangoraižius ir dirba žemės ūkio darbus. Savo ruožtu, turtingesnėms valstybėms, tokioms kaip Tailandas, Malaizija ir Singapūras, pigi darbo jėga yra naudinga.

Vos tik kelionių draudimai bus atšaukti, grįžtanti darbo jėga iš šalių, kurios vis dar grumiasi su viruso protrūkiu, gali išprovokuoti naują infekcijų šuolį.

Praėjusio ketvirtadienio duomenimis, Malaizijoje buvo užfiksuota daugiau nei 6 700 COVID-19 atvejų, Tailande – tik per 3000, rodo Johno Hopkinso universiteto surinkti duomenys. Palyginimui, Kuveite ir Danijoje, šalyse su daug mažesnėmis populiacijomis, šis rodiklis viršija 10 000.

Nors Tailande iki gegužės pabaigos nepaprastoji padėtis nebus atšaukta, šalis leido daliai verslo atnaujinti veiklą, pavyzdžiui, atsiverti restoranams.

Malaizija leido atnaujinti beveik visą ekonominę veiklą, atidarytos gamyklos, tačiau šalies vyriausybė uždraudė masinius susibūrimus.

Abi šalys nurodo, kad karantino priemonių švelninimas priklauso nuo to, kaip bus toliau kontroliuojamas viruso plitimas, ir kad šiuo etapu yra pavojingas bet koks naujas židinys.

Kitos šalys taip pat sprendžia, kaip geriausia atverti per nauja savo ekonomikas. Kinija atšaukė karantiną Uhane balandį, nors šią savaitę paskelbė planuojanti testuoti visus vienuolika milijonų miesto gyventojų. Honkongas, mažėjant užsikrėtimų skaičiui, padvigubino socialinių susibūrimų limitą iki aštuonių žmonių ir planuoja atidaryti mokyklas bei sušvelninti sienų su žemynine Kinija apribojimus.

Tailandas jau užfiksavo keletą naujų užsikrėtimų tarp migrantų jų sulaikymo centruose, ir valdžia deda pastangas susisiekti su trimis milijonais darbuotojų iš užsienio. Darbo ministerija skelbia informaciją birmiečių, laosiečių ir chimerų kalbomis, ragindama migrantus laikytis higienos reikalavimų – reguliariai plauti rankas, dėvėti kaukę ir atsisakyti vietos papročių tokių kaip maisto dalijimasis. Valdžia taip pat ragina darbdavius tikrinti darbuotojus dėl simptomų, nors tai nėra toks paprastas ir saugus būdas nustatyti infekcijas. „Jie jauni, sveiki ir gali nejusti jokių simptomų, todėl virusą gali labai lengvai platinti bendruomenėje, – sakė Theanratas Nawamawastas, Tailando darbo ministerijos nuolatinio sekretoriaus pavaduotojas. – Grupinis protrūkis pakirstų pagrindinę įmonių darbo jėgą. Visi dabar labai budrūs.“

Kai kurios bendrovės nenuleidžia rankų ir imasi priemonių. Maisto konglomeratas „Charoen Pokphand Foods Pcl.“, didžiausia Tailando mėsos gamintoja, kur emigrantai sudaro maždaug penktadalį darbo jėgos, savo darbuotojus surenka privačiu automobiliu iš įmonės nuomojamų butų, kuriuose gyvena po du darbininkus. Prieš tęsdami savo reguliarų sanitarinių reikalavimų, keliamų perdirbimo įmonėms, procesą jie turi dukart pamatuoti kūno temperatūrą.

„Svarbiausia, kad darbo vieta būtų švari ir saugi, – sakė generalinis direktorius Prasitas Boondoungprasertas. – Darbininkai bijo užsikrėsti ir prarasti pajamas.“

Baimė prarasti pajamas skatina tiek darbuotojus, tiek bendroves laikytis taisyklių ir nurodymų, kad būtų išvengta finansinių trikdžių, sakė Adisornas Keadmongkolas.

