Beveik pusę turimo 20 mlrd. dolerių turto jau dabar jis uždirba ne iš plieno pramonės. Penktas turtingiausias šalyje žmogus sako norįs ir toliau investuoti į sektorius, orientuotus į vartotojus, ir ilgainiui jiems sukurti internetinę rinką.

„Mes turime keletą investicijų, susijusių su žmonių poreikiais, tokių kaip švietimas, medicina, kelionės ir mažmeninė prekyba. Svarstome sukurti ekosistemą, paremtą tokiomis investicijomis – savotišką „Amazon“, – duodamas interviu netoli Maskvos sakė A. Mordašovas. – Kiekviena iš šių sričių yra ant didelių permainų slenksčio.“

Turtingiausių Rusijos asmenų turtas didžiąja dalimi susijusi su žaliavinėmis prekėmis, daugiausia su energijos ištekliais ir metalais. Bet Rusijai planuojant atsisakyti priklausomybės nuo žaliavinių medžiagų eksporto, A. Mardašovas – kurio pagrindinis pajamų šaltinis yra plieno gamintoja „Severstal PJSC,“ – svarsto apie galimybę stabiliai įsitvirtinti kituose sektoriuose.

Nereikia nė sakyti, kad A. Mordašovas ir toliau optimistiškai vertina plieno aktyvų perspektyvas. Rusijos plieno vartojimas pernai išaugo 4 procentais, o „Severstal“ yra viena iš pelningiausių gamintojų pasaulinėje pramonėje, viena iš daugiausia dividendų mokanti bendrovė. Žemiau pateikiame keletą kitų jį dominančių sričių.

Prekyba

Pernai A. Mordašovo „SeverGroup“ įsigijo beveik 80 proc. Rusijos prekybos centrų tinklo „Lenta Ltd.“, išpirkusi akcijas iš minoritarinių investuotojų ir privataus kapitalo įmonės „TPG Capital“. Jis tikino norįs pertvarkyti „Lenta“ verslą, susitelkdamas ties internetine prekyba ir greitais pristatymais, ir tuo pat metu išlaikydamas hiperprekybos centro modelį. Tuo tikslu magnatas planuoja naudotis savo internetinės mažmenininkės „Utkonos“ technologijomis, o ateityje galbūt sujungti abi bendroves.

Turizmas

A. Mordašovo šeima valdo ketvirtadalį kelionių milžinės „TUI AG“ – 1,7 mlrd. dolerių vertės akcijų paketą. Nors anksčiau jis yra minėjęs, kad nori padidinti paketą iki 30 proc., dabar jis jau neigia tokius planus. Magnatas prisipažino, kad labiau domisi galimybėmis išplėsti TUI Rusijos verslą ir pradėti statyti viešbučius.

„Žmonių troškimas keliauti yra toks pat pastovus kaip maisto ar ryšių poreikis“, – sakė A. Mordašovas, kuris kartais pats naudojasi TUI paslaugomis. Pernai paskelbtas „Thomas Cook Group Plc.“ bankrotas TUI buvo naudingas, nes pramonė tapo „sveikesnė“, sakė jis.

Švietimas

Pastaraisiais metais A. Mordašovas panėrė į švietimo ir įdarbinimo sferą. Jis vadina dabartinę švietimo sistemą atgyvenusia ir planuoja įkurti vadinamąjį „online“ universitetą.

Medicina

2017 metais „SeverGroup“ įsigijo „AVA-Peter“, kuri valdo tinklą klinikų, daugiausia veikiančių Sankt Peterburge. A. Mordašovas ketina išplėsti verslą į kitas Rusijos dalis ir sukurti plataus spektro internetines paslaugas, nuo diagnozavimo iki gydymo.