Apie 18 proc. iš maždaug 6 500 verslovių, apklaustų „Ifo“ instituto, pranešė atleidę dalį darbuotojų arba neatnaujinę darbo sutarčių. Bent pusė visų restoranų ir viešbučių, dalyvavusių apklausoje, nurodė apkarpę darbo vietų skaičių, pranešama „Ifo“ ataskaitoje.

Tokie skaičiai pabrėžia sunkumus, su kuriais susiduria vyriausybės, siekdamos užkirsti kelią nuostoliams užimtumo rinkoje koronaviruso pandemijos karuselėje, – su jais susiduria ir šalis, garsėjanti ypatinga darbo rinkos politika, skirta padėti bendrovėms.

Dažnai giriama Vokietijos paramos programa, pagal kurią valstybė kompensuoja didelę dalį atlyginimo, prarasto įmonėms sutrumpinus darbo valandas, gavo paraiškų dėl paramos daugiau nei 10 mln. darbuotojų, balandį skelbė Federalinė darbo agentūra. Tačiau bedarbių skaičius balandį vis tiek šoktelėjo daugiau nei 370 000 žmonių ir greičiausiai toliau augs.

„Krizė neišvengiamai atsilieps ir Vokietijos darbo rinkai, – sako Klausas Wohlrabe, „Ifo“ instituto apklausų vadovas.

Ataskaita rodo, kad apie 39 proc. stiprios Vokietijos automobilių pramonės įmonių nusprendė apkarpyti savo personalą. Farmacijos, cheminių medžiagų, statybų ir nekilnojamojo turto sektoriai buvo iš tų, kurie labiausiai atsispyrė ketinimams mažinti darbo vietų skaičių.