Apklausus kai kurias didžiausias pasaulio naftos kompanijas ir prekybininkus aiškėja, jog nepaisant šiųmetinio 60 proc. nuosmukio iki žemiausio lygio nuo 2003 m., kainos greičiausiai ir toliau kris iki 20 dolerių už barelį ar dar žemiau. „Goldman Sachs Group Inc.“ ir „Citigroup Inc.“ analitikai taip pat tikisi, kad artimiausiais mėnesiais kainos kris ir toliau, o kai kurie net spekuliuoja, jog dalyje regionų kainos gali tapti neigiamos, kol rinkos bando siųsti signalus sustabdyti tiekimą.

Naftą nusmukdė simultaniškai vykstanti kova su „Covid-19“, kuri, kaip manoma, nutrauks daugiau nei dešimtmetį augusią pasaulinę paklausą, ir užplūdusi pasiūla, kol Saudo Arabija su Rusija nepasidalina rinkos. Staigus ir smarkus naftos kainų kritimas paskatino akcijų išpardavimą visose rinkose ir kelia grėsmę ekonomikoms visoje Lotynų Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose, o kartu ir JAV ekonomikai, nes energetikos pramonė čia sudaro didelę produkcijos ir skolų dalį.

Pasiekti naftos rinkos dugną reiškia sukelti didelį stresą, nes kainos kasdien pasiekia naują žemiausią ribą. „Brent“ trečiadienį nukrito 13 proc. ir sustojo ties 24,88 doleriais už barelį – žemiausios kainos nuo 2003 m. gegužės. „Brent“ jau patyrė tris dviženklius procentinius pokyčius, susijusius su Persijos įlankos karu 1991 m. sausį ir finansine krize 2008 m. gruodį.

Aštuoniolika iš 20 „Bloomberg“ apklaustų naftos ir naftos produktų prekybininkų prognozuoja, kad „Brent“ kursas nukris iki 20 dolerių už barelį ar dar žemiau, o „West Texas Intermediate“ – 3–5 doleriais žemiau to lygio. Tikimasi, kad kainų silpnumas tęsis nuo kelių savaičių iki galbūt net metų pabaigos, teigia prekybininkai.

„20 dolerių dugnas gali būti nesunkiai pramuštas“ iki balandžio vidurio, pažymėjo Indijos naftos perdirbimo kompanijos „Bharat Petroleum Corp“ direktorius R. Ramachandranas.

„Brent“ penktadienį Singapūre 8:34 val. kainavo 28,64 dolerius už barelį. Ketvirtadienį kaina pakilo 14 proc. po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad gali įsikišti į Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karą.

Reportas, sandėliavimas

Kai kurie prekybininkai pažymi, jog kainos nukritusios pakankamai, kad supirkinėti ir sandėliuoti naftą pradėtų fiziniai žaidėjai (įprasta praktika, vadinama reportu, angl. contango), todėl rinkoje kainos ima natūraliai kilti. Tačiau tai suveiks tik tol, kol rezervuarai bus užpildyti. Kiti mano, kad kainos toliau kris, kol gamintojai nebegalės pelningai siurbti, turės nutraukti gamybą ir siūlyti tik fizinę produkciją. Keli prekybininkai sakė, kad stebi JAV skalūnų naftos gamybos kaštus, nes jie suteiks atramą nukritusioms kainoms.

„WTI nukris žemiau JAV skalūnų gamybos grynųjų išlaidų, kurios siekia apie 20 dolerių, – teigia Kinijos rizikos draudimo fondo „Shanghai Youlin Investment Management Co.“ naftos prekybos analitikas Zhang Chenfeng. – Didžiulis reporto spaudimas gali numušti kainas iki 15 dolerių, nes kai kuriems prekybininkams reportas būtinas tam, kad jie galėtų išparduoti savo atsargas.“

„Goldman Sachs“ analitikai šios savaitės pranešime rašė, kad bankas sumažino savo „Brent“ prognozę antrajam ketvirčiui iki 20 dolerių už barelį (nuo 30 dolerių). Jie pridūrė, kad grynųjų kaštų mažėjimas atitinka ankstesnes rinkos tendencijas 1999, 2009 ir 2016 m., kai bendras sandėliavimo pajėgumas taip ir nebuvo pasiektas, tačiau vyko vietinė logistinė saturacija.

„Citigroup“ prognozuoja, kad per antrąjį ketvirtį „Brent“ vidutiniškai turėtų siekti 17 dolerių už barelį ar mažiau, pesimistiniu atveju – vidutiniškai 5 dolerius, o kai kuriose vietovėse, kur trūksta sandėliavimo ir logistikos priemonių, tikėtinos ir neigiamos fizinės kainos. „Energy Aspects“ svarsto, kad balandį „Brent“ rizikuoja nukristi iki 10 dolerių už barelį, nors greičiausiai visus 2020 metus kainos svyruos ties 20 dolerių riba. „Mizuho Securities USA LLC“ analitikas Paulas Sankey taip pat pažymėjo neigiamų kainų riziką, nebent skalūnų produkcija mažės greičiau, nei kaupsis atsargos, tačiau tai jam atrodo abejotina.

„Šiuo metu vyksta operacija „Dykumos audra“, „Enron“, Rugsėjo 11-oji, uraganas Katrina/Rita ir „Lehman Bros“ kartu sudėjus, – sako Stephenas Schorkas, energetikos konsultacijų grupės „Schork Group Inc.“ prezidentas. – Ir mes kiekvieną rytą atsibudę iš naujo susiduriame su šia kombinacija.“