Kinijos valdžia ir darbdaviai, siekdami sulėtinti viruso, pareikalavusio daugiau nei 2000 gyvybių, plitimą, ragina žmones likti namie. Prekybos centrai ir restoranai ištuštėjo, pramogų parkai ir teatrai uždaryti, nebūtinos kelionės uždraustos.

Tokios priemonės, nors ir padeda stabdyti ligos plitimą, verslovėms jos – pražūtingos. Atšaukus užsiėmimus Hangdžou kodavimo-robotikos mokykloje, jos darbuotojai praras 30–50 proc. savo atlyginimo. „Lionsgate Entertainment World“ teminis parkas Džuhajuje uždarytas, ir darbuotojams nurodyta panaudoti savo apmokamas atostogas ir būti pasiruošusiems, jog teks imti nemokamų atostogų.

„Savaitė nemokamų atostogų – labai skausminga, – sakė atostogų išleistas 32 metų Jasonas Lamas, dirbantis elitinio restorano virtuvės šefu, Honkongo Tsim Sha Tsui kvartale. „Aš neturiu pakankamai pajamų, kad galėčiau padengti savo išlaidų šį mėnesį.“

Visoje Kinijoje įmonės masiškai praneša savo darbuotojams, kad neturi pinigų atlyginimams išmokėti – arba kad jos neturėtų mokėti viso atlyginimo darbuotojams, laikomiems karantino sąlygomis ir neinantiems į darbą. Kol kas nėra informacijos, kiek žmonių dėl viruso protrūkio prarado algas, bet kaip rodo kinų portalo „Zhaopin“ atlikta apklausa, kurioje dalyvavo per 9 500 darbuotojų, daugiau nei trečdalis respondentų sakė nujautę, kad taip gali nutikti.

Atlyginimo įšaldymas – dar vienas įrodymas, jog Kinijos nestabiliam privačiam sektoriui – sparčiausiai augančiam antros didžiausios pasaulio ekonomikos segmentui, – smogtas rimtas ekonominis smūgis, ir ypač smulkioms įmonėms. Jau nekalbant apie pavojų sveikatai, labai nerimaujama ir dėl finansinės naštos, neišvengiamai siejamos su darbo vietų karpymu ir atlyginimų nestabilumu. Nieko keista, kad naujų darbuotojų faktiškai nesamdoma. „Zhaopin“ duomenmis, gyvenimo aprašymų, pateiktų pirmąją savaitę po sausio protrūkio, skaičius sumažėjo 83 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Koronavirusas gali pakenkti kinų vartojimui daug daugiau nei SARS prieš septyniolika metų, – sakė Chang Shu, vyriausioji „Bloomberg Intelligence“ ekonomistė Azijos klausimais. – O SARS stačiai sugriovė vartojimą.“

Pagal įstatymą bendrovės vasarį turi laikytis viso atlyginimų mokėjimo ciklo, prieš sumažindami algas iki minimumo, sakė Edgaras Choi, „Commercial Law in a Minute“ autorius, turintis teisinių konsultacijų paskyrą pokalbių „WeChat“ socialiniame tinklalapyje. Bendrovėms, kurios neuždirba pakankamai, kad padengtų bendrą išmokamų atlyginimų sumą, leidžiama atidėti algų išmokėjimą, jeigu personalas galiausiai gaus visą jiems priklausantį atlyginimą.

E. Choi sako girdėjęs iš tūkstančių užsienio darbuotojų, jog jiems šį mėnesį atlyginimas buvo sumažintas perpus arba apskritai jo išmokėjimas sustabdytas. Pasak jo, tai yra neteisėta. „Nemaža dalis tokių darbuotojų yra užsieniečiai, jie nemoka kinų kalbos, – sako jis. – Juos lengva įbauginti, surasti priekabių.“

„NIO Inc.“, elektromobilių gamintoja, įsikūrusi Šanchajuje, neseniai savaitei atidėjo algos išmokėjimą. Be to, bendrovės pirmininkas Williams Li paragino darbuotojus priimti akcijas su taikomais apribojimais vietoje piniginės premijos.

Šendžene veikiančios „Foxconn Technology Group“ darbuotojai, grįžę po Naujųjų metų švenčių pagal Mėnulio kalendorių, yra laikomi karantino zonoje, tol, kol jiems bus leista grįžti į darbą. Jie gauna atlyginimą, bet tik maždaug trečdalį tos sumos, kokią būtų gavę, jei dirbtų.

Negaudami viso, reguliaraus atlyginimo, be to, nelabai kur turėdami tuos pinigus išleisti pinigus šiomis dienomis, kinų vartotojai savo išlaidas kai kuriose srityse galėjo sumažinti iki nulio, sakė vyriausioji „Bloomberg Intelligence“ ekonomistė Azijos klausimais Ch.Shu. Be to, vartojimas gali ir neatsigauti. Pavyzdžiui, sakė ji, jeigu jūs du mėnesius negersite kasdien savo įprastinės latės, galbūt ir vėliau nepasigesite šio gėrimo.

Dėl savo ribotų rezervų smulkesnės įmonės, kurios palaiko ir stiprina didžiulį Kinijos privatų sektorių, yra ypač pažeidžiamos. Politikos formuotojai, norėdami padėti įmonėms išlikti – be kitų platesnio masto priemonių, – ragina valstybinius bankus piginti paskolas ypač smulkesnėms įmonėms.

Anot Pei Binfengo, vieno iš Hangdžou kodavimo-robotikos mokyklos steigėjų, viruso protrūkis privertė juos laikinai nutraukti visus užsiėmimus bet kurio amžiaus moksleiviams, nuo darželinukų iki dvyliktokų. Praradusi pajamas, bendrovė užlaikys 50 proc. algų mokėjimą pagrindiniams mokyklos vadovams ir 30 proc. – kitiems darbuotojams, kol mokykla vėl pradės normaliai veikti.

„Tai, ko mes mokome, daugeliui tėvų nėra privalomos žinios, tad tokių išlaidų paprastai pirmiausia atsisakoma, kai ateina sunkūs laikai“, – sakė Pei Binfengas.

Anot Ricko Zengo, „Lionsgate“ teminio parko Džuhajuje generalinio direktoriaus pavaduotojo, parkas buvo uždarytas vyriausybės nurodymu nuo sausio pabaigos. Kai kitą savaitę parkas vėl atvers duris lankytojams, dalis personalo turės išeiti nemokamų atostogų.

Pasak pietrytiniame Fudžou mieste veikiančio viešbučio valdytojo Roberto Zhango, visi, išskyrus du ar tris iš šimto numerių, dažniausiai yra neužimti. Du trečdaliai darbuotojų išleisti atostogų, jiems mokamas atlyginimas, bet toli gražu ne toks, koks įprastai.

„Kai verslo nėra, nėra ir atlyginimo, mokamo pagal darbą, – sakė jis. – Mėnesį ar du poveikis nebus tiesiogiai akivaizdus. Bet jeigu epidemija užtruks ir turizmas tris–keturis mėnesius neatsigaus, mūsų darbuotojai tikrai pajus krizės padarinius.“