Ch. Lagarde perdavė vieną iš svarbiausių ECB vaidmenų vokietei, kuri tai jau žinos, kaip atsilaikyti prieš pernelyg uolų institucijos politikos puolimą. Isabel Schnabel, Bonos universiteto ekonomikos profesorė ir vyriausybės patarėja, sausio 1 d. prisijungusi prie Vykdomosios valdybos, nuo šiol bus atsakinga už rinkos operacijas.

Ji prižiūrės 2,6 trilijonų eurų kiekybinio palengvinimo programą, kuri praėjusiais metais vėl buvo atgaivinta praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai buvo nutarta jos atsisakyti, ir kuri sulaukė daug prieštaringų vertinimų. Kiekybinis palengvinimas vis dar laukia Vokietijos aukščiausiojo teismo sprendimo dėl kaltinimų, esą jis neteisėtai peržengia ribą tarp monetarinės ir fiskalinės politikos.

Portfelis, į kurį taip pat bus įtrauktas vadovavimas ECB tyrimams – pagarbos ženklas I. Schnabel ekonomistės nuopelnams. Jos pirmtakė Sabine Lautenschlaeger pagal išsilavinimą buvo teisininkė, vaidinusi aukščiausiąjį vaidmenį bankų priežiūros srityje, tačiau turėjusi mažiau įtakos pinigų politikai.

Be to, tai galima vertinti kaip Ch. Lagarde pripažinimą, jog I. Schnabel –vienintelė kita moteris šešių asmenų valdyboje – turi puikias galimybes atremti kylantį priešiškumą (ypač stiprų Vokietijoje) ECB „lengvų pinigų“ politikai.

„Puiki galimybė“

„Ch. Lagarde aiškiai leido suprasti matanti I. Schnabel pačiame esminės ECB užduoties, pinigų politikos, centre, – teigia Lucas Guttenbergas, Jacques Delors instituto Berlyne direktoriaus pavaduotojas. – Tai suteikia I. Schnabel puikią galimybę paaiškinti ECB politiką Vokietijoje ir visur kitur iš valdžios pozicijų.“

Pačios ekonomistės pozicija, žvelgiant iš Vokietijos perspektyvos, apima sveiką skepticizmo dozę. Ji jau leido suprasti, kad jeigu būtų buvusi politikos formuotoja praėjusių metų rugsėjį, kai buvo priimtas sprendimas atnaujinti kiekybinį palengvinimą, būtų raginusi luktelėti šiek tiek ilgiau.

Minėtas susitikimas (priešpaskutinis Mario Draghi prieš perduodant vadovavimą į Ch. Lagarde rankas) buvo vienas iš kontroversiškiausių jam valdant ECB. Maždaug trečdalis iš 25 Valdančiosios tarybos narių pasipriešino kiekybinio palengvinimo atnaujinimui, įskaitant abu komisijos narius vokiečius – S. Lautenschlaeger ir Bundesbanko prezidentą Jensą Weidmanną. ECB taip pat sumažino palūkanų normas iki rekordinių minus 0,5 proc.

Netrukus po to S. Lautenschlaeger atsistatydino, nepateikdama išsamaus paaiškinimo, kodėl. Kitos valstybės narės nepritarė tam, kad Vokietija ją pakeistų I. Schnabel – retas sprendimas parinkti kandidatūrą už Bundesbanko ribų.

48-erių metų I. Schnabel netrukus leido suprasti, kad drąsiai kovos su bet kokiais nepateisinamais išpuoliais. Dažna tviterio vartotoja šiame socialiniame tinkle išliejo savo apmaudą dėl žurnalo „Der Spiegel“ viršelio, kuriame buvo teigiama, kad monetarinė politika taupiuosius stumia į skurdą.

Šią savaitę Vokietijos „Boersen-Zeitung“ paskelbtame interviu ji pareiškė, kad „agresyvi ir faktais nepagrįsta kritika“ griauna pasitikėjimą ECB ir euru. Neoficialioje tviterio apklausoje apie tai, kurį svarbų vokišką žodį pirmiausia turėtų išmokti Ch. Lagarde, I. Schnabel pasiūlė „Vertrauen“ – „pasitikėjimas“.

Jei norite suprasti, apie kokius naratyvus kalbu, pradėkite nuo šios parankios kompiliacijos, kurią siūlo @MFratzscher.



Tarybos nesutarimai taip pat lėmė pagrindinio portfelio perdavimą Fabio Panettai, kuris prisijungė vienu metu su I. Schnabel. Jis imsis tarptautinių ir Europos santykių, vykdamas į tokius renginius, kaip pasauliniai finansų ministrų ir centrinių bankininkų susitikimai, kad paaiškintų jiems ECB politinius sprendimus bei pristatytų mokėjimo sistemas ir banknotus.

F. Panetta 35 metus praleido Italijos banke, kur dalyvaudavo Didžiojo septyneto ir Didžiojo dvidešimtuko susitikimuose bei Tarptautinių atsiskaitymų banko direktorių valdyboje. Per šiuos susitikimus jam teko susipažinti su finansų ministrais ir aukščiausiais tarptautiniais pareigūnais bei dalyvauti derybose dėl pačių svarbiausių reformų, kaip antai porecesinės bankininkystės taisyklės.

Naujiesiems valdybos nariams keliami dideli lūkesčiai. Tiek tarptautinių santykių, tiek rinkos operacijų vaidmenis anksčiau aprėpė vienas asmuo: Benoit Coeure iš Prancūzijos, kurio aštuonerių metų kadencija pasibaigė gruodžio 31 d. Jis persikelia į BIS kaip naujojo „Inovacijų centro“ vadovas. Jo užduotis bus skatinti centrinių bankų bendradarbiavimą kuriant inovatyvias finansines technologijas.