Šią savaitę sulauksime sprendimų dėl palūkanų normų iš Lenkijos, Čekijos Respublikos ir Rumunijos. Tikėtina, kad visos šalys skirs prioritetą ekonomikos augimui, kuris visame regione sulėtėjo, nors išlieka pakankamai stiprus.

Lenkija, vasario 5 d.:

• Vienos savaitės orientacinė norma: 1,5 proc.
• Infliacija: 3,4 proc. (gruodis)

Lenkų ekonomistai pastarąjį infliacijos šuolį pavadino „stulbinamu“. Visgi centrinio banko valdytojas Adamas Glapinskis atrodo nusiteikęs iki savo kadencijos pabaigos 2022 m. ir toliau išlaikyti normas rekordiškai žemame lygyje. Kitas Monetarinės politikos tarybos narys Jerzy Kropiwnickis praėjusį mėnesį pareiškė, kad skolinimosi išlaidų didinimas lėtėjant ekonomikos augimui „nėra pati geriausia politika“.

„Aukštas infliacijos lygis agresyviau nusiteikusiems tarybos nariams veikiausiai ir toliau suteiks progą raginti didinti normas, – teigia „Morgan Stanley“ ekonomistas Georgis Deyanovas. – Tačiau mes manome, kad jei gubernatorius A. Glapinskis nepereis į kitą pusę, aukštesnių normų šalininkams bus sunku pasiekti daugumą.“

Čekijos Respublika, vasario 6 d.:

• Dviejų savaičių atpirkimo kursas: 2 proc.
• Infliacija: 3,2 proc. (gruodis)

Čekijos centrinis bankas vienas iš nedaugelio Europoje ir toliau laikosi sugriežtintos monetarinės politikos, nors keli tarybos nariai leido suprasti, kad vasario sprendimas gali atnešti pokyčių. „Bloomberg“ apklausti analitikai ir pinigų rinkos investuotojai yra įsitikinę, kad jokių pokyčių nebus, nes tebevyrauja nerimas dėl į eksportą orientuotos ekonomikos.

Pasak „Komercni Banka AS“ vyriausiojo ekonomisto Jano Vejmeleko, dėl aukštos infliacijos bankui kils „labai didelė pagunda“ padidinti normas. „Kita vertus, stipri krona kartu su nepalankiu Vokietijos pramonės vystymusi ir kitomis išliekančiomis rizikomis pateiks svarių argumentų palikti normas nejudintas.“

Rumunija, vasario 7 d.

• Orientacinė norma: 2,5 proc.
• Infliacija: 4 proc. (gruodis)

Nepaisant vienos iš sparčiausių regiono infliacijų, Rumunijos centrinis bankas yra nusiteikęs per 14-ąjį susitikimą toliau pratęsti skolinimosi išlaidų įšaldymą. Tiesą pasakius, palūkanų normų nustatytojai galvoja ne vien apie vartotojų kainas: ekonominė plėtra patyrė nuosmukį, biudžeto deficitas viršijo ES ribas, o einamosios sąskaitos deficitas taip pat kelia susirūpinimą.

Bankas netgi galėtų sušvelninti monetarines sąlygas. Gubernatorius Muguras Isarescu pranešė apie galimą bankų minimalaus rezervo reikalavimų sumažinimą, priartinant juos prie ES lygmens. Tai galėtų įvykti jau vasario mėnesį.