Amerikiečių produkcijos augintojai, besiruošiantys nuimti derlių, perspėja apie griaunamąjį poveikį vaisiams ir daržovėms, po to, kai JAV ambasada Meksikoje paskelbė stabdanti pokalbius dėl vizų išdavimo sezoniniams žemės ūkio darbininkams. Skerdyklose taip pat gali pritrūkti darbo jėgos.

Australijoje augintojai perspėja, kad šalyje gali pritrūkti kai kurių vaisių ir daržovių dėl kelionių apribojimų, nes šalis tradiciškai samdo užsienio darbininkus trečdaliui sezoninių žemės ūkio darbų. Kivių rinkėjų trūksta Naujoje Zelandijoje. O Kanadoje kelionių apribojimai žada trikdžių mėsos perdirbėjams, kurie samdo laikinam darbui darbininkus iš užsienio, taip užpildydami nuolatines vietos darbo jėgos spragas.

„Tiesiog nebus kam rinkti derliaus, – sako Robertas Guentheris, vyresnysis viešosios politikos viceprezidentas iš Jungtinės šviežios produkcijos asociacijos, atstovaujančios JAV augintojams, platintojams, didmenininkams ir mažmenininkams. – Poveikis bus pražūtingas augintojams ir galiausiai – tiekimo grandinei ir vartotojams. Nebus maisto.“

Pažeidžiamos tiekimo grandinės

Darbo krizės prognozės rodo, kaip glaudžiai tarpusavyje susietas tapo pasaulinis žemės ūkis, atskleidžia silpnąsias gamybos vietas ir pažeidžiamas sritis – tiekimo grandines. Daugelyje svarbiausių maisto gamybos šalių pramonė smarkiai priklauso nuo migrantų ir imigrantų darbininkų, kurie užpildo tas darbo vietas, kurių vengia vidurinioji klasė. Pavyzdžiui, pagalvokite apie nugaras lenkiančius pomidorų rinkėjus, pavojingas sąlygas skerdyklose ar gyvulių šėrimo operacijas, kurių aplinka daugeliui atrodo nemaloni.

Tam tikra prasme metas, kai rinkas krečia dabartinės problemos, turbūt negali būti blogesnis. Šiaurės pusrutulyje ūkininkai ruošiasi paprastai geriausiems pavasario bei vasaros sezonams. Be to, fermų savininkai šiuo metų laiku paprastai parduoda daugiau gyvulių skersti.

Nors didžiulio masto javų bei aliejinių augalų sėklų operacijose Jungtinėse Valstijose sezoniniai darbininkai neatlieka ypač svarbaus vaidmens, daugelis vaisių bei daržovių operatorių be jų neapsieina. Tikėtina, dėl sezoninių darbininkų trūkumo pirmiausia nukentės lapiniai žalumynai, uogos ir agurkai, sakė R. Guentheris. Medžių vaisių, tokių kaip persikai, slyvos, nektarinai ir citrusiniai vaisiai, nuostoliai pasireikš gegužės–birželio mėnesiais, pridūrė jis.

JAV ambasada Meksikoje savo tinklapyje paskelbė neapibrėžtam laikui stabdanti asmenų pokalbius dėl vizų, būtinus paduodant paraiškas dėl kelionės į JAV, įskaitant sezoninius žemės ūkio darbininkus, vykstančius pagal „H-2A“ vizų programą.

JAV žemės ūkio departamentas (U.S. Department of Agriculture, USDA) „tiesiogiai bendradarbiauja su Valstybės departamentu ir šiais neapibrėžtumo kupinais laikais uoliai stengiasi užtikrinti, kad būtų kuo mažiau trikdžių nagrinėjant paraiškas pagal „H2A“ vizų programą“, teigia agentūra savo elektroniniame atsakyme. „Ši administracija daro visa, kas įmanoma, kad išlaikytų šios itin svarbios programos tęstinumą“, – pabrėžiama pranešime.

Galimos nuolaidos

JAV žemės ūkio sekretorius Sonnis Perdue per antradienio konferencinį ryšį sakė, kad Valstybės departamentas nagrinės prašymus dėl vizos išdavimo tų žemės ūkio darbininkų, kurie turi teisę į atleidimą nuo interviu, sakė Dave‘as Puglia, Vakarų augintojų asociacijos prezidentas Ši organizacija atstovauja 2 500 verslovių iš Kalifornijos, Arizonos, Naujosios Meksikos ir Kolorado valstijų. USDA iškart nesureagavo į prašymą patvirtinti pareigūno pareiškimo turinį.

JAV valstybės departamentas neatsiliepė į prašymus pakomentuoti pranešimus apie pokalbių dėl vizų išdavimo stabdymą.

Zippy Duvallas, Amerikos žemės ūkio biuro federacijos, didžiausios šalies žemės ūkio organizacijos, prezidentas, sakė, kad apribojimai bet kokiu atveju atsilieps derliui. „Pagal naujuosius apribojimus, amerikiečių ūkininkai nesulauks visų kvalifikuotų darbo imigrantų, kurių pagalba šiuo svarbiu sėjos bei sodinimo sezonu labai reikalinga, – sakė Z. Duvallas. – Tokiomis aplinkybėms didėja pavojus, kad nesugebėsime pasiūlyti pakankamai maisto amerikiečių stalui.“

Kanadoje apribojimai gali stabdyti vizų išdavimą tiems, kurie dirbo prie šalies baltyminių kultūrų, iš tokių vietovių kaip Centrinė Amerika ar Filipinai, sakė Chrisas White‘as, Otavoje įsikūrusios Kanados mėsos tarybos prezidentas. Darbininkai yra „labai svarbi“ jėga šalies mėsos gamybos pramonėje.

Australijos vyriausybė pirmadienį įvedė saviizoliacijos laikotarpį visiems asmenims, atvykstantiems į šalį. Tokiu nurodymu ribojamas žemės ūkio pramonės prieiga prie pagrindinio sezoninio darbo šaltinio.

Nedidelis pajūrio miestelis Bovenas, esantis šiauriniame Kvynslande, šiuo metu ruošiasi savo žiemos daržovių derliaus surinkimui ir yra viena iš vietovių, kuri gali būti paveikta, sakė Richardas Shannonas, valstybinės sodininkystės pramonės grupės „Growcom“ vadovas.

„Per žiemą jie tiekia 90 proc. mūsų pomidorų bei ankštinių pipirų, tad šis nedidelis miestelis per derliaus surinkimo sezoną sparčiai išsiplečia ir yra labai priklausomas nuo žmonių, atvykstančių iš kitų šalies valstijų ar užsienio šalių“, – sakė R. Shannonas.