Pirmadienį R. Bransonas parašė personalui apie savo planus „užsidirbti kiek įmanoma daugiau pinigų iš salos“ tuo metu, kai pandemija alina pramones, kur konkuruoja „Virgin“, įskaitant oro linijas, viešbučius ir kruizus.

Nors „Covid-19“ sukelti ekonominiai padariniai skaudžiai kirto R. Bransonui, jo sprendimą užstatyti savo nuosavus namus padiktavo ir abejinga reakcija į jo prašymus skirti vyriausybinę paramą siekiant išgelbėti ties bankroto riba atsidūrusias oro linijas „Virgin Atlantic Airways Ltd.“ ir „Virgin Australia Holdings Ltd.“. Antradienį bankroto administratorius perėmė įmonės valdymą.

Dešimtmečius žiniasklaidos reklamuojami žygiai, nuo pastangų siekti pasaulinių rekordų iki įspūdingų oro linijų maršrutų paleidimo bei pasiūlymo įkurti pirmąją pasaulyje kosmoso turizmo bendrovę, tampa sunkia našta, nes valstybės neskuba į pagalbą vienam iš garsiausių pasaulio verslininkų.

Tokį nenorą stiprina ir pati Nekerio sala, ir faktas, kad Britų Mergelių salos kai kurių Jungtinės Karalystės politikų bei žiniasklaidos yra tituluojamos mokesčių rojumi.

R. Bransonas tokius teiginius savo laiške karštai ginčija; anot jo, jis įsigijo salą 29-erių metų amžiaus iš „meilės“ jai, ne dėl mokesčių lengvatų. Nekerio sala, kuri iš pradžių buvo negyvenama, nėra tik prabangūs namai, tvirtina verslininkas, ji kartu ir verslas, kuriame darbuojasi 175 žmonės.

Per pandemiją užstatyta daug įvairių aktyvų, siekianti pritraukti lėšų, įskaitant meno kūrinius, deimantus ir Londono namus, bet užstatyti privačią salą – tai jau išties neįprastas dalykas.

„Jis – kitoks“

„Naudotis sala, kad per trečiąją šalį pritrauktum pinigų, to dar nesu matęs, - sakė Farhadas Vladis, nuomojantis ir parduodantis privačias salas. Jo vertinimu, Nekerio sala, prieš smogiant uraganui 2017-aisiais, buvo verta per 100 mln. JAV dolerių. - Bet, žinoma, jis kitoks.“

R. Bransonas, kuriam liepą sukaks 70,yra nuolatinis salos gyventojas nuo 2006 metų, ten ilsėjosi princesė Diana, lankėsi ir Barackas Obama. „Jis labai susigyvenęs su sala emociškai, - sakė F. Vladis. – Sala yra neatsiejama jo šeimos dalis.“

Tačiau nedaug ženklų, kad skelbimas dėl Nekerio salos ir R. Bransonso prašymas padėti išgelbėti tūkstančius darbo vietų privertė daugelį persigalvoti. „R. Bransonas nemokėjo mokesčių šioje šalyje keturiolika metų, - tviteryje atsakydama į jo laišką, rašė britų įstatymų leidėja Diane Abbott. – Jokiais būdais jis neturėtų pretenduoti į finansinį gelbėjimą iš mokesčių mokėtojų, paskolą ar kitokią paramą.“

Jungtinė Karalystė dar turi nuspręsti dėl „Virgin Atlantic“ kelių savaičių prašymo skirti šimtus milijonų svarų sterlingų paramos.

„Virgin Australia“

Vyriausybė paprašė oro linijų pateikti informacijos apie pastangas siekti pinigų iš privataus sektoriaus ir pasamdė „Morgan Stanley“, kad šis įvertintų oro linijų gyvybingumą ir indėlį į ekonomiką, teigė šaltiniai, susipažinę su situacija. „Virgin“ į procesą įtraukė investicinį banką „Houlihan Lokey Inc.“, kad įrodytų, jog svarsto visus finansavimo variantus.

