Italija su beveik 1700 patvirtintų atvejų yra Europos koronaviruso epicentras ir užima trečią vietą pasaulyje po Kinijos ir Pietų Korėjos.

Italijos vyriausybė pasiryžusi skirti 3,6 milijardus eurų krizės įveikimui, įskaitant priemones, skirtas sušvelninti ekonominį poveikį Šiaurės Italijai, laikraščiui „La Repubblica“ teigė finansų ministras Roberto Gualtieri.

Europos valdžios institucijos jau atšaukė keletą didžiausių žemyno verslo renginių, įskaitant turizmo mugę „ITB Berlin“ ir Ženevos automobilių parodą, uždraudė didelius susibūrimus ir sugriežtino sienų kontrolę, siekdamos apriboti viruso plitimą.

Šios priemonės turės įtakos toli už Italijos ribų, perspėjo kitos Europos vyriausybės. Luvro muziejus Paryžiuje sekmadienį buvo uždarytas, nes darbuotojai aiškinosi, ar jiems galioja vyriausybės įsakymas uždrausti daugiau nei 5000 žmonių susibūrimus uždarose patalpose.
Koronavirusas Italijoje

„Galima tikėtis ekonominės prognozės korekcijų“, – šeštadienį žurnalistams sakė Šveicarijos valstybinio ekonomikos reikalų sekretoriato ekonominės politikos direktorato vadovas Ericas Scheideggeris. Poveikio apimtis kol kas nėra aiški, pridūrė jis.

Viruso pasirodymas Italijoje, kur pirmoji mirtis buvo užregistruota vasario 21 d., sutapo su svarbiais tarptautiniais renginiais, tokiais kaip Milano mados savaitė, bei žiemos atostogų sezono piku. Šeimos iš visos Europos per Veneciją ir Milaną skrido į Italijos slidinėjimo kurortus, ir daugelis atvejų, apie kuriuos dabar pranešama kitose Europos šalyse, yra susiję būtent su viešnage Italijoje.

Vokietijos bankininkystės centre Frankfurte šeštadienį paaiškėjo pirmieji susirgimo atvejai. Buvo užkrėsti trys vyrai: du iš jų turėjo ryšių su kitais užsikrėtusiais vokiečiais, o trečiasis lankėsi Italijoje.

Vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis interviu laikraščiui „Bild am Sonntag“ sakė, kad Vokietija negali atmesti galimybės uždaryti ištisus regionus ar miestus. „Toks scenarijus būtų paskutinė išeitis“, – pabrėžė jis.

Pasaulyje virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 87 000 žmonių, iš jų daugiau nei 2000 Europoje. Protrūkio suvaldymo langas vis mažėja, perspėja Pasaulio sveikatos organizacija.

Prieš tai, kai šeštadienį buvo pranešta apie pirmąją JAV mirtį nuo koronaviruso, ligų kontrolės centrai amerikiečiams rekomendavo susilaikyti nuo kelionių į Italiją. Sekmadienį JAV valstybės departamentas patikslino rekomendacijas nekeliauti bent į tuos regionus, kuriuose yra Milanas ir Venecija.

Jungtinės Karalystės valdžios institucijos yra pasirengusios prireikus karantinuoti ištisus miestus, BBC interviu sakė sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas. „Akivaizdu, kad tai sukeltų didžiulių ekonominių ir socialinių nepatogumų, tačiau šiame etape privalome būtų pasiruošę viskam“, – pažymėjo M. Hancockas.

„American Airlines Group Inc.“ sustabdo skrydžius į Milaną ir iš jo iki balandžio 25 d., kadangi sumažėjo paklausa, šeštadienį pranešė vežėjas. Po griežtesnių JAV perspėjimų „Delta“ taip pat laikinai atsisakė skrydžių į Milaną.

Remiantis „Ifo Institute“ apklausa, Vokietijos automobilių pramonė praėjusį mėnesį sumažino tiek paklausos, tiek eksporto lūkesčius. Remiantis apklausa, automobilių gamintojai konkrečiai numato ir personalo mažinimą.

Tuo tarpu Prancūzijoje ir Šveicarijoje valdžios institucijos paragino gyventojus kuriam laikui atsisakyti tradicijos pasisveikinant bučiuoti draugus į skruostus (arba, šveicarų atveju, pasitikti juos trimis pakštelėjimais).

„Patartume sumažinti fizinio pobūdžio socialinius kontaktus“, – šeštadienį per spaudos konferenciją sakė sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas.