Scenarijus kažkur girdėtas?

Taip, tokia aukso dinamika laikosi jau gerą mėnesį. Bet tai tik pusė atsakymo. Toks scenarijus taip pat primena ir 2008 metų pasaulinės finansinės krizės piką, prieš pat metus trunkantį aukso kainų augimą, kuris pasiekė apogėjų 2011 metais ir išlaikė tokią dinamiką iki šiol. Daugelis analitikų ir investuotojų paraleles su 2008 metais sieja su didele tikimybe, kad aukso kainos po mėnesį trukusio nuosmukio atsigaus ir vėl ryžtingai kils.

„Jeigu aukso kainų trajektorija bus panaši į tą, kokia vyravo 2008 metais, galime sulaukti, kad tauriojo metalo pranašumai, išliekant įtampai rinkoje, vėl sustiprės, – teigė Catherina Doyle, investicijų specialistė iš „Newton Investment Management“ realios grąžos skyriaus. – Būtent dėl .šios priežasties galime ir toliau liudyti didelį poveikį.“

Gryno aukso vertė antradienį pakilo 1,4 proc., po to, kai JAV federalinis atsargų bankas (FED) paskelbė apie didelio masto antrąją iniciatyvų bangą, skirtą paremti krizės drebinamą JAV ekonomiką. Aukso kainos vis tiek yra apie 7,5 proc. mažesnės, palyginti su kovo 9 dieną pasiektu piku, vyraujant dideliems svyravimams. 2008 metų pabaigoje auksas neteko per 20 proc. per mėnesį, lapkritį beveik pasiekęs 700 JAV dolerių už unciją ribą, prieš grįžtant „saugaus prieglobsčio“ pirkimams.

Nors ir nerimaujama, kad koronaviruso poveikis pasaulio ekonomikai gali būti stipresnis nei per pastarąją pasaulinę finansinę krizę, daugelis taip pat tikisi aktyvesnio politikos atsako nei anuomet.

Dar vienas panašumas su 2008 metais yra tas, kad nors auksas pastarosiomis savaitėmis atpigo, iki šiol nuosmukį nusvėrė smukimas vertybinių popierių bei kitų žaliavinių prekių rinkoje, tad santykinė perkamoji galia pakilo, teigė Matthew McLennanas, „First Eagle Investment Management“, valdančios apie 101 mlrd. dolerių aktyvų, atstovas.

„Kai Federalinis atsargų bankas palaipsniui išsklaido baimes dėl likvidumo, pateikia gaires dėl palūkanų normų ir, kai įmanoma, net kontroliuoja pajamingumo kreivę, o visoje ekonomikoje ekonominė situacija švelnėja, potenciali aukso rizikos draudimo vertė gali pastebimai atsigauti“, – sakė jis.

Ir nors infliacijos prognozės mažėja, fiskalinės institucijos greičiausiai imsis agresyvių priemonių, sakė M. McLennanas.

„Apskritai pasaulis nelabai nusiteikęs defliacijai“, – pridūrė jis.

Centriniai bankai iš įvariusių pasaulio kraštų, nuo Azijos Ramiojo vandenyno regiono iki Europos, jau pasižadėjo skirti milijonus dolerių ir įgyvendinti naujas politikos priemones. Jungtinės Valstijos parengė 2 trln. dolerių vertės skatinimo programos planus, nors procesas ėmė strigti po to, kai Senato demokratai balsavo už tai, kad naujausia įstatymų versija būtų atmesta.

Vis dėlto aukso kainos gali ir toliau kristi, tol, kol jos bus pasirengusios atsigavimui, jeigu darysime prielaidą, kad makroekonomikos rinkos kartos pasaulio finansinės krizės scenarijų, teigia „Citigroup Inc.“ analitikai savo ataskaitoje, publikuotoje antradienį. Jų nuomone, yra galimybė, kad metalo kainos 2021 metais pasieks naujų nominalių aukštumų, virš 2 000 JAV dolerių už unciją.

„Bet kol kas daugelis rinkos dalyvių, ko gero, kartoja mantrą: pinigai yra karalius: ir ypač Karalius doleris“, – pažymi „Citigroup Inc.“ analitikai.