Nerimą keliančius ženklus atspindi ir naujausias pirkimo vadybininkų indeksas (PVI). Oficialus rodiklis šių metų vasarį kiek kilstelėjo, bet statistika taip pat pabrėžia su virusu susijusius iššūkius.

Epidemija, prasidėjusi praėjusių metų pabaigoje Kinijoje, išplito po Europos žemyną, sukeldama rizikų ilgai lauktam gamybos atsigavimui. Nors paslaugų teikėjai nuo seno yra laikomi tvirta ekonomikos atrama, dabar ir jie susiduria su silpnesne paklausa užsienio rinkose.

„Esama akivaizdžių neigiamų rizikų, o kovą tikėtinas ekonomikos nuosmukis, – sakė „IHS Markit“ ekonomistas Chrisas Williamsonas. – Vis daugiau įmonių praneša patyrusios verslo nuostolių dėl viruso plitimo, ypač viešbučių, kelionių, transporto bei turizmo sektoriuose, bet taip pat ir tokiose srityse kaip finansinės paslaugos.“

Ataskaita parodė, kad bendrą ekonomikos būklę palaikė tvirti pagrindiniai vidaus rodikliai. Vis dėlto tiek prekių, tiek paslaugų eksportas dėl viruso protrūkio tolydžio mažėja, ir prekių pristatymo vilkinimas, įgaunantis vis platesnį mastą, kelia grėsmę gamybos apimtims. Verslo lūkesčiai, kaip rodo apklausa, taip pat sumažėjo, o atsargi samda sulėtino darbo vietų augimo tempus iki vieno iš lėčiausių lygių per penkerius metus.

„Euro zonos ekonomika vasarį atrodė atspari trikdžiams, susijusiems su koronaviruso protrūkiu, tačiau yra ženklų, kad ateityje jos laukia problemos“, – sakė Ch. Williamsonas.

Tiek paslaugų, tiek gamybos PVI indeksas šių metų vasarį augo, per mėnesį pakilęs nuo 51,3 iki 51,6 punkto. Tačiau paslaugų sektoriaus rodikliai buvo kiek mažesni, lyginant su pradiniu įverčiu.