Nuo 2014 metų iki šių metų gruodžio vyrai naudojosi „BitClub Network“ sistema, kuri traukė pinigus iš investuotojų mainais į tariamų kriptovaliutos kasybos grupių dalį ir atlygindavo jiems už naujų investuotojų įtraukimą, teigiama prokurorų medžiagoje.

37-erių metų Matthew Brentas Goettsche, 38-erių Jobadiahas Sinclairas Weeksas ir 49-erių Josephas Frankas Abelis antradienį buvo sulaikyti ir apkaltinti dalyvavus sąmoksle, savo pareiškime teigia JAV prokuroras Craigas Carpenitas iš Naujojo Džersio. Dar du kaltinamieji, kurių pavardės neskelbiamos, lieka laisvėje.

M. B. Goettsche apie potencialius „BitClub Network“ investuotojus kalbėjo kaip apie „bukas avis“, pareikšdamas, jog jis „kūrė visą šį modelį mulkiams už nugarų“, rodo cituojamos pareiškimo ištraukos. 2017 metų rugsėjį M.B. Goettschė išsiuntė elektroninį laišką vienam iš bendrininkų, kuriame pasiūlė „BitClub Network“, leisiančią jiems „įtraukti RAF!!!“ (angl. rich as f*ck), pranešė prokurorai.

M. B. Goettsche ir J.S. Weeksas kaltinami suokalbiu, susijusiu su elektroniniu sukčiavimu, tuo tarpu visiems trims vyrams pateikti kaltinimai susitarimu pardavinėti neregistruotus vertybinius popierius.

Su advokatais, atstovaujančiais trims minėtiems kaltinamiesiems, susisiekti nepavyko.

Bitkoinų „kasyba“ yra procesas, kurio metu „kasėjai“, naudodami specialią programinę įrangą, skirtą išspręsti sudėtingus algoritmus, gali užsidirbti naujai išleistų bitkoinų. „BitClub Network“ reikalavo kaupti investuotojų lėšas „kasybos“ įrangai ir kompiuterių ištekliams įsigyti, o vėliau paskirstyti pelną, teigiama vyriausybės apreiškime. Tuo tarpu grupė, užuot paklususi reikalavimams, pranešdavo apie netikrą pelną ir klaidindavo investuotojus, skelbia prokurorai.

Prokurorai taip pat iškėlė sukčiavimo atvejus, susijusius su bitkoinų konkurente „OneCoin“. Prieš tris savaites Niujorke buvo nuteiatas vienas advokatas, apkaltintas išplovęs 400 mln. dolerių per apgaulingą „OneCoin“ kriptovaliutos schemą, kuri, anot tyrėjų, veikė kaip Ponzio schema, kai investuotojams žadamos nerealios pajamos, o pirmiesiems investuotojams mokami pinigai, gaunami iš vėlesnių investuotojų.

Lapkričio 21 dieną, po tris su puse valandos trukusio prisiekusiųjų pasitarimo, 51 metų Markas Scottas buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamo sąmokslo, susijusio su pinigų plovimu ir bankinių operacijų sukčiavimu. Prokurorai tvirtino, kad M. Scottas įsteigė netikrą investicijų fondą, kurį naudojo pinigams pervesti iš Rujos Ignatovos, bulgarės, vienos iš „OneCoin LTd.“ steigėjų. R. Ignatova dingo 2017 metais, kai apgaulinga piramidės schema „OneCoin“ susidomėjo teisėsauga.