Užkandžiai ir toliau liks nemokami, tačiau gazuotų gėrimų aparatas ir dubuo su migdolais bus pakeisti gėrimais skardinėse, vandeniu buteliukuose ir atskirai supakuotais baltymų kąsneliais. Naujas privalumas: kas dvi savaites kompanija planuoja čia pat vietoje atlikti „Covid-19“ testus kiekvienam panorėjusiam darbuotojui.

„Mission Bio“ į darbą sugrįžta anksčiau nei dauguma Šiaurės Kalifornijos įmonių. Pareigūnai pratęsė buvimo namuose nurodymus iki gegužės pabaigos, o kai kurios didžiausios technologijų kompanijos leido suprasti, kad jų biurai stovės uždaryti ir ilgiau.

„Mission Bio“, kuri vysto ląstelių chemijos technologiją, teigia nusprendusi vėl atsidaryti po to, kai pasitarė su vietos pareigūnais ir šie nusprendė, kad startuolio atliekami vėžio tyrimai laikomi ypatingos svarbos. „Vėžys iš namų nedirba“, – pastebi kompanijos technologijų vadovas Nigelas Beardas.

Startuolio pasirengimas grįžti į darbą suteikia galimybę pažvelgti į unikalius iššūkius, kylančius bandant pritaikyti Silicio slėnio biurą prie pandemijos reikalavimų. „Mission Bio“ darbo stalai yra išdėstyti pagal atviro plano schemą, kuri iki šiol vyrauja technologijų biuruose, tačiau visiškai nedera su socialinės distancijos taisyklėmis.

Kompanija laikys biurą atidarytą septynias dienas per savaitę ir prašys darbuotojų dirbti pamainomis, kad tik trečdalis personalo vienu metu būtų biure. Laboratorijos suprojektuotos taip, kad būtų bendro naudojimo, tačiau nuo šiol tyrėjai privalės dirbti po vieną. Darbuotojams atvykus bus tikrinama temperatūra ir klausiama, ar jie arba jų šeimos nariai neturi kosulio, karščiavimo ar kvėpavimo sutrikimo simptomų.

Didžiausios technologijų kompanijos ketina imtis panašių žingsnių. „Apple Inc.“ ketina reguliuoti darbuotojų grįžimą į biurą, atlikti temperatūros patikrinimus, susodinti žmones per atstumą ir sudaryti sveikatos patikrinimo sąrašą, praėjusį mėnesį vykusiame virtualiame susitikime darbuotojams sakė generalinis direktorius Timas Cookas. Jis pridūrė, kad Kupertino (Kalifornija) būstinė nebus atidaryta bent jau iki birželio pradžios ir darbuotojai į biurą greičiausiai bus grąžinami „nustatyta tvarka“.

„Google“, kurio miesteliai yra suprojektuoti taip, kad darbuotojai galėtų leisti laiką kartu daugybėje kavinių ir tinklinio aikštelių, taip pat neketina atsidaryti bent jau iki birželio. Kompanija planuoja pakeisti atviro plano dizainą dar prieš sugrįžtant darbuotojams, sakė vienas su planais susipažinęs asmuo.

„Facebook Inc.“ taip pat ieško būdų, kaip pertvarkyti atviro plano patalpas, tačiau dar neskuba atsidaryti, nes dauguma darbuotojų savo darbus gali dirbti iš namų, „Bloomberg Television“ sakė vyriausiasis finansininkas Davidas Wehneris. „Amazon.com Inc.“ savo darbuotojams visame pasaulyje pranešė, kad jei jie pajėgia efektyviai dirbti iš namų, tai gali juose pasilikti bent iki spalio. Tiems, kas nuspręs dirbti biure, bus duodamos veido apsaugos.

Tą dieną, kai technologijų kompanijų darbuotojai pagaliau vėl susiruoš į biurą, pirmasis pokytis, kurį daugelis jų pastebės – rytinis važiavimas į darbą. Didesnių kompanijų darbuotojus išvežiojantys maršrutiniai autobusai gali nebedirbti visu pajėgumu, o kai kurie darbdaviai gali paraginti žmones vairuoti nuosavus automobilius, siekiant išvengti viešojo transporto. Atvykę jie ras pertvarkytus vestibiulius.

Siekdamos saugiai sutalpinti tūkstančius darbuotojų, kompanijos ruošiasi pasitelkti įvairias dizaino gudrybes, pvz., lipdukus ant grindų arba sumaniai sustatytus baldus, kurie sukurtų barjerus, teigia Primo Orpilla, vadovaujantis San Fransiske įsikūrusiai interjero dizaino įmonei „Studio O+A“, tarp kurios klientų yra „Microsoft Corp.“, „Slack Technologies Inc.“ ir „Uber Technologies Inc.“

Technologijų kompanijas ypač neramina tie pokyčiai, kurie galėtų pakenkti jų kruopščiai puoselėjamai estetikai. Niekas nenori juostinių barjerų, kurie priverstų žmones jaustis tarsi oro uoste, sako P. Orpilla. Taigi jos ieško meniškų minios valdymo versijų.

„Tarkime, jei Shepardas Fairey mėgintų jūsų erdvėje pritaikyti socialinio atsiribojimo taisykles, kaip jis tai padarytų?“ – svarsto P. Orpilla, turėdamas omenyje B. Obamos rinkiminės kampanijos plakatų „Hope“ kūrėją. Serialo „Seinfeld“ veikėjui Džordžui patiktų kai kurių klientų planai pertvarkyti bendruosius tualetus taip, kad sienos tarp kabinų eitų nuo grindų iki lubų, sako jis.

Daugelis kompanijų supranta, kad atviro plano biuras – kadaise laikytas novatorišku, nes darbas vienoje patalpoje neva skatina bendradarbiavimą – yra netvarus. „Galbūt anksčiau jis ir buvo novatoriškas, – teigia Andrew Holmesas, Dalaso (Teksasas) patalpų ir stalviršių pertvarų gamintojo „Loftwall“ rinkodaros direktorius. – Dabar tai tiesiog atrodo kaip vieta nevaldomai plisti mikrobams.“ Po koronaviruso protrūkio „Loftwall“ pertvarų pardavimai išaugo mažiausiai dvigubai. „Apple“, „Google“, „Microsoft“ ir „Tesla Inc.“ – tai tik kelios kompanijos, kurios per pastaruosius 18 mėnesių užsisakė „Loftwall“ produkcijos, sako A. Holmesas.

Darbo vietų atnaujinimo gali nepakakti, teigia Philipas Martinas, San Fransiske įsikūrusios kriptovaliutų biržos „Coinbase“ saugumo vadovas. Tarkime, jei kolega kosėja atsistojęs, jis gali užkrėsti kaimynus. Ph. Martinas tikisi, kad pareigūnai nustatys gaires darbui biure, pvz., sumažins leidžiamą žmonių skaičių pastate arba reikalaus barjerų tarp darbuotojų. Jis jau dabar ruošiasi „Coinbase“ grįžimui į darbą, tačiau teigia, jog nesitiki, kad viskas sugrįš į vėžes mažiausiai iki sausio.

Kai kurias darbo vietas pertvarkyti sudėtingiau. „Xwing“, startuolis, kuriantis savavaldžius orlaivius, prieš pandemiją kas antrą savaitę rengdavo bandomuosius skrydžius Konkordo (Kalifornija) aerodrome. Kompanija mažoje, triukšmingoje transporto priemonėje sutalpindavo tris ar keturis darbuotojus, sėdinčius maždaug per ištiestos rankos atstumą vienas nuo kito.

„Xwing“ įkūrėjas Marcas Piette'as bando išsiaiškinti, ar įmanoma, kad orlaiviu vienu metu skristų mažiau inžinierių, ir ar mikrofonai perduos jų balsus ir dėvint veido kaukes. „Mes kuriame autonomiškai skraidančius orlaivius, – teigia M. Piette'as. – Jei nebegalėsime jų skraidinti, tai taps keblia problema.“