Grace Gao įmonė, „Shandong Pangu Industrial Co.“, gamina įrankius, tokius kaip plaktukai ir kirviai, 60 proc. jų keliauja į Europos rinką. Virusui siaučiant visame Europos žemyne, ypač Ispanijoje ir Italijoje, dėl ten įvedamų karantinų nutraukiami užsakymai kinų gamykloms, kaip tik tuo metu, kai jos ima stotis ant kojų. Tokia situacija stebima visos šalies mastu.

„Iš tiesų dramatiškas posūkis, – skundėsi G.Gao, baimindamasi, kad pardavimai balandžio–gegužės mėnesiais smuks 40 proc., palyginti su praėjusias metais. – Vasarį būtent mūsų klientai mus persekiojo užberdami klausimais, ar sugebėsime laiku pristatyti prekes. Dabar jau mes juos persekiojame, klausinėdami, ar mums vis dar tiekti prekes, kurias jie užsakė.

Toks įvykių posūkis kelia didelę riziką antrajai pagal dydį pasaulio ekonomikai, tikinčiai, kad jai pavyks atitaisyti žalą, patirtą dėl vasarį per protrūkį uždarytų gamyklų. Net jei politikos formuotojai, įskaitant šalies premjerą Li Keqiangą, drąsiai kalba apie atsigavimą ir inicijuoja paramos priemones, ekonomistai ir toliau mažina augimo prognozes.

„Akivaizdžiai matome antrąją sukrėtimo bangą Kinijos ekonomikoje, – teigė „Australia & New Zealand Banking Group“ ekonomistas Xingas Zhaopengas. Pasaulinis viruso plitimas „paveiks Kinijos gamybą dviem smūgiais: sutriks tiekimas grandinėse ir sumažės išorinė paklausa.“

Pirminės įžvalgos apie galimus pramonės sunkumus paaiškės kovo 31 dieną, kai bus paskelbti preliminarūs vertinimai, tai yra mėnesiniai pirkimo vadybininkų indeksai. Bet tuo atveju, jei nebus stipraus atsigavimo, rekordinis pelno nuosmukis, fiksuotas per pirmuosius du šių metų mėnesius, greičiausiai išlaikys tą pačią tendenciją.

Tuo tarpu įmonės skelbia, kad atšaukiami užsakymai, netvirta logistika ir mokėjimų atidėjimai tampa didžiausiu jų galvos skausmu šiuo metu.

„Gamintojai šiuo metu susiduria su atvejais, kai užsienio klientai apgailestauja dėl atliktų savo užsakymų arba kai prekės negali būti pristatomos dėl kitose šalyse uždarytų muitinių, – teigė pietrytinėje Kinijoje veikiančios „Fujian Strait Textile Technology Co.“ viceprezidentas Dongas Liu. Jo gamykla turėjo atnaujinti darbus visu pajėgumu, kai darbuotojai, įstrigę Hubėjaus provincijoje, pradinio protrūkio epicentre, sugrįžo į darbą. – Eksporto užsakymų sumažėjimas gana rimtas.“

Kinija jau fiksuoja pirmąjį ketvirtinį susitraukimą per dešimtmečius ir silpniausius metus nuo 1976 metų. Pagal juodžiausią „Bloomberg Economics“ išdėstytą scenarijų, recesijos Jungtinėse Valstijose, euro zonoje ir Japonijoje nurėš apie 2,7 trln. JAV dolerių pasaulinės gamybos apimties.

Grandiozinių sporto renginių atšaukimas ar atidėjimas – nuo Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezono iki Vasaros olimpinių žaidynių, – taip pat kirto Kinijos gamykloms.

„Praėjus savaitei ar dviem po Kinijos Naujųjų metų – nuo vasario vidurio, – jau pajutome, kaip vienas po kito dingsta užsakymai, – sakė Alice Zeng, kurios įmonė „AQ Pins and Gifts Co.“ parduoda metalinius suvenyrus. – Pirmiausia maratonas prarastų užsakymų Japonijoje. Vėliau Europoje, dar vėliau Jungtinėse Valstijose.“

Įmonė eksportuoja 100 proc. savo gaminių ir dėjo daug vilčių į sutartį dėl „Euro 2020“, dabar jau atšaukto Europos futbolo čempionato. Jos tiekėjų gamyklos Donguane, netoli Honkongo, vis dar dirba, bet nuo balandžio jau, regis nebeturės daug naujų užsakymų, sakė A. Zeng.

„Eksporto augimo smukimas ateinančiais mėnesiais neišvengiamas“, – savo laiške klientams antradienį rašė „Nomura International HK Ltd.“ Kinijos ekonomistas Lu Tingas.

Šį mėnesį padėtis ima kiek stabilizuotis, vyriausybei gan sėkmingai kovojant su viruso protrūkiu. Smulkių ir vidutinio dydžio įmonių pasitikėjimas kovą išaugo, nors ir išliko ties lygiu, nurodančiu susitraukimą. „Bloomberg“ pirminiais vertinimais, vasarį aktyvumas kilo nuo beprecedenčių žemumų.

Keciao, Šaosinge, Kinijos rytinės pakrantės rajone, garsėjančiame tekstile, gamyklos patiria nuostolių, nes užsakymai masiškai atšaukiami. Nuo tada, kai tenykštės gamyklos atnaujino savo darbą, apie 78 proc. bendrovių užsakymai sumažėjo, o 65 proc. įmonių dabartiniai užsakymai atšaukti, rodo vietos pramonės apžvalga.

Daugelyje šalių įvestas karantinas taip pat sukelia daug netikrumo dėl pristatymų, atidedami mokėjimai – dar vienas galvos skausmas smulkioms įmonės, negalinčioms pasigirti stabiliais srautais.

„Turime laikyti produktus, juos pagaminę, – sakė Janny Zhou, eksporto valdytojas iš automobilių variklių gamintojos su 200 darbuotojų, esančios rytiniame Taidžou mieste. – Mūsų klientai negali mums sumokėti laiku, nes bankai uždaryti, o jie patys prašomi likti namie.“

Vyriausybė reaguoja į vis gilėjančią krizę, mėgindama visomis išgalėmis išsaugoti darbuotojų vietas, nors jų pajamos ir sumažėjo. Kai kur taikomos tokios lengvatos kaip socialinio draudimo įmokų mokėjimo atidėjimas, bet kol kas nesiūloma jokių nuoseklių bendro pobūdžio priemonių, kurios padėtų išsilaikyti įmonėms nuosmukio laikotarpiu.

Prekybos ministerija pripažino, kad dalis eksporto užsakymų atšaukti, sustiprėjus išoriniam netikrumui, ir pažadėjo padėti eksportuotojams dėl mokestinių nuolaidų, draudimo bei kreditų. Vyriausybė padės įmonėms statyti sandėlius kai kuriose svarbiose prekybos partnerėse ir supaprastinti muitinės procedūras, svarstomi ir kiti galimi pagalbos scenarijai.

„Eksporto ir tiekimo grandinėje blogiausia dar ateityje, – sako Larry‘is Hu, „Macquarie Group Ltd.“ vyriausiasis Kinijos ekonomistas. – Per visus metus Kinijos eksportas gali nesunkiai nukristi dešimčia procentų ar galbūt dar daugiau.“