Barteris, natūrinių prekių mainų sistema, vyravusi viduramžiais, grįžta koronaviruso pandemijos laikais, su šiuolaikiškais elementais.

Socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Nextdoor“ plūste plūsta įrašai, kuriuose kaimynai bei draugai nori mainyti, tarkim, kiaušinius į tualetinį popierių. Smulkios ir vidutinio dydžio įmonės, kurių prekyba už grynuosius pinigus sunyko dėl karantino padarinių, gręžiasi į internetinius barterinius mainus.

„Kai padėtis su grynaisiais pinigais įtempta, esame priversti kuo daugiau pirkti mainais, – kalbėjo verslo plėtros direktorius Davidas Yusenas iš Siatle veikiančios restoranų grupės „Heavy Restaurant Group“, kuri neseniai nusipirko 56 „Malbec“ vyno dėžių už 15 000 JAV dolerių vertės barterinius kreditus. Dešimt bendrovės restoranų uždaryti, bet kai kurie iš jų šią savaitę ims siūlyti krovinių paėmimo / pristatymo paslaugas. „Tai sutaupo mums pinigų, padeda palaikyti pinigų srautus.“

Įprastais laikais apie 200 barterių biržų Jungtinėse Valstijose leidžia stogdengiams užlopyti kiaurą stogą arba susimokėti už išsineštinį maistą restoranuose ar buhalterines paslaugas. Dešimtims milijonams amerikiečių gyvenant karantino sąlygomis, į tokias prekybos sistemas be grynųjų pinigų įsitraukia vis daugiau dalyvių.

Tarptautinė abipusės prekybos asociacija (IRTA) atstovauja 100 barterio sandorių biržų, kiekviena iš jų aptarnauja tūkstančius verslovių. Kai kurios biržos pranešė, kad jų narių skaičius kovą išaugo 20–30 proc., teigia Ronas Whitney‘is, IRTA grupės prezidentas ir generalinis direktorius.

„Šie laikai kelia mus nelengvų iššūkių, bet kartu atveria galimybes“, – sakė R. Whitney‘is. IRTA duomenimis, per metus barterinių mainų vyksta už 12–14 mlrd. dolerių.

Rogeris Beckeriui priklauso namų statybos ir rekonstrukcijos įmonės Paiolape, Vašingtono valstijoje, kurioje užfiksuota pirmas epidemijos protrūkis JAV. Jo prognozėmis, šiais metais verslas smuks bent 30 proc.; vasario mėnesį jis prisijungė prie barterinės biržos „BizX.com“.

„Prieš porą mėnesių net nebūčiau apie tai pagalvojęs, – sakė R. Beckeris. – Žaidimo taisyklės keičiasi, nes mes visi imame nerimauti dėl to, kad žmonės neskuba plačiai atverti piniginės.“

Štai kaip veikia šis mechanizmas. R. Beckeris neseniai investavo 260 000 JAV dolerių į 372 kv. metrų ploto namą Levenverte, įvertintą 1,2 mln. dolerių. Jis sutinka, kad dalis namo kainos būtų įskaityta vadinamaisiais BizX doleriais iš barterių biržos, ir ketina panaudoti šiuos kreditus paslaugoms iš kitų biržos narių – santechniko, elektriko ar slaugos – įsigyti, kad galėtų statyti ir rekonstruoti kitus namus.

Anot „BizX“, įsikūrusios Belvju mieste, Vašingtono valstijoje, vien per kelias pastarąsias dienas lankomumas jos svetainėje pakilo 30 procentų. Lankomumas Milvokio teritorijoje veikiančioje Tarptautinės mokėjimų sistemoje „International Monetary Systems“ per pastarąsias dvi savaites šoktelėjo dvigubai, palyginti su įprastu ištisu mėnesiu. Pitsberge veikiančios biržos „Green Apple Barter“ prezidentas Justinas Krane‘as pranešė apie 20 proc. išaugusį narių skaičių kovo mėnesį.

Barteriniai mainai tarp vartotojų taip pat sparčiai auga, žmonėms ištuštinus bakalėjos prekių parduotuvių lentynas ir sukaupus atsargas namuose. Kol kas į tai žiūrima vis dar kaip į pokštą. Tviteryje surengta linksma apklausa: kiek alaus skardinių vertas vienas tualetinio popieriaus rulonas (dvi ar trys skardinės buvo populiariausias atsakymas).

Kalbant rimtai, namų apyvokos prekių ir maisto prekių mainai Jungtinėse Valstijose šiais metais gali išaugti dvigubai, nuo 4 mln. dolerių iki per 10 milijonų, pažymi Richardas Crone‘as, konsultacinės įmonės „Crone Consulting LLC“ mokėjimų ekspertas.

Barteriai tampa populiarūs ypač tarp tų žmonių, kuriems koronavirusas itin pavojingas ir kurie visais būdais stengiasi vengti parduotuvių.

50-ies metų Chell Garvin iš Springyldo, Misūrio valstijos, pamatė bičiulės įrašą feisbuke, kur ši rašė įsigijusi 18-os tualetinio popieriaus ritinėlių pakuotę. Ch. Garvin susisiekė su bičiule ir mainais už 18-os kiaušinių dėžutę įsigijo dvi dviejų rulonų pakuotes. Ji „daug gamina ir dejuoja niekur negalinti rasti kiaušinių“, sakė Ch. Garvin.

55-erių metų Allie Walker-Lavete, gyvenanti Džeksonvilyje, Floridoje, neseniai sulaukė partijos kiaušinių – prekės, kurios jos dukra bergždžiai ieškojusi. A Walker-Avette išmainė dėžutę kiaušinių į išsineštinių margaritų užsakymą iš vietos restoranėlio.

Jeigu tiekimo grandinėse ir toliau bus jaučiamas trūkumas, „aš turiu šalimais keletą kaimynų, ir žinau, kad visada galiu pas juos užsukti ir pasiteirauti: „Ką turite savo šaldytuve?“, sakė ji. Bakalėjos prekių parduotuvės tikina, kad prekių, tokių kaip tualetinis popierius, trūkumas tėra laikinas. Vis dėlto R. Crone‘as mano, kad toks stygius gali paskatinti naujų vartojimo mainų programėlių bei prekyviečių kūrimąsi.

„Yra paklausa prekių, kurių nėra parduotuvių lentynose, bet kurių yra gyventojų sandėliukuose ar garažuose, ar šaldikliuose, – sakė R. Crone‘as. – Sistema, kurią pasitelkė „Uber“, teikianti pavėžėjimo paslaugas, puikiai tinka ir pakuotų prekių tiekimo grandinei. Tai visiškai nauja tiekimo grandinė.“