Baigdamas ketvirtąją Jungtinės Karalystės karantino savaitę, jis netikėtai rado šiokią tokią paguodą tame, ką pastaruosius trejus metus laikė prakeiksmu: „Brexit“.

Užsitęsusios Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos skyrybos sukėlė daug vargo D. Merricko bendrovei „U.K. Insulations Ltd.“. Komponentus energijos ir automobilių pramonei tiekianti įmonė beveik pusę užsakymų gauna iš bloko, o tarifų įvedimas reiškia, kad jos gaminiai Europos Sąjungoje pabrangs.

Bendrovė atšaukė investavimą į naują įrangą, tačiau tai kliudo jos plėtrai. O brangų kapitalą D. Merrikas išleido kurdamas perteklinę pasiūlą, kai 2019 m. kovo mėnesį Jungtinė Karalystė ėmė svyruoti ant „Brexit“ uolos krašto. Dabar jis prisipažįsta, kad dėl viso to, kas įvyko, jaučia keistą palengvėjimą.

„Mes mokomės iš proceso, kuris iš tiesų atnešė mums daug galvos skausmo, – sako D. Merrickas, Blekberne, Anglijoje įsikūrusios bendrovės generalinis direktorius. – Kas kartą, kai būdavo nustatomas naujas terminas, mes turėdavome pradėti kaupti atsargas ir ieškoti būdų, kaip įveikti problemas. Sprendimas neinvestuoti į techniką suteikė mums likvidumą, kuris priešingu atveju būtų buvęs susietas su turtu. Mums padėjo iki šiol išgyventas krizių valdymas.“

„Mums pasisekė“

D. Merrickas toks ne vienas. Tame pačiame Blekberne įsikūrusios „Northern Industrial Electronics Ltd.“ generalinis direktorius Davidas Lenehanas teigia, kad jo įmonė jau anksčiau investavo į nuotolinio darbo programinę įrangą ir mokymus – dėl visa ko, tuo atveju, jei JK išlėktų iš ES be pereinamojo laikotarpio laisvosios prekybos susitarimo. Jis norėjo užtikrinti, kad jo darbuotojai galės nuvykti į tokias ES šalis kaip Italija, didžiausia įmonės užsienio rinka, ir tęsti klientų aptarnavimą tenai. Dabar jo pardavimų komanda naudoja šiuos įrankius darbui iš namų Jungtinėje Karalystėje.

„Mums pasisekė, kad tuo pasirūpinome iš anksto, nors niekada nesitikėjome, kad 30 žmonių vienu metu teks dirbti nuotoliniu būdu“, – sako D. Lenehanas, kurio įmonė taiso pramoninę techniką.

„Brexit“ – tik maža paguoda D. Merrickui ir D. Lenehanui, be to, abiejų verslininkų įmonės yra nedidelės. Koronavirusas vis dar gali sužlugdyti tiek juos, tiek didesnių JK įmonių savininkus. Antradienį vyriausybės biudžetinės atsakomybės kabinetas pareiškė, kad trijų mėnesių karantinas ekonomiką gali sumažinti daugiau nei trečdaliu.

Praėjusią savaitę Londone įsikūrusio internetinio skolintojo „MarketFinance Ltd.“ paskelbta apklausa parodė, kad du trečdaliai smulkiųjų ir vidutinių gamintojų per pastarąsias 30 dienų susidūrė su 50 proc. užsakymų sumažėjimu. Maždaug du trečdaliai apklaustų įmonių prognozuoja, kad iki mėnesio pabaigos joms pasibaigs grynieji pinigai.

Vienodai pažeidžiami

Dėl nepakankamų investicijų į pramonės šakas ir netikrumo dėl politinės ateities, kamavusio šalį pastaruosius trejus metus, Didžioji Britanija yra ypač neatspari išoriniam šokui. Pasak „Begbies Traynor Group Plc“, Londone įsikūrusios restruktūravimo konsultacijų įmonės, ketvirtąjį 2019 m. ketvirtį JK kompanijų, patiriančių „didelių finansinių rūpesčių“, skaičius siekė 494 000, arba 81 proc. daugiau, nei 2016 m. pradžioje – tais metais, kai šalis nubalsavo už pasitraukimą iš ES.

„Kai kurios kompanijos patyrė dvigubą COVID-19 ir „Brexit“ smūgį, – teigia Londono verslo mokyklos docentas Chrisas Higsonas. – Jos tapo dvigubomis aukomis.“

Nepriklausomas Škotijos alaus gamintojas „BrewDog Plc“ tikrai pajuto dūrį į paširdžius. Per pastarąjį dešimtmetį kompanija su savo „pankiškais“ eliais ir stilingais alubariais išsiplėtė visame pasaulyje. 2019 m. daugiau nei trečdalį savo produkcijos „BrewDog“ pardavė žemyninėje Europoje.

Skaičiuodamas nuostolius, kurių atneštų neišvengiami sunkaus „Brexit“ tarifai ir muitai, vienas iš įmonės steigėjų ir generalinis direktorius Jamesas Wattas tokį scenarijų pavadino „Paskutiniojo teismo diena“. Tačiau kovo mėnesį jam teko stebėti, kaip vos per savaitę įmonės pajamos nusmuko 70 proc., nes Jungtinė Karalystė ir kitos šalys dėl karantino uždarė barus ir restoranus. J. Wattas sako, kad jo kompanija yra gerai kapitalizuota, todėl turėtų atlaikyti pandemiją.

Finansiniai suvaržymai

Kitiems pasisekė mažiau. Artėja verslo bankrotų banga, ir pirmosios kris įmonės, turinčios „jau egzistuojančių finansinių suvaržymų“, teigia Markas Phillipsas, Londono „South Square Chambers“ bankroto advokatas, per finansinę krizę dirbęs su „Lehman Brothers“.

„Galbūt „Brexit“ privertė bendroves elgtis apdairiau, galbūt tam tikrose srityse pakenkė pelnui, tačiau jis nesukėlė materialinio streso ir įtampos, – pažymi Blairas Nimmo, JK restruktūrizavimo veiksmų vadovas apskaitos įmonėje „KPMG“. – „Brexit“ tik iš tolo parodė, kas mūsų laukia kritiniu atveju.“

D. Merrickas prisipažįsta, kad vis dar nerimauja dėl „Brexit“. Borisui Johnsonui sausio 31 d. pavyko ištraukti JK iš ES, tačiau jam dar reikia pasirašyti nuolatinės prekybos sutartį su Briuseliu. Nepaisant to, kad dėl pandemijos derybos buvo sustabdytos, ministras pirmininkas atsisakė atidėti galutinį Didžiosios Britanijos atsiskyrimą nuo bloko metų pabaigoje. Tai reiškia, kad verslui gresia dar viena pragaištinga banga.

Vis dėlto D. Merrickas tikisi, kad B. Johnsonas laikysis numatyto termino.

„Ar mes tikrai norime, kad kitais metais ekonomika vėl buksuotų, o „Brexit“ vis dar nebūtų užbaigtas? – svarsto D. Merrickas. – Kodėl gi nepašalinus visų kliūčių iš karto? Verslui tai būtų naudingiausia.“