Visi 30 „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų prognozuoja, kad ketvirtadienį, kai politikos formuotojai paskelbs savo sprendimą, „Norges Bank“ ir toliau išlaikys orientacinę 1,5 proc. palūkanų normą. Prognozuotojai, metų viduryje numatę palūkanų normos pakilimą, dabar jau abejoja, ar tai įvyks.

Didžiausia Vakarų Europos naftos ir dujų gamintoja sugriežtinimo ciklą baigė praėjusių metų rugsėjį, per metus pakėlusi normas keturis kartus. Tuomet politikos formuotojai siekė užtikrinti, kad investicijos į naftą nesukeltų rinkos perkaitimo.

Tačiau Norvegija, kurios ekonomikos augimas yra neatsiejamas nuo tarptautinės prekybos, turėjo pripažinti, kad negali ignoruoti pasaulinės prekybos įtampos. Todėl centrinis bankas nutarė laikytis žymiai atsargesnės pozicijos, šiuo nepastoviu laikotarpiu naviguojant norvegišką eksportą.

Danske Bank“ ir toliau klientams pataria antrąjį ketvirtį tikėtis „Norges Bank“ pakilimo. Tačiau „jo tikimybė pastarosiomis savaitėmis, be abejonės, sumažėjo“, teigiama sausio 15 d. pranešime.

„Norges Bank“ palūkanų normos gruodžio mėnesį išliko nepakitusios. Bankas teigė, kad artimiausioje ateityje jokių šuolių greičiausiai nebus. Tačiau pasigilinę į banko prognozes, ekonomistai nustebo pastebėję, kad „Norges Bank“ vis dėlto numato 40 proc. šuolio tikimybę 2020 m.

Tie keli ekonominiai rodikliai, kurie buvo paskelbti nuo gruodžio mėnesio, buvo silpni. Statistikos biuro pramonės pasitikėjimo rodiklis per ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo dar labiau, o gamybos indeksas krito greičiau, nei tikėtasi.

„Net jei nesitikime didelio nuosmukio ar ryškių neigiamų padarinių, ši raida akivaizdžiai patvirtina mūsų nuomonę, kad ekonomikos augimas savo piką jau pasiekė, – rašoma AB „Swedbank“ pranešime klientams. – Lėtėjantis BVP augimas patvirtina mūsų požiūrį, kad „Norges Bank“ palūkanų normos nebekils.“

Politinė suirutė

Ketvirtadienio sprendimas dėl palūkanų normų neįtrauks nei monetarinės politikos ataskaitos, nei spaudos konferencijos. Tai pirmasis pranešimas apie normas, kurį paskelbs naujasis „Norges Bank“ Monetarinės politikos ir finansinio stabilumo komitetas. Penkių asmenų grupė, vadovaujama banko valdytojo Oysteino Olseno, buvo sudaryta siekiant atlaisvinti banko vykdomąją valdybą, kad ji galėtų skirti daugiau dėmesio Norvegijos milžiniško valstybinio turto fondo, šiuo metu verto apie 1,1 trln. dolerių, valdymui.

Sprendimas dėl normų sutampa su netikėta politine suirute Norvegijoje. Konservatorių partijai vadovaujanti ministrė pirmininkė Erna Solberg šią savaitę prarado daugumą, kai jos pagrindinė sąjungininkė, populistinė Pažangos partija, pasitraukė iš vyriausybės. Nors tikėtina, kad šis žingsnis apsunkins valdymą, pirmadienio naujienos neturėjo žymesnės įtakos rinkai.