Nuo kovo pabaigos, kai buvo įvestas karantinas, atleista apie 700 000 migrantų darbuotojų – daugiausia iš turizmo, paslaugų ir statybų pramonės sektorių, rodo Tailando migrantų darbo grupės vadovo paskaičiavimai. Be pajamų ir deramos socialinės apsaugos apie 200 000 migrantų grįžo namo, tuo tarpu tie, kurie liko, susimažino išlaidas dalydamiesi būstu su daug kitų.

„Rizikos didėja, kai netenkama darbo. Mažesnės pajamos reiškia blogesnes gyvenimo sąlygas daugeliui“, – sako Adisornas Keadmongkolas.

Iki šiol Tailande nustatyta apie 20 teigiamų koronaviruso atvejų tarp migrantų darbuotojų, sakė jis pridurdamas, kad atvejų sumažėjo arba dėl to, kad viruso plitimas pažabotas, arba dėl nepakankamo testavimo.

Testavimai

Gegužės pradžios duomenimis, Malaizijoje buvo atlikta apie 257 000 testų, Tailande – 286 000.

Tailando sveikatos apsaugos ministerija teigia didesnį dėmesį skirianti aukštos rizikos grupėms, įskaitant paslaugų bei mažmeninius sektorius, nors biudžeto suvaržymai trukdys masiniams testavimams.

Malaizija, kur beveik 80 proc. migrantų darbo jėgos yra iš Indonezijos, Bangladešo ir Nepalo, laikosi griežtesnės pozicijos. Vyriausybė nurodė visiems darbuotojams migrantams atlikti testus, kas gali kainuoti po 650 ringitų (150 JAV dolerių ) už testo rinkinį. Anksčiau vyriausybė skelbė, kad darbdaviai turį padengti išlaidas. Bet Malaizijos nekilnojamojo turto ir statytojų asociacijos po kelių dienų paskelbė bendrą pareiškimą: „Verslininkai neturi finansinių galimybių padengti išlaidas, ypač kai jie jau ir taip smarkiai nukentėję finansiškai dėl pandemijos.“

Vėliu buvo patikslinta, kad testai visiems darbuotojams, kurie šiuo metu dirba ir yra registruoti Socialinio draudimo organizacijoje, yra nemokami. Anot PwC, visi darbdaviai Malaizijoje turi prisidėti prie socialinės savo užsienio darbuotojų (išskyrus namų ūkio darbininkus) apsaugos.

Veiklos atvėrimas

Panašu, kad dėl pandemijos tokiai ilgalaikei regiono tarpusavio priklausomybei nuo darbuotojų migrantų srautų iškilo grėsmė. Šalys, kur virusas daugiau mažiau sukontroliuotas, tokios kaip Tailandas ir Malaizija, baiminasi, kad darbuotojai migrantai, nuvykę į savo gimtines aplankyti savo šeimų ir vėliau sugrįžę į darbus užsienyje parsiveš užkratą.

Bet įmonėms atsidarant po karantino, tokių darbuotojų paklausa greičiausiai tik didės. Kaip teigia Darbo ministerijos atstovas Theanratas Nawamawatas, vos tik situacija „susinormalizuos“ ir savo veiklą atnaujins turizmo bei paslaugų sektoriai, Tailandas sušvelnins savo taisykles migrantams dėl leidimo grįžti, įvesdamas privalomą keturiolikos dienų karantiną, kad išvengtų infekcijų šuolio.

Pasak Somprawino Manpraserto, banko „Bank of Ayudhya Pcl“ vyriausiojo ekonomisto, tikimybė, kad ir toliau galios apribojimai žmonių judėjimui tarp regiono šalių, gali suformuoti deficitinę darbo rinką.

„Pagrindinis kylantis klausimas: ar pakaks darbuotojų, kai ekonomika atsivers“, – sakė jis.