Naujoji institucijos vadovė siekia versti naują puslapį santykiuose su Vokietija, kurie nemažai metų, ECB vadovaujant Mariui Draghiui, buvo gana atvėsę. Dėl M. Draghio vykdomos skatinimo politikos, įskaitant neigiamas palūkanų normas, ištrynusias pajamas iš santaupų, daugelis gyventojų Vokietijoje, kur yra įsikūręs ECB, jautėsi nuskriausti.

Ch. Lagarde jau yra pažadėjusi pamėginti išmokti vokiškai. Bet trumpam metus akį į prancūzės tviteryje paliktas žinutes, ryškėja jos naujasis impulsas ištirpdyti vokiečių širdis, – su šalies aukšto rango pareigūnais surengta daug daugiau susitikimų nei su iš bet kurios kitos šalies. Jeigu ji ir toliau laikysis tokios taktikos, kitos bloko narės gali imti pavydėti.

Štai keletas Ch. Lagarde žingsnių, siekiant patraukti savo pusėn vokiečius, nuo 2019 metų lapkričio 1 dienos, kai ji stojo prie ECB vadovo vairo.

Pagerbimas

„Man buvo garbė įteikti savo bičiuliui Wolfgangui Schaublei „Ehren-Vitoria“ apdovanojimą. Tik saujelė žmonių yra tiek daug padarę Europos ir euro labui. Jo įsipareigojimas, kruopštumas ir valstybės valdymo menas yra tikras įkvėpimo šaltinis“, – Christine Lagarde, 2019 m. lapkričio 5 diena.

Ch. Lagarde savo įsipareigojimų ėmėsi jau pačią pirmąją savo, kaip ECB vadovės, darbo dieną. Ji atskrido į Berlyną pristatyti kalbos Wolfgango Schaublės garbei, buvusiam finansų ministrui, kuris šiuo metu eina „Bundestag“, Vokietijos parlamento žemųjų rūmų, vadovo pareigas. Jos kalboje buvo prisotinta pagyrų tiek jam, tiek jo šaliai.

„Jūs įkūnijate, mano vertinimu, „Vokietijos Europoje modelį“: Vokietijos, kuri yra nepermaldaujama savo vertybių gynėja ir liberalizmo bei demokratijos švyturys ir kuri yra visada pasiruošusi imtis priemonių, kai būtina palaikyti Europos idėją.“

„Auksiniai“ susitikimai

„Labai džiaugiuosi šios dienos susitikimu su Peteriu Feldmannu, Frankfurto miesto meru. ECB santykiai su miestu ir jo gyventojais yra labai svarbūs, ir aš tikiuosi glaudžiai bendradarbiauti su mūsų kaimynais“, – sakė Christine Lagarde, 2019 m. lapkričio 29 diena.

Mėnesį išdirbusi naujajame poste, Ch. Lagarde nuvyko susitikti su Frankfurto meru Piteriu Feldmannu viduramžiškoje miesto rotušėje, žinomoje kaip „Roemer“. ECB vadovė susitinka su juo pastato Imperatoriaus salėje, išpuoštoje visų Šventosios Romos imperijos XIX amžiaus imperatorių portretais.

Glaudūs ryšiai su „Bundesbank“

„Nuostabi van Gogho paroda. Ačiū už ekskursiją, kurią suorganizavote mudviem su prezidentu Jensu Weidmannu“, – Christine Lagarde, 2019 m. gruodžio 17 diena.

Pernai gruodį Ch. Lagarde lankėsi Frankfurto Štėdelio meno muziejuje kartu su savo naujuoju kolega „Bundesbank“ prezidentu Jensu Weimannu, kur žiūrėjo van Gogo parodą.

Ši paroda greičiausiai suteikė ypatingą galimybę Vokietijos „Bundesbank” vadovui susibičiuliauti su prancūze. Jis kurį laiką yra mokęsis universitete pietinėje Prancūzijos dalyje, kur Van Goghas nutapė keletą iš savo svarbiausių kūrinių.

Gimtadienio dovana

„Buvo tikras malonumas sakyti kalbą šį vakarą per Frankfurto Naujųjų metų proga surengtą pobūvį. Europa yra simbolis to, kuo mes esame ir kuo trokštame būti“, – Christine Lagarde, 2020 m. sausio 16 diena.
Christina Lagarde su su Peteriu Feldmannu

Sausio 1 dieną Ch. Lagarde sukako 64-eri. Po dviejų savaičių ji grįžo į „Roemer“ rotušę pristatyti savo pirmosios metinės kalbos. Ta proga P. Feldmannas padovanojo jai du espresso kavos puodelius, dekoruotus garsiausio Frankfurto sūnaus, Johanno Wolfgango von Goethės, siluetu.

Cituodama W. Goethę, ji akcentavo vietos istoriją bei kultūrą, nuoširdžiai trokšdama nutiesti tiltus su vietiniais.

„Ačiū jus už dosnumą ir atvirumą, čia pasijuntu iškart kaip namie. Tai pripažindama, aš – kaip ECB prezidentė – tikrai sieksiu, kad mano vadovaujama institucija atspindėtų šios bendruomenės dvasią ir aktyviai joje dalyvautų.

Ypatinga vakarienė

„Grüne Soße“ [žaliasis padažas] yra vietinė Frankfurto realija. Ačiū dar kartą visiems, dalyvavusiems šio vakaro pobūvyje, už šiltą priėmimą. Esu laiminga galėdama pabūti „frankfurtiete“!“ – Christine Lagarde, 2020 m. sausio 17 diena.

Vakaras sulig tuo nesibaigė. Per ceremoniją, kurioje paprastai dalyvauja Frankfurto gyventojai, Ch. Lagarde ragavo firminius patiekalus, kurie kažkodėl neeksportuojami, įskaitant obuolių vyną – vietos sidro variantą, – ir „Gruene Sosse“ – žaliąjį padažą, dažnai tiekiamą prie kiaušinių ar šnicelio. P. Feldmanas tviterio žinutėje aprašo akimirką, kai naujoji „frankfurtietė“ ragauja „žaliąjį padažą“ ir žarsto didžiausius pagyrimus.“

Vokiečiai Briuselyje

„Buvo malonu dalyvauti Badeno-Viurtembergo žemės atstovybės Europos Sąjungoje Naujųjų metų pobūvyje, Briuselyje, kur aš susipažinau su ministru-prezidentu Winfriedu Kretschmannu ir Guidu Wolfu, Badeno-Viurtembergo teisingumo bei Europos reikalų ministru“, – Christine Lagarde, 2020 m. sausio 20 diena.

Praėjusią savaitę Ch. Lagarde dalyvavo Briuselyje surengtame Badeno-Viurtembergo žemės atstovybės Europos Sąjungoje Naujųjų metų pobūvyje. Vokietijos žemė, esanti labiausiai į pietus nutolusiame kampelyje, didžiuojasi Juoduoju mišku ir yra laikoma gamybos centru, kuriame įsikūrusi automobilių gamintoja „Daimler AG“.

Ch. Lagarde ir pobūvio šeimininkas skanavo pietų Vokietijos firminių patiekalų, tarp jų ir „Maultaschen“, ypatingo delikateso, primenančio itališkus „Raviolius“, bet didesnius ir įdarytus malta mėsa, taip pat kitų vietos patiekalų. Sakydama trumpą kalbą ji toliau skleidė žavesio kerus.

„Esu būtent čia, nes tai nuostabi galimybė susipažinti su jumis, su jūsų kolegomis, paragauti puikaus alaus ir palinkėti jums visiems labai labai sėkmingų metų.“