„Virgin Australia“ pozicija sudėtinga. „Deloitte“ administratoriai perėmė Brisbane įsikūrusią vežėją, siekdami restruktūrizuoti verslovę ir per kelis mėnesius surasti naujus savininkus. „Virgin Group“ turi 10 proc. vežėjos akcijų.

R. Bransonas įsipareigojo įlieti 250 mln. JAV dolerių paramos savo bendrovėms, didelė dalis būtų skirta „Virgin Atlantic“. Tačiau pastangos užsikrinti daug didesnę sumą gali virsti rimtu iššūkiu.

Milijardieriaus grynoji turto vertė, pagal „Bloomberg Billionaires Index“ įvertinta per 5 mlrd. dolerių, nuo vasario vidurio nukrito dviem milijardais. Be to, su „Virgin Group“ susijusi investicinė sistema apsunkina galimybę prieiti prie to turto laikotarpiu, kai daugelyje jo verslovių paklausa sumažėjo.

„Čia viskas susiję su popierine grynąja verte, kuri nėra likvidi, o kai kurie aktyvai turi X vertę, bet su skolomis, - sakė Claire Madden, Londone įsikūrusios privačios kapitalo įmonės „Connection Capital“ vykdomoji partnerė.

Kosmoso projektas

„Virgin Group“, įsikūrusi kaip ir jos steigėjas Britų Mergelių salose, neskelbia rezultatų. R. Bransonas kovą taip pat perkėlė savo kosminių skrydžių bendrovės „Virgin Galactic Holdings Inc.“ – vertingiausio savo verslo – 1,8 mlrd. dolerių vertės akcijų dalį į salyną, pagal vidinio reorganizavimo planą.

„Virgin Group“ atstovė spaudai neatsiliepė į prašymus pakomentuoti.

R. Bransonas savo laiške teigė neturįs daug pinigų sąskaitose; esą iš „Virgin“ jis gaudavęs nedidelį pelną ir nuolat investuodavęs gaunamas pajamas į naujus verslus, - kitais žodžiais finansuodavęs eilę nepavykusių projektų, kaip „Virgin Cola“, kaip ir sėkmingas iniciatyvas, tokias kaip kosmoso padalinys.

„Dažnai pirmosios kartos turto valdytojai neria stačia galva į savo verslų kūrimą ir plėtrą, ir nesiliauja reinvestuoti į juos savo kapitalą, - sakė Rebecca Gooch, „Campden Wealth“ mokslinių tyrimų direktorė. – Nors verslovėms tokia strategija gali būti geriausia, ji tuo pat metu gali sukelti asmeninio likvidumo problemų, kai ištinka tokia beprecedentė nelaimė kaip koronaviruso krizė.“

R. Bransonas vargu ar yra vienintelis milijardierius, kuriam, virusui nepaliaujamai plintant viso pasaulio mastu, žūtbūt reikia paremti savo verslus.

Maržos reikalavimai

Rinkoms smunkant, turtingi investuotojai turi patenkinti maržos reikalavimus dėl savo įkeistų akcijų. Indijos milijardierius Gautamas Adanis ir jo šeima šių metų balandį įkeitė papildomą 1,4 mlrd. dolerių vertės akcijų kiekį už turimą skolą, ir turto valdytojai, tokie kaip „UBS Group AG“ ir „Credit Suisse Group AG“ paprašė klientų papildomų garantijų.

Kai kurie brito rizikingi sumanymai tik pagilino pinigų trūkumą. Pavyzdžiui, pernai šoktelėjus „Virgin Atlantic“ turtui, jis nusprendė atsisakyti parduoti 30 proc. akcijų bendrovei „Air-France-KLM“ ir išlaikyti kontrolę.

R. Bransonas, kuris yra sakęs, kad sandoris yra labai svarbus norint leisti „Virgin Atlantic“ pasiekti pilną savo potencialą, greičiausiai turėjo įsiklausyti į savo paties perspėjimus dėl rizikingo oro linijų verslo pobūdžio.

„Jeigu nori būti milijonieriumi, pradėk nuo milijardo dolerių ir įkurk naujas oro linijas“, - kartą yra sakęs jis, tiesa, pusiau juokaudamas.