Dėl socialinės izoliacijos priemonių, kurių imamasi visose Jungtinėse Valstijose siekiant sušvelninti pandemiją, kilęs ekonominis šokas grasina milijonus amerikiečių palikti be darbo, o įvairių pramonės sričių kompanijas verčia sukti galvą, kaip uždirbti pinigų atlyginimams.

Net ir patiems bankroto teisininkams tenka prisitaikyti prie naujos darbo iš namų tvarkos, tačiau daugelis iš jų pastebi užsakymų šuolį, kokio neregėjo nuo 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristų išpuolių ir 2008 m. pasaulinės finansų krizės laikų.

„Manau, tam tikru lygiu šis procesas perrašys restruktūrizavimo taisykles, – svarsto „Squire Patton Boggs“ advokatas Karolis Dennistonas. – Mes dar negyvenome tokiu metu, kai iš karto tenka susidurti su šitiek daug veiksnių.“

Dėl namų karantino ir socialinio atsiribojimo staiga žlugus oro linijų, restoranų, viešbučių, naftos ir dujų bei mažmeninės prekybos pramonėms, įmonės desperatiškai ieško finansinių strategijų. Telefonai pastarąją savaitę skamba be sustojimo, panašiai kaip 2008 m., sakė Jessica Boelter iš „Sidley Austin“.

„Tai sukūrė ekstremalias situacijas, su kuriomis anksčiau nesusidūrėme“, – teigia J. Boelter.

2008 metais „visi sužinojo, kas yra hipoteka užtikrinti vertybiniai popieriai“, sako Danas Lowenthalis iš „Patterson Belknap“. Dabar, anot jo, „visi sužinos, kas yra zombių kompanijos“.

Kai kurie pamažu pradeda tam ruoštis.

„Manau, apsukresnės firmos pradėjo ruoštis jau anksčiau, bet visi laukėme starto ženklo, – teigia Ira Colemanas, „McDermott Will Emery“ pirmininkas. – Ko gero, tokių veikėjų padaugės, bet sausi iš balos sugebės išlipti tik tie, kas turėjo gerą uoslę.“

Šalies centrinis bankas ir federalinė, valstijos bei vietos valdžios institucijos skuba imtis priemonių ekonominei katastrofai suvaldyti. Jei jiems pavyks, didesnių bankrotų poreikis gali nebūti toks didelis. Vis dėlto dabar, demokratams ir respublikonams kovojant dėl įstatymų valdžios, firmos ruošiasi blogiausiam.

„Pastarąsias dvi savaites kasdien sutelkiame visas pajėgas“, – kalbėjo Niujorko „Davis Polk & Wardwell“ restruktūrizavimo grupės pasaulinis vadovas Marshallas Huebneris. Jis apibūdino „praktiškai beprecedentį“ el. laiškų ir skambučių srautą iš privataus kapitalo fondų, rizikos draudimo fondų ir verslo klientų, „kurių pačių pajamos veikiausiai sumažės 40–70 proc.“.

Vis dėlto „dar tikrai per anksti“ prognozuoti bankrotų bangą, sakė M. Huebneris. Šiuo metu klientai kreipiasi į teisininkus, klausinėdami, pavyzdžiui, kaip jiems pritraukti naują kapitalą. Jis sakė, kad jo grupė glaudžiai bendradarbiauja su kapitalo finansavimo, įmonių susijungimo ir įsigijimo bei bylinėjimosi padaliniais, kuriuose šimtai teisininkų koncentruojasi į „su restruktūrizavimu susijusius klausimus“.

Ir jie kol kas nieko nesamdo, pridūrė M. Huebneris.

„Bet kuri advokatų kontora, kuri samdo naujus teisininkus, kad šie padėtų jų klientams spręsti šitokio rimtumo problemas, nėra ta kontora, su kuria norėtumėte turėti verslo reikalų“, – pabrėžė jis.

Kaip ir I. Colemanas, advokatų kontoros konsultantas Kentas Zimmermannas iš „Zeughauser Group“ mato kontinuumą su smarkiu padidėjimu viruso laikais.

„Daugelis firmų svarsto restruktūrizavimo ir bankroto galimybes dar neprasidėjus rinkos nuosmukiui, ypač firmos, aptarnaujančios stresą patiriančias pramonės šakas, pradedant nuo energetikos ir mažmeninės prekybos, – teigia K. Zimmermannas. – Dabar, augant stresui, kyla ir kitų pramonės šakų poreikis“, ir „ypač paklausūs darosi populiarūs restruktūrizavimo teisininkai“.

K. Zimmermannas svarsto, kad naudos gaus ir kitos teisininkų grupės, įskaitant privataus kapitalo teisininkus.

„Daugelis firmų jau ir prieš tai buvo orientuotos į PE auginimą, – sako jis. – Tačiau iškilios teisininkų komandos, garsėjančios PE ir sandorių valdymu sektoriuose, kuriems dabartinė situacija yra palanki – pavyzdžiui, gamtos mokslų bei technologijų, – kaip tikriausiai galite įsivaizduoti, yra užsivertusios naujais užsakymais.“

Robertas Gayda iš „Seward & Kissel“ teigia, kad jau ir taip sunkiai besiverčiančios pramonės šakos, tokios kaip mažmeninė prekyba, susidurs su dar didesniais rūpesčiais. Jis svarsto, jog mažai tikėtina, kad investuotojai imsis jas gelbėti.

Zachas Shelomithas iš penkių teisininkų kontoros „Leiderman, Shelomith Alexander + Somodevilla“, dirbančios smulkiojo verslo ir vartotojų bankroto srityje, tikisi žymaus reorganizacijos bylų pagausėjimo.

„Smulkios įmonės, dėl dabartinės krizės praradusios pajamas ir turinčios perspektyvų verslo planą, yra pačios tinkamiausios kandidatės teikti paraiškas pagal naująjį Smulkiojo verslo reorganizavimo aktą, kuris įsigaliojo vasario mėnesį“, – teigia Z. Shelomithas.

Randallas Kleinas iš „Goldberg Kohn“ prisipažino, kad jo firma dalyvavo įsigijimo sandoriuose, kurie žlugo dėl pandemijos.

Tačiau „mes, restruktūrizavimo specialistai, iš to ir gyvename, – sako R. Kleinas. – Toks mūsų darbas.“