Problema ta, kad nei viena strategija šiuo metu deramai neveikia.

„Exxon“ naudojasi naftos, dujų bei chemikalų kainų nuosmukiu kaip galimybe išlaisvinti savo milžinišką balansą daugybės pasaulinių megaprojektų finansavimui. „Chevron“ laikosi griežto taupymo politikos – tokiu mastu, jog generalinis direktorius Mike‘as Wirthas sutinka primenantis „sugedusią plokštelę“, nuolat kartodamas finansinės disciplinos mantrą.

Bendrovės penktadienį paskelbė savo prasčiausius rezultatus per daugelį metų, kuriuos nulėmė silpni veiklos rodikliai daugelyje verslo sričių. Didžioji jų dabartinių problemų dalis gali būti siejama su Amerikos skalūnine revoliucija, kuri per kiek daugiau nei per dešimtmetį patenkino naftos bei dujų trūkumą šalies viduje ir suformavo, regis, neribotą tiekimo šaltinį, taip nusmukdydama energijos kainas.

„Exxon“ ir „Chevron“, galima sakyti, tapo žaibolaidžiu pasipriešinimo iškastiniam kurui judėjime. Didėjant spaudimui pramonei dėl aplinkosaugos, investuotojai vis dažniau sprunka iš sektoriaus. Energetikos sektorius šiuo metu sudaro vos 3,8 proc. „S&P 500“ indekso, daug mažiau nei 2008 metais – 16 procentų.

Abi bendrovės „varžosi sektoriuje, kuris sistemingai griovė pridėtinę vertę investuotojams visą pastarąjį dešimtmetį“, sakė Markas Stoecklė, Bostone įsikūrusio 2,5 mlrd. dolerių vertės „Adams Funds“ fondo valdytojas. „Prireiks laiko ir nuoseklių rezultatų, kol pavyks įtikinti investuotojų visuomenę“, jog yra kitaip, sakė valdytojas.

„Exxon“ akcijos pentadienį atpigo 4,1 proc. po analitikų paskelbto ketvirtojo ketvirčio vertinimo. Žemos gamtinių dujų bei naftos chemijos produktų kainos rodo, kad jai nepavyko generuoti pakankami pinigų, kad padengtų savo dividendus minėtu laikotarpiu.

Vis dėlto įmonės generalinis direktorius Darrenas Woodsas toliau laikosi savo 35 mlrd. dolerių metinių kapitalo investicijų plano, pagal kurį siekiama plėtoti naftos bei dujų projektus daugelyje pasaulio šalių, nuo Gajanos iki Mozambiko. Tai klasikinė kontracikliška strategija: investuok, kol žemos kainos ir konkurentai traukiasi, ir žerkis pelną, kai prekių ciklas pasikeis.

„Nors mes norėtume aukštesnių kainų ir maržų, neketiname švaistyti galimybių, kurias siūlo ši žemų kainų aplinka, - per konferencinį ryšį kalbėjo D. Woodsas. „Exxon“ gali pasirinkti: arba „pasinaudoti mūsų finansiniais pajėgumais“, arba skolintis, tam. kad įgyvendintų savo tikslus, sakė jis.

Ką sako „Bloomberg Intelligence“ analitikai:

„Chevron“ turi geresnį balansą nei „Exxon Mobil“, bet jos augimo portfelis apsiriboja sulig „Permina“ ir „Tengiz“ telkiniais. Artimiausius 12-18 mėnesių jai greičiausiai teks spręsti minimalių išlaidų galimybių trūkumą ieškant ir įgyvendinant žvalgybos ar plėtros projektus.“ – Fernando Valle, analitikas

„Chevron“, priešingai, skalūnus vertina kaip jėgą, iš esmės pakeitusią rinką ir privertusią pramonę prisitaikyti. Bendrovė pranešė apie didžiausius ketvirtinius nuostolius per dešimt metų.

„Mes privertėme save pačius ir savo investuotojus patikėti, kad vienintelis kelias į ateitį – šių didelio masto projektų vykdymas, - per konferencinį ryšį kalbėjo M. Wirthas.

„Chevron“ vadovas dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą mažinti išlaidas, didinti kapitalo veiksmingumą ir negailėti pinigų akcijoms išpirkti per žaliavų rinkų ciklus.

Pavyzdiniai projektai tolimose užsienio vietovėse didžia dalimi stumiami į šoną, atidėliojami; apčiuopiamų rezultatų galima tikėtis iš skalūnų – arba netradicinės gamybos, kalbant naftos pramonės žargonu, - Vakarų Teksase.

„Uoliai darbuotis prie milžiniškų netradicinių sprendimų galbūt nėra taip patrauklu kaip vykdyti didelio masto projektus, bet stiprių finansinių rezultatų iš tikrųjų galima tikėtis, - kalbėjo M. Wirthas.

Nors „Chevron“ priėmė „nuostabų sprendimą“, pernai pasitraukdama nuo 32 mlrd. dolerių vertės sutarties dėl „Anadarko Petroleum Corp.“ įsigijimo, išlieka susirūpinimas, kad naftos milžinė vis dar gali siekti sandorio, kad paskatintų savo augimą, teigia M. Stocklė. Investuotojai nerimauja, kad jos augimas ir išlaidų lygis pernelyg žemas, tuo tarpu „Exxon‘ – pernelyg didelis, pridūrė jis.

„Chevron“ akcijų vertė praėjusį penktadienį nukrito 3,8 proc. – tai buvo didžiausias nuosmukis per devynis mėnesius. Per dieną buvo prarasta apie 19 mlrd. dolerių „Chevron“ ir „Exxon“ rinkos vertės.

Buvęs rizikos draudimo fondo valdytojas ir CNBC televizijos laidų vedėjas Jimas Crameris kaip visada hiperboliškai apibendrino vyraujančias nuotaikas:

„Man jau gana iškastinio kuro. Jiems galas, - sakė jis. – Pasaulis nuo jų nusisuko.“