Dalis Staten Ailande, Niujorke, dirbančių „Amazon“ sandėlio darbuotojų pirmadienį išėjo iš darbo ragindami bendrovę uždaryti patalpas visapusiškam dezinfekavimui, nes, pasak jų, keletui jų kolegų diagnozuotas Covid-19. „Instacart“ darbuotojai pirmadienį paragino surengti visuotinį streiką, reikalaujant didesnio saugumo ir didesnių algų. Maža to, jeigu peticija, išplatinta internetu, sulauks deramo atgarsio, „Amazon“ priklausančio „Whole Foods Market“ darbuotojai planuoja antradienį paskelbti masinį neatvykimą į darbą dėl ligos.

Kai koronaviruso atvejus imta fiksuoti sandėliuose ir prekybos centruose, darbuotojai – padrąsinti politikų ir profsąjungų aktyvistų, – ėmė dar aktyviau reikalauti didesnių atlyginimų, nedarbingumo lapelių ir darbo apsaugos priemonių nuo mirtinai pavojingo viruso. Iš „Amazon“, antros didžiausios privačios darbdavės Jungtinėse Valstijose, jau seniai reikalaujama suvienyti savo darbuotojus į profsąjungas. Tačiau kol kas bergždiai.

„Šie dalykai kartais tiesiog vyksta savaime, ir aš klausiu savęs: ar dabar nėra būtent tas momentas, kai darbuotojai, iškilus didžiulei grėsmei, ims vis gausiau ir garsiau protestuoti, - teigia Brishenas Rogersas, Templo universiteto teisės mokslų docentas.

Organizatorių laukia dideli iššūkiai, jeigu jie sieks jungimosi į oficialias profsąjungas. Kurti profsąjungas Jungtinėse Valstijose yra nelengvas uždavinys, o ypač dabar, siaučiant pandemijai, kai surengti darbuotojų susibūrimus yra nerealu, kaip ir pasisamdyti naujų darbuotojų. Pasak Staten Ailande vykusio streiko organizatorių, akcijoje dalyvavo per 60 darbuotojų; vaizdo įraše matyti gerokai mažesnis protestuotojų būrys.

„Ilgainiui galima sulaukti daug aktyvesnių „While Foods“ ir „Amazon“ darbuotojų protesto formų, kurios ateityje gali peraugti į oficialias profsąjungas“, – sakė B. Rogersas. Tuo tarpu darbdaviai, mano nuomone, sureaguos koreguodami savo politiką, iš dalies tam, kad galėtų išvengti vienijimosi į profsąjungas.“

Savo elektroniniame pareiškime „Amazon“ skelbia, kad Staten Ailande vykusioje demonstracijoje dalyvavo vos penkiolika žmonių iš 5 000 darbuotojų, ir pavadino jų adresu nuskambėjusią kritiką „visiškai nepagrįsta“.

„Amazon“

„Mūsų darbuotojai yra labai svarbios figūros, kovojančios savo bendruomenių labui ir padedančios žmonėms įsigyti būtiniausių jiems reikalingų daiktų krizės laikotarpiu, – teigia bendrovė. – Kai ir visos verslovės, bandančios kovoti su koronaviruso pandemija, mes visomis išgalėmis stengiamės užtikrinti savo darbuotojų saugumą, kartu tarnaudami visuomenės ir labiausiai pažeidžiamų grupių interesams.“ „Amazon“ tvirtina paspartinusi savo patalpų dezinfekavimą ir padedanti darbuotojams, kuriems diagnozuotas Covid-19.

„Instacart“ teigia, kad nėra „visiškai jokio streiko poveikio“ ir kad vidutinės darbuotojų pajamos išaugo. Bendrovė praėjusią savaitę priėmė apie 50 000 naujų darbuotojų, vadinamųjų „Instacart“ pirkėjų, ir pirmadienį, palyginti su ta pačia diena praėjusiais metais, įmonėje dirbo 40 proc. žmonių daugiau. „Mūsų tikslas pasiūlyti saugias ir lanksčias galimybes užsidirbti pajamų pirkėjams, kurie taip pat aktyviai imasi tinkamų priemonių dirbti saugiai“, – elektroniniame laiške rašė „Instacart“ atstovė spaudai.

Pasak „Whole Foods“ atstovės spaudai, bakalėjos prekių verslovė „įsipareigoja pirmenybę teikti mūsų komandos narių gerovei ir kartu įvertinti bei pripažinti jų nepaprastą atsidavimą.“ Nepaisant streiko ir „Whole Foods“ darbuotojų grasinimų surengti masinį neatvykimą į darbą dėl ligos, „Amazon“ akcijų vertė pirmadienį pašoko 3,4 proc., iki 1 963, 95 JAV dolerio už akciją.

Darbuotojų rengiami protestai dėl darbo sąlygų akistatoje su koronaviruso pandemija neseniai skaudžiai kirto ir tokioms įmonėms kaip „Perdue Farms“, „McDonald’s Corp.“ ir „General Electric Co.“; pastarosios įmonės Masačusetso gamyklos darbuotojai pirmadienį protestavo – sustoję per du metrus vienas nuo kito, – reikalaudami, kad darbdavys leistų darbuotojams gaminti plaučių ventiliatorius.

„Amazon“ Jungtinėse Valstijose padidino savo pradinį 15 JAV dolerių už valandą atlyginimą dviem doleriais iki balandžio pabaigos ir pakėlė užmokestį už viršvalandžius. „Amazon“ darbuotojai, dirbantys sandėlyje šiaurinėje Italijoje, Europos koronaviruso protrūkio epicentre, penktadienį pareiškė pasiekę susitarimą, garantuojantį darbuotojams papildomą penkių minučių pertrauką asmeninei higienai ir nuolatines, ne laikinas, patalpų valymo procedūras pandemijos metu.

Amazon

Ateitis parodys, ar „Amazon“ bus priversta sutikti su didesnėmis nuolaidomis darbuotojų, pakuojančių bei siunčiančių siuntinius klientams, naudai. JAV darbo rinką pildo milijoninės naujų bedarbių gretos, nes vis daugiau ekonomikos sektorių užsidaro, siekdami užkirsdami kelią viruso plitimui. „Amazon“ tikisi pasamdyti dar 100 000 darbuotojų, kurie padėtų aptarnauti padidėjusius internetinių pirkėjų, paprašytų likti namie, srautus. Anot šaltinių, stebinčių „Whole Sale“ veiklą, mažai tikėtina, kad „Wholesale“ uždarys didelę „Amazon“ logistikos sistemos grandį.

„Amazon“ reakcijos į darbuotojų susirūpinimą per pastarąsias dvi savaites – viso labo fragmentiškos. Kai Europos sandėliuose buvo užfiksuoti pirmieji koronaviruso atvejai, bendrovė ėmėsi tokių veiksmų: pavyzdžiui, išnešė kėdes iš poilsio kambarių ir išjungė metalinius detektorius, pro kuriuos anksčiau darbuotojų buvo prašoma praeiti išeinant iš pastatų. Praėjusį savaitgalį „Amazon“ pažadėjo tikrinti dalies Siatle ir Niujorko zonoje dirbančių darbuotojų kūno temperatūrą. Šią programą „Amazon“ ketina išplėsti visose šalies gamyklose.

Be to, „Amazon“ Jungtinėse Valstijose pertvarkė dalį veiklos, kad darbuotojai dirbtų didesniu atstumu vienas nuo kito, be to, uždarė persirengimo patalpą su individualiomis spintelėmis. Vis dėlto šalies gamyklose yra darbuotojų, atvirai nerimaujančių dėl sprendimo neuždaryti kai kurių gamyklų, kuriose buvo patvirtinti koronaviruso atvejai. Vienintelis „Amazon“ sandėlys, uždarytas ilgesniam laikotarpiui, – patalpa Šeperdsvilyje, Kentukyje, – praėjusią savaitę vėl buvo atidarytas, kol įsikišo valstijos gubernatorius.

„Amazon“ tvirtina sekanti visuomenės sveikatos rekomendacijas, susijusias su patalpų valymu ir dezinfekavimu, ir peržiūrinti filmuotą medžiagą, kad nustatytų, su kuo daugiausia kontaktavo susirgę darbuotojai. Šių darbuotojų paprašyta keliauti namo ir karantinuotis keturiolika dienų.

„Amazon“ pažadėjo dvi savaites mokėti nedarbingumo pašalpą visiems darbuotojams, kuriems diagnozuotas Covid-19 arba kuriems nurodyta karantinuotis; dalis darbuotojų ir grupė JAV senatorių tvirtina, kad to nepakanka.

Visuomenės padrąsinti darbuotojai gali tikėtis vartotojų paramos, jeigu jiems atrodys, kad bendrovės nesaugo jų sveikatos, sakė Nelsonas Lichtensteinas, Santa Barbaroje veikiančio Kalifornijos universiteto istorijos profesorius. – Krizė parodo aiškių aiškiausiai, kokie jie yra svarbūs.“