Konfliktas privertė kai kurias dideles Europos kompanijas perkelti Jungtinėms Valstijoms skirtą produkciją iš Kinijos į kitas kaimynines kylančias ekonomikas, įskaitant Pietryčių Aziją ir Indiją, kur netrūksta nei pigios darbo jėgos, nei gamybos įrenginių, pirmadienį pranešė Europos Sąjungos prekybos rūmai Kinijoje, skelbdami apklausos rezultatus.

Pasak prekybos rūmų, tai reiškia, kad kompanijos rado naujų tiekimo maršrutų savo prekėms, keliaujančioms į JAV arba Kiniją, šitaip išvengiant tarifų „pasienio“. Rugsėjo 12–20 d. apklausoje dalyvavo 174 respondentai.

„Didesnės įmonės, siekdamos pergudrauti tarifus, yra priverstos prisiimti papildomas išlaidas, tuo tarpu smulkesnės europietiškos ar amerikietiškos firmos arba apskritai atsisako išlaidų, arba pakeičia tiekėjus, – teigiama pranešime. – Ar šitokiu būdu pasiekiamas numatytas tikslas išvaryti investuotojus – ypač didesnes kompanijas – iš Kinijos rinkos ir grąžinti jas atgal į JAV? Tikrai ne.“

Beprasmiški tarifai

Prekybos grupė, atstovaujanti daugiau kaip 1600 Europos kompanijų, pažymėjo, kad nepaisant kai kurių bendrovių pasitraukimo iš Kinijos, maždaug tiek pat jų įleidžia šaknis dar giliau, perkeldamos savo tiekimo grandines kitur, kad apskritai išvengtų tarifų.

Maždaug 8 proc. respondentų patvirtino, kad dėl tarifų perkėlė visą gamybą ar jos dalį iš Kinijos į kitas šalis, o 6 proc. pareiškė svarstantys didesnes investicijas Kinijoje, arba jas jau padidinę. Tai ryškus pakilimas nuo 2 proc. sausio mėnesio, kai buvo atlikta praėjusi apklausa.

Apklausos rezultatai parodė, kad smulkesnės Europos įmonės, negalinčios pasinaudoti pasaulinėmis tiekimo grandinėmis, kad išvengtų papildomų išlaidų, savo verslus adaptavo, šitaip sumažindamos tarifų poveikį.

„Tai, kad europietiškos kompanijos Kinijoje per palyginus trumpą laiką iš esmės neutralizavo tarifų poveikį tik parodo dvišalių tarifų beprasmiškumą pasaulinėje rinkoje“, – pabrėžė prekybos grupės prezidentas Joergas Wuttke.