Prognozuojama, kad amerikiečiai šiais metais paveldės 764 mlrd. dolerių šiais metais ir sumokės vidutiniškai tik 2,1 proc. mokestį nuo gautų pajamų, rodo Niujorko universiteto teisės profesorės Lily Batchelder vertinimai, kurį antradienį publikavo tyrimų centras „Brookings Institution“.

Tuo tarpu darbinės veiklos bei santaupų apmokestinimas siekia 15,8 proc., daugiau nei septynis kartus didesnis. Nemaža dalis didesnes pajamas uždirbančių darbuotojų moka dar daugiau, aukščiausią ribinį mokestį, 37 proc. ir dar mokestį nuo darbo užmokesčio.

„Jei jau taip, mes turėtume apmokestinti pajamas, gaunamas paveldėjimo keliu, aukštesniais tarifais, nei pajamas, gaunamas iš veiklos, – telefonu pažymėjo L. Batchelder, buvusi prezidento Baracko Obamos patarėja, konsultavusi ne vienoje demokratų kandidatų į prezidentus kampanijoje mokesčių klausimais.

Siekdama suteikti sistemai skaidrumo, L. Batchelder siūlo atsisakyti turto mokesčio ir jį pakeisti „paveldėjimo mokesčiu“. Skirtumas – ne tik semantinis. Anot mokesčių politikos centro „Urban-Brookings Tax Policy Center“, įvertinusio jos išsamiai išdėstytą pasiūlymą, įgyvendinus šią iniciatyvą per artimiausią dešimtmetį galima būtų pritraukti iki 1,4 trln. dolerių.

Mokesčių vengimas

Pagal dabartinę sistemą turtingi amerikiečiai turi sumokėti 40 proc. už turto palikimą ar dovanojimą savo įpėdiniams. Tačiau jie turi daugybę būdų, kaip išvengti mokesčių. Sutuoktinių poroms, pirmieji 23,2 mln. dolerių turto yra neapmokestinami; be to, turtuoliai, perduodantys turtą įpėdiniams, gali išvengti mokesčių naudodamiesi trestais bei kitomis sudėtingomis strategijomis.

L. Batchelder pasiūlyme atsisakoma šios sistemos, kurioje turtas apmokestinamas, – vietoj jos siūloma sistema, pagal kurią įpėdiniai moka pajamų ir su darbo užmokesčiu susijusius mokesčius nuo gautos sumos. Ji stengiasi užtikrinti, kad tik turtingiausi įpėdiniai mokėtų naują mokestį, atleidžiant juos nuo palikimo mokesčio iki tam tikros ribos.

Jeigu atleidimas nuo mokesčių būtų taikomas iki 2,5 mln. paveldėtai sumai, Mokesčių politikos centro vertinimu, įgyvendinus pasiūlymą, per artimiausią dešimtmetį iš 0,02 proc. turtingiausių įpėdinių būtų surinkta 340 mlrd. dolerių. Jeigu atleidimo nuo mokesčių riba nustatyta iki 500 000 JAV dolerių, taikoma 0,18 proc. turtingiausiųjų, būtų surinkta 1,4 trln. dolerių.

Faktinės pajamos iš paveldėjimo mokesčio gali būti daug didesnės, pabrėžė L. Batchelder, nes atliekant vertinimus, nenumatytas kai kurių pasiūlymo dalių poveikis, įskaitant daugelio mokesčių planavimo spragų naikinimą.

Politinis tikslas

„Šiuo pasiūlymu būtų žengtas didelis žingsnis link pajamų, gaunamų iš paveldėto turto, ir pajamų, gaunamų iš darbo, sąlygų suvienodinimo, – rašė L. Batcheleder. Juo siekiama ir politinio tikslo, – pakeičiant mokestį, respublikonų dažnai vadinamą „mirties mokesčiu“, kuriuo turtingieji galiausiai apmokestinami dvigubai.

„Labai liūdna, kad reikia mirti. Bet dėl to jūs neturėtumėte baudžiami“, – 2017 metų pabaigoje per „Bloomberg Television“ kalbėjo JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas.

Demokratai, puoselėjantys viltį sugrįžti į Baltuosius rūmus ir Senatą per šių metų rinkimus, ieško būdų, kaip padidinti papildomas pajamas, gaunamas iš pirmenybinių sferų, ir sumažinti dešimtmečiais besitęsiančią turto nelygybę.

L. Batchelder pasiūlytas paveldėjimo mokestis yra įtrauktas į knygą, kurią antradienį išleido „Brookings’ Hamilton Project“. Knygos tome pateikti ir kitų pasiūlymai, kaip padidinti pelno mokesčius, įvesti naują finansinių sandorių mokestį ir efektyviau administruoti turto mokestį, kurį pasiūlė senatoriai Bernis Sandersas ir Elizabeth Warren.