Jungtinės Karalystės vyriausybė perėjo prie karo metų mobilizacijos retorikos, ragindama rasti daugiau ventiliatorių, kurie sunkesniais ligos atvejais padeda žmonėms kvėpuoti. Ji pranešė, kad jau tariasi su keletu kompanijų, įskaitant „Dyson Ltd.“, „Rolls-Royce Holdings Plc“ ir „JCB“. Šiuos prietaisus gaminančios Vokietijos bendrovės „Draegerwerk AG“ akcijos gerokai pakilo po to, kai ji pranešė gavusi didelį vyriausybės užsakymą.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pažadėjo nupirkti tiek ventiliatorių, kiek tik įmonės pajėgs pagaminti. Vyriausybė taip pat tariasi su privačiomis ligoninėmis dėl lovų įsigijimo, kad padidintų turimus pajėgumus.

„Kaip britų kompanija, mes padarysime viską, ką galime, kad padėtume ištverti šiuos precedento neturinčius laikus, su kuriais susiduria mūsų šalis“, – pirmadienį el. laiške paskelbė „JCB“.

Dėl spartaus koronaviruso plitimo kyla grėsmė, kad sveikatos sistemos gali neatlaikyti spaudimo, o visame žemyne gali pradėti trūkti svarbiausios įrangos, kol šalys bandys susidoroti su potencialia infekcijų ir mirčių banga. Jungtinėje Karalystėje yra apie 5000 ventiliatorių, bet jų reikės daug daugiau, norint įveikti šį iššūkį, pabrėžė sveikatos sekretorius Mattas Hancockas.

Antrasis pasaulinis karas

„Mūsų karta nėra patyrusi tokio išbandymo, – rašė M. Hancockas dienraštyje „Telegraph“. – Mūsų seneliai tai išgyveno per Antrąjį pasaulinį karą, kai mūsų miestus bombardavo naciai. Nepaisant kasnakt vykstančių antskrydžių, maisto racionų, artimųjų praradimo, jie susiėmė ir visi kartu dėjo milžiniškas pastangas. Šiandien mūsų karta susiduria su savu išbandymu.“

Ligoninės visame pasaulyje stengiasi išvengti baisiausio scenarijaus, kokį matome Italijoje, kur epidemijos rodikliai viršijo lovų skaičių, personalo pajėgumus ir skubiosios pagalbos priemones. Šalyje užfiksuotas antras pagal dydį diagnozuotų atvejų skaičius po Kinijos: apie 25 000 patvirtintų infekcijų ir daugiau kaip 1800 mirčių.

Pasaulio ekonomikos forumo atlikta analizė rodo, kad plečiantis viruso protrūkiui, įvairių pramonės šakų ir šalių bendrovės pertvarko savo gamybą ir MTTP operacijas, skubiai gamindamos tai, ko labiausiai trūksta: nuo veido kaukių iki dezinfekavimo priemonių. Pavyzdžiui, „iPhone“ gamintojas „Foxconn“ savo fabrikuose šiuo metu kepa ne tik „Apple Inc.“ produktus, bet ir chirurgines kaukes.

Liubeke (Vokietija) įsikūręs „Draegerwerk“ penktadienį pranešė, kad iš Vokietijos vyriausybės sulaukė užsakymo pagaminti 10 000 ventiliatorių (ir asmeninės apsaugos priemonių ligoninių personalui). Užsakymas bus padalintas per visus metus ir pareikalaus „ženkliai“ padidinti gamybos pajėgumus. Frankfurte kompanijos akcijos pakilo net 40 proc., nors kitos akcijos tuo metu krito.

„Draeger“ visame pasaulyje stebi augančią ventiliatorių ir kitų prietaisų, įskaitant kvėpavimo vamzdelius ir filtrus, paklausą. Ypač didelis vienkartinių priemonių poreikis, el. laiške teigė kompanijos atstovė spaudai Melanie Kamann. Nors kompanija padidino ventiliacijos įrenginių gamybą, ją riboja įvairūs veiksniai, įskaitant testavimo vietos trūkumą, o pramonės tiekimo grandinėje gali kilti nenumatytų kliūčių – iš dalies dėl to, kad gabenti produktus darosi vis sunkiau.


„JCB“, „Rolls-Royce“

Statybinės įrangos gamintojas „JCB“ pranešė, kad JK ministras pirmininkas kreipėsi į jį prašydamas pagalbos gaminant ventiliatorius. Tyrimų ir inžinerijos komandos jau svarsto prašymą, tačiau kol kas nėra aišku, ar galės padėti. „Rolls-Royce“ taip pat svarsto, kuo galėtų pasitarnauti.

„Mes suprantame, kad vyriausybė ieško būdų, kaip verslas galėtų padėti tvarkytis su COVID-19 protrūkiu, – teigė orlaivių variklių gamintojas. – Kol gelbėjimo planas kuriamas, mes padarysime viską, ką galime, kad padėtume vyriausybei ir šaliai.“

Dulkių siurblių gamintojo „Dyson“ atstovas pranešė, kad kompanija „bendradarbiauja su kitomis įmonėmis, bandydama rasti greitą sprendimą“. Nedidelė JK bendrovė „Inspiration Healthcare Group“ iš NHS gavo 1,25 mln. svarų sterlingų užsakymą nedelsiant pradėti gaminti ventiliatorius.

Bet trūksta ne tik ventiliatorių.

„HCA Healthcare Inc.“, valdanti šešias privačias ligonines Londone ir vieną Mančesteryje, pranešė, kad veda derybas su vyriausybe: bandoma išaiškinti, ar kompanija galės padėti, kol visoje šalyje ieškoma papildomų lovų.

Prabangos prekių konglomeratas „LVMH“, gaminantis tokius kvepalų ir odos priežiūros prekių ženklus, kaip „Dior“, „Givenchy“ ir „Guerlain“, nuo pirmadienio stabdo kosmetikos produkciją ir pradeda gaminti didelius kiekius hidroalkoholinio gelio. Gelis bus nemokamai tiekiamas Prancūzijos sveikatos priežiūros institucijoms, sekmadienį paskelbtame pranešime teigė „LVMH“. Pirmenybė bus teikiama pristatymams į Paryžiaus valstybines ligonines.