Investicinį reitingą turinčios įmonės iki praėjusio ketvirtadienio imtinai pardavė per 61 mlrd. JAV dolerių vertės obligacijų, dvigubai daugiau nei per tą patį 2019 metų laikotarpį. Europoje investicinio ir „šlamšto“ lygio obligacijų pardavimai, įskaitant įmonių ir valstybės skolas, pagerino 79 mlrd. eurų (88 mlrd. JAV dolerių) savaitinį rekordą, pasiektą prieš metus.

Skolininkai iš Azijos-Ramiojo vandenyno regiono praėjusią savaitę pardavė skolos vertybinių popierių už daugiau nei 28 mlrd. JAV dolerių – rekordinė metų pradžia.

Bendrovės priėjo išvadą, jog yra tikslinga pardavinėti obligacijas dabar, kai sąlygos vis dar palankios, o paklausa tebėra stipri. Jeigu situacija Irane pablogėtų ir nuotaikos pasikeistų, tuomet skolininkai „greičiausiai mokėtų daugiau, o rizikingesnių aktyvų paklausa sumažėtų“, sakė Alexas Eventonas, fondų valdymo bendrovės „Resco Asset Management“ fondų valdytojas.

„Kad ir kas nutiktų ateityje, sąlygos bus veikiausiai mažiau palankios nei dabar“, – sakė A. Eventonas.

Didelės JAV investicinio lygio obligacijų pardavimų apimtys praėjusią savaitę gali prarasti aktyvią dinamiką dar sausį, paprastai vieną iš aktyviausių skolinimosi mėnesių per metus. Volstrito strategai prognozuoja, kad pirmaujančios bendrovės šiais metais, palyginti su praėjusiais metais, bendrąja verte parduos obligacijų maždaug penkiais procentais mažiau, nes jos mažina savo bendrą skolų lygį ir naudojasi palyginti žemomis pajamomis Europoje.

O artimiausioje perspektyvoje daugelis bendrovių ruošiasi skelbti ketvirtinius rezultatus, ir tai bet kuriuo atveju apriboja jų obligacijų pardavimo galimybes šiuo metu.

Tarp svarbiausių emitentų praėjusią savaitę Jungtinėse Valstijose reikia paminėti korporaciją „American Tower Corp.“, kuri per du kartus pardavė obligacijų už 1,5 mlrd. dolerių. Tarp Azijos–Ramiojo vandenyno regiono įmonių išsiskiria „Westpac Banking Corp.“ ir „Nomura Holdings Inc.“, sudariusios keletą milijardų vertės sandorių, taip pat didelis būrys kinų bendrovių. Europoje įgyvendinti nemažai banko sandorių, įskaitant 1,25 mlrd. eurų vertės pardavimą, įgyvendintą Italijos finansinių paslaugų įmonės „UniCredit SpA“.

„Daugeliu atvejų paklausa tarp investuotojų siekia rekordinį lygį arba artėja link jo“, – teigė Lee Cumbes, „Barclays Plc.“ (Londonas) skolos priemonių rinkos skyriaus direktorius.

Stipri paklausa

Toji paklausa akivaizdi viso pasaulio mastu. Jungtinėse Valstijose finansų valdytojai praėjusią savaitę užsakė obligacijų daugiau nei įmonės pardavinėjo, o pajamos, gautos iš naujų obligacijų, beveik prilygsta įmonių turimoms skoloms.

Paklausa tokai stipri, kad net tos įmonės su žemiausiais skolinimosi reitingais, kurios pernai vargiai galėjo daug skolintis, dabar pajėgia pasinaudoti rinkos galimybėmis. „Transocean Ltd.“, naftos gręžimo atviroje jūroje bendrovė, praėjusį trečiadienį pardavė „šlamšto“ lygio obligacijų už 750 mln. JAV dolerių. Tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s Investors Service“ yra nustačiusi šioms obligacijoms Caa1 reitingą, „S&P Global Ratings“ – viena pakopa aukštėliau, ties B- lygiu. Pasak finansų valdytojų, aišku, ka lemia aukštą obligacijų platinimo lygį.

„Kol rinka bus atvira ir investuotojai bus pasirengę pirkti, visada yra didesnio netikrumo galimybė, jeigu nuspręstumėte susilaikyti, – aiškino Bobas Summersas, investicinio lygio portfelio valdytojas iš „Neuberger Berman“ (Čikaga). – Jeigu bendrovė yra paruošusi visus savo dokumentus ir yra tinkamai pasirengusi, išties nėra priežasties laukti.“

Eskalacija, deeskalacija

Įtampa tarp Irano ir Jungtinių Valstijų sustiprėjo prieš porą savaičių, kai JAV pajėgos nukovė Qassemą Soleimanį, aukšto rango Irano generolą. JAV prezidentas Donaldas Trumpas tviteryje parašė, kad Q. Soleimanis planavo ataką, kurios metu būtų nužudyti amerikiečiai. Iranas pažadėjo atkeršyti ir praėjusį trečiadienį paleido raketas į dvi JAV karines bazes Irake.

Per atakas aukų pavyko išvengti, ir D. Trumpas trečiadienį, regis, jau privengė kalbų apie karą. Neaišku, ar Iranas atsisakys atsakomųjų priemonių, bet investuotojų susirūpinimas dėl konflikto kiek atslūgo, ir JAV akcijos vėl siekia naujas aukštumas.

JAV investicinio lygio rinka metus baigė 14,5 proc. prieaugiu, rodo „Bloomberg Barclays“ indekso duomenys. Vidutinis pajamingumas siekia tik 2,86 proc. ir svyruoja ties žemiausiu lygiu, fiksuotu 2016 metų viduryje. Rizikos premijos priartėjo prie žemiausio lygio per beveik dvejus metus.

Naujomis obligacijomis antrinėje rinkoje kol kas prekiaujama neblogai – tai ženklas, jog investuotojai vis dar turi lėšų investuoti, sukauptų per praėjusių metų pakilimą, teigia Stacey Starner McAllister, „Eaton Vance Corp.“ investicinio lygio fiksuotų pajamų tyrimų skyriaus vadovė. „Galbūt investuotojai mažiau nerimauja dėl Irano ir geopolitinių veiksnių nei obligacijų platintojai, – sakė ji. – Mes visada kalbame apie tokias galimas rizikas, bet šiuo metu tai nekeičia mūsų pagrindinio skolinimosi scenarijaus prognozių.“