Po pernai patirtų didžiulių nuostolių, atsinaujinantiems energijos ištekliams toliau stumiant iš rinkos anglį, kaip elektros generavimo šaltinį, šilta žiema tik apsunkino situaciją. Vėliau plintanti pandemija ir dėl jos įvesti karantinai nusmukdė elektros energijos vartojimą didžiausioje Europos Sąjungos Rytų ekonomikoje 10-čia procentų ir dar labiau sumažino nešvariojo kuro paklausą.

Valstybinei bendrovei teko sustabdyti gamybą trijose iš savo keturiolikos kasyklų iki gegužės 10 dienos po to, kai daugiau nei dviem šimtams jos darbuotojų buvo nustatytas teigiamas koronaviruso testas, dar 1200 darbuotojų turėjo saviizioliuotis.

Siekdama įveikti krizę, PGG vadovybė pasiūlė sutrumpinti savaitinį darbo laiką ir sumažinti atlyginimus, tuo pačiu metu įsipareigodama susilaikyti nuo darbuotojų atleidimo, kaip to reikalaujama mainais į subsidijas iš valstybinio paramos paketo. Jei neparengs tinkamo plano krizei įveikti, kasybos bendrovė per artimiausius tris mėnesius gali praprasti per 700 mln. zlotų (167 mln. JAV dolerių), praėjusiais metais patyrusi 427 mln. zlotų nuostolį, perspėjo įmonės vykdomasis direktorius Tomaszas Rogala.

Drumzlini vandenys

Profsąjungos nedelsdamos atmetė idėją, pareikšdamos, kad pandemija – tai tik dingstis įmonės vadovybei bei vyriausybei uždaryti kasyklas, užuot rengus ilgalaikį planą pramonei, kuri išgyvena nuolatinę krizę nuo komunizmo žlugimo laikų. Anglis vis dar sudaro daugiau nei 70 proc. šalies elektros generavimo apimčių.

„Dabartiniai veiksmai atrodo lyg koks sprendimų priėmėjų pasiteisinimas“, – praėjusią savaitę kalbėjo Dominikas Kolorzas, „Solidarity“ profsąjungos regioninio skyriaus vadovas. Anot D. Kolorzo, dar gerokai prieš pandemiję buvo aišku, kad situacija „labai sudėtinga ir absoliučiai nieko dėl to nedaroma“. Vis dėlto, profsąjungos vadovas pripažįsta, kad gilesnė pramonės restruktūrizacija yra būtina ir derybos šiuo klausimu turėtų būti tęsiamos.

PGG anglies gavyba šiais metais, palyginti su 2019-aisiais, turėtų sumažėti nuo 30 mln. iki 29 mln. tonų.

Kaip rodo istorija, profsąjungų žodis visada būdavo svarus sprendžiant klausimus su įvairiomis vyriausybėmis, visų pirma dėl stiprios jų politinės paramos pietiniame Silezijos regione. Šiuo metu jos yra vienintelės darbo organizacijos šalyje, kurios atvirai priešinasi išlaidų mažinimo priemonėms pandemijos sąlygomis.

Artėjantys prezidento rinkimai, vyksiantys šių metų gegužę, gali tapti įtikinamu derybų įrankiu, tokiu, koks būdavo anksčiau.

„Suprantu, pernai vyko parlamento rinkimai ir visi turėjo apsimesti, kad PGG teka pieno ir medaus upės, bet čia nėra nei pieno, nei medaus, tik drumzlini vandenys“, – sakė D. Kolorzas.

PGG vadovo T. Rogalos nuomone, nėra laiko tokioms diskusijoms.

„Šiuo metu daugiausia dėmesio reikia skirti tam, kaip išgyventi, o ne deryboms“, – praėjusią savaitę radijui „Radio eM“ kalbėjo įmonės vadovas.