Bent jau taip teigia Marcosas Lopezas de Prado, Kornelio universiteto profesorius ir buvęs „AQR Capital Management LLC“ mašininio mokymosi vadovas, kuris praėjusį penktadienį Vašingtone paliudijo apie dirbtinio intelekto įtaką kapitalo rinkoms ir darbo vietoms. Jis teigė, kad algoritmų naudojimas elektroninėse rinkose jau automatizavo dešimčių tūkstančių maklerių darbus visame pasaulyje. Be to, dirbtinis intelektas išstūmė žmones, kurie modeliuoja kainas ir rizikuoja arba kuria investicinius portfelius.

„Mašininis