„Mano klientų pasitikėjimas iš dalies kyla dėl politinių pažiūrų, – teigia sparčiai augančios „Movchan's Group“, valdančios daugiau kaip 100 milijonų dolerių, priklausančių turtingiems rusams, generalinis direktorius A. Movčanas. – Mano klientai yra žmonės, kurie mane skaito ir stebi, o tai paaiškina, kodėl jie nori atsiskirti nuo Rusijos.“

51-erių A. Movčanas yra gerai žinomas Maskvos finansiniuose ratuose. Jis buvo „Troika Dialog“, kadaise didžiausio Rusijos investicinio banko, vykdomasis direktorius ir „Renaissance Investment Management“, valdžiusio 7 milijardus dolerių, valdybos pirmininkas. 2016 m. jis suformavo „Movchan's Group“ ir dabar konsultuoja daugiau nei 100 asmenų, daugumą jų – iš Rusijos. A. Movčanas taip pat turi 65 000 sekėjų feisbuke – platformoje, kuri jam suteikia mikrofoną, kad galėtų plūsti V. Putiną ir jo politiką.

Praėjusį mėnesį jis atkreipė dėmesį į žmonių ir įmonių, ypač startuolių, nutekėjimą iš šalies, kol valstybė finansuoja neefektyvius naujus verslus. 2018 m. jo pasisakymai buvo netgi dar atviresni.

Putinas neturi jokios politikos... Rusiją valdo absoliučiai nelanksti administracinė sistema... Nėra nei planavimo, nei asmeninės atsakomybės, yra tik asmeninės užduotys“, – feisbuke rašė A. Movčanas.

Remiantis „Bloomberg Economics“ apskaičiavimais, nuo to laiko, kai V. Putinas 2000 m. atėjo į valdžią, Rusijos ekonomika išaugo beveik dvigubai. Tačiau pragyvenimo lygis neatitinka gyventojų lūkesčių, o po Krymo aneksijos 2014 m. įvestos sankcijos dar labiau sulėtino augimą. Negana to, Rusija – viena iš didžiausią nelygybę patiriančių pasaulio visuomenių: „Bloomberg“ apskaičiavimais, 23 šalies milijardierių turtas siekia daugiau kaip 300 milijardų dolerių.

Vyriausybė tikisi, kad 2020-ieji bus geresni, nes šiemet numatomos didesnės vyriausybės išlaidos ir mažesnės palūkanų normos. Visgi centrinis bankas perspėjo, kad be struktūrinių reformų Rusija nepajėgs reikšmingai atgaivinti ekonomikos.

A. Movčanas teigia dėl savo griežtos kritikos niekada nesulaukęs jokio atgarsio, tačiau kitiems pasisekė mažiau.

Didžiausias Rusijos bankas 2018 m. atleido veteraną naftos analitiką po to, kai jis parašė ataskaitą, kurioje teigė, kad du artimi V. Putino draugai buvo pagrindiniai valstybės valdomo „Gazprom PJSC“ 130 milijardų dolerių vertės investicinio plano naudos gavėjai.

Sergejus Aleksašenko, buvęs centrinio banko pirmininko pavaduotojas ir „Merrill Lynch“ padalinio Maskvoje vadovas, buvo pašalintas iš pareigų dviejų valstybės kontroliuojamų kompanijų valdybose. 2013 m. jis išvyko į JAV.

A. Movčanas laikosi savo pozicijos Rusijos atžvilgiu nepaisydamas to, kad praėjusiais metais šalies akcijų rinka buvo sėkmingiausia pasaulyje pagal bendrą grąžą doleriais. Jos valiuta buvo antroji pasaulyje pagal stiprumą.

„Neinvestuoju į Rusijos akcijas ne todėl, kad iš jų neįmanoma uždirbti pinigų, bet todėl, kad iš jų neįmanoma uždirbti pinigų ilgesnį laiko tarpą“, – sako jis.

Dauguma A. Movčano klientų yra verslininkai, tarp jų – į pensiją išėję kompanijų vadovai ir franšizių savininkai. Jie dažnai nori atskirti savo turtą nuo Rusijos ekonomikos, nes nerimauja dėl jos augimo.

„Franšizių savininkai valdo teigiamus pinigų srautus. Jie yra labai kruopštūs žmonės, norintys investuoti konservatyviai“, – teigia A. Movčanas. Jo grupė siūlo du fondus: vienas orientuojasi į trumpalaikius likvidžius skolos vertybinius popierius, kitas siekia nerizikingo arbitražo.

Kol kas jo klientai palaiko jo nuomonę. Nuo tada, kai prieš ketverius metus jis įsteigė savo grupę, tik 300 000 dolerių buvo atsiimta, o per metus fondai pasipildo daugiau nei 30 milijonų dolerių.