Priverstinių vykdymo veiksmų bus imtasi prieš verslo operatores ir fizinius asmenis, nesilaikančius taisyklių, pirmadienį savo feisbuko paskyroje rašė šalies aplinkosaugos ir vandens išteklių ministras Masagosas Zulkiflis. Tiems, kas nepaisys fizinio atstumo taisyklių, gresia 300 Singapūro dolerių (211 JAV dolerių) bauda už pirmąjį nusižengimą.

„Saugiklis suveikia tik tuomet, kai visi atlieka savo vaidmenį“, – sakė Masagosas Zulkiflis, turėdamas galvoje karantino, jau trunkančio septintą savaitę, priemones.

Ministro komentarai buvo publikuoti po to, kai socialinėje žiniasklaidoje praėjusį savaitgalį pasirodė keletas nuotraukų, kur grupės žmonių būriuojasi palei Robertsono krantinę, garsų barų bei kavinių kvartalą, esantį kelios minutės kelio iki miesto-valstybės finansų rajono. Nuotraukose matyti, kaip keletas žmonių stoviniuoja prie restorano durų, dalis jų nedėvi kaukių, kurias esant lauke dėvėti privaloma.

Pasak ministro, policija pradėjo tyrimą prieš kelis „nesingapūriečius“, kurie būriavosi nepaisydami taisyklių. Masagosas Zulkiflis taip pat paragino visuomenę pranešti apie pažeidėjus per programėlę, kuri iš pradžių buvo sukurta tam, kad visuomenė galėtų iškelti įvairias miesto problemas, tokias kaip netvarka gyvenamuosiuose rajonuose ir šiukšlinimas.

Balandį Singapūras priėmė laikinus naujus įstatymus, kuriais buvo uždrausti tiek vieši, tiek privatūs bet kokio dydžio susibūrimai; šalis tikisi, kad sugriežtinus fizinio statumo taisykles, pavyks pažaboti koronaviruso plitimą.

Singapūras vis dar stengiasi pažaboti infekcijų protrūkį tarp tūkstančių užsieniečių darbininkų, kurie ženkliai pakurstė užsikrėtimų augimą ir pavertė nediduką miestą-valstybę viena iš labiausiai infekuotų Azijos šalių; pirmadienio duomenimis, bendras atvejų skaičius viršijo 28 000 atvejų. Siekdama ryžtingai sumažinti atvejų skaičių visuomenėje, vyriausybė pratęsė savo dalinį karantiną – per kurį buvo uždarytos mokyklos ir dauguma darboviečių – iki birželio 1 dienos.

„Kova su COVID-19 dar nesibaigė. Viso pasaulio šalys visomis išgalėmis stengiasi užkirsti kelią antrajai infekcijų bangai, – sakė ministras. – Mes imsimės priemonių prieš kiekvieną, kuris pažeis saugaus atsiribojimo priemones.“

Vasarį, ankstyvojoje kovos su virusu stadijoje, Singapūras atšaukė darbo leidimus daliai užsieniečių, sučiuptų savo darbo vietose per priverstines atostogas, ir juo repatrijavo. Balandį, kai šalies valdžia aptiko 24 darbo leidimų turėtojus, valgančius, geriančius ir besibūriuojančius grupėmis, jiems nedelsiant buvo atšaukti darbo leidimai ir visam laikui atimta galimybė dirbti Singapūre.

Be to, Singapūro valdžia patraukė į teismą ir singapūriečius, kurie nesilaiko karantino reikalavimų ir įvestų priemonių, pavyzdžiui, nedėvi kaukių. Pavyzdžiui, vienas vietos gyventojas, kuris nesilaikė „likti namie“ reikalavimo ir išėjęs iš namų nukeliavo valgyti sriubos su kiaulienos šonkauliukais, buvo pasodintas į kalėjimą šešioms savaitėms.