Pandemija kelia pavojų 134 metų senumo pramonei, kitados įdarbindavusiai daugiau nei pusę milijono darbuotojų didžiausiame pasaulyje aukso telkinyje. Nors Cyrilo Ramaphosos vyriausybė giriama už greitą reakciją į sveikatos krizę, penkias savaites trukęs karantinas ir griežtos sąlygos, susijusios su veiklos atnaujinimu aukso kasyklose, kenkia kasyklų gyvybingumui.

Siekiant užtikrinti socialinės distancijos laikymąsi, idant būtų apsaugoti tūkstančiai darbininkų giliausiose pasaulio kasyklose, šalies aukso gamintojams bus leista dirbti pasitelkus tik pusę įprastos savo darbo jėgos, ir tai akivaizdžiai atsilieps jų pelningumui. Gamintojus slegia ir papildoma našta: jie turį tikrinti savo darbuotojus dėl viruso simptomų, ir testuoti tuos, kuriems jie pasireiškia.

„Gamintojai pakibo ant skardžio, – sakė Renė Hochreiteris, „Noah Capital Markets Ltd.“ analitikas. – Niekam nepavyks uždirbti pelno tik su 50 proc. darbo jėgos.“

Kadangi nėra jokių ženklų, jog artimiausiu metu bus išrastas vaistas nuo „Covid-19“ ar vakcina, daug kas priklausys nuo to, kiek ilgai bus taikomi veiklos apribojimai.

„Gold Fields Ltd.“ gali sumažinti savo „South Deep“ kasyklos išlaidų augimą iki 5 proc., bet tik tuo atveju, jei iki gegužės pabaigos ji sugebės grįžti prie darbo visu pajėgumu, teigia įmonės generalinis direktorius Nickas Hollandas. Jeigu viruso infekcijos toliau plis, gali tekti vėl laikinai nutraukti operacijas, sakė jis.

„Kokiu mastu prarasime savo produktyvumą? Sunkus klausimas, – samprotavo N. Holalndas. – Jeigu ir pasibaigus gegužiui dirbsime su 50 proc. pajėgumais, tuomet apskritai teks peržiūrėti visus paskaičiavimus.“

Pietų Afrikos aukso kasyklos jau dabar susiduria su kone didžiausiomis pasaulyje gamybos sąnaudomis, siekiančiomis vidutiniškai apie 1 000 JAV dolerių už unciją, rodo „RMB Morgan Stanley“ duomenys. Tai daro pramonę „labiau pažeidžiamą“, sako Jamesas Wellstedas, „Sibanye Stillwater Ltd.“ atstovas spaudai. „Mes dirbame su 50 proc. pajėgumais, tai, žinoma, gerai, bet neperspektyvu, jei tokia tendencija užtruktų“, – sakė jis.

„Harmony Gold Mining Ltd.“, didžiausios pagal apimtis šalies aukso gamintojos, atstovė spaudai Marian Van Der Walt atsisakė komentuoti.

Kai kurios kasyklos, naudojančios tik pusę savo darbo jėgos, gali pasiekti tik 30 proc. savo įprastos gavybos, sakė Tebello Chabana, kasybos pramonės darbdavių organizacijos „Minerals Council South Afric“, atstovaujančios daugelį gamintojų, viešųjų ryšių vyresnysis vadovas. Kiti perspėja, kad gali būti jau per vėlu.

Įmonė „Village Main Reef“, priklausanti Honkonge įsikūrusiai grupei „Heaven-Sent Gold Group Co.“, pranešė vyriausybei ir darbo profesinėms sąjungoms apie svarstomus planus sumažinti daugiau nei 6 000 darbo vietų, padidėjus nuostoliams dėl nacionalinio karantino, sakė generalinis direktorius Jeffas Dongas.

„Mes restruktūrizavome kasyklas, apkarpydami didelę dalį išlaidų, – sakė J. Dongas. – Deja, tuo metu, kai jau buvo matyti esminio persilaužimo ženklų, „Covid-19“ privertė mus visiškai užsidaryti.“

Vis dėlto per anksti būtų kalbėti apie mirties nuosprendį Pietų Afrikos aukso pramonei, teigia Renė Hochreiteris iš „Noah Capital Markets Ltd.“. Atnaujinus kasyklų darbą, gamintojai bent jau galėtų padengti atlyginimų ir elektros išlaidas, sakė analitikas. Aukso pramonėje šiuo metu dirba apie 95 000 darbuotojų, jos gamyba praėjusiais metais smuko beveik 14 proc. iki žemiausio rekordinio lygio.

Svarbu taip pat pažymėti, kad gamintojams yra naudingas rando nuosmukis JAV dolerio atžvilgiu – šiais metais vietos valiuta nukrito 23 proc., – kuris mažina jų išlaidas. Tuo pat metu 12 proc. išaugusi aukso kaina, išreikšta JAV doleriais, didina pajamas.

Bet to gali nepakakti norint įveikti sumažėjusios veiklos poveikį, sako Arnoldas Van Graanas, „Nedbank Ltd.“ kasybos analitikas. „Vienas ypač svarbus dalykas kasybos pramonei, ypač kai kalbame apie gilią požeminę kasybą, yra apimtys, – sakė A. Van Graanas. – Pramonė būtinai turi rasti būdų, kaip, kiek įmanoma greičiau, sugrįžti prie darbo visu pajėgumu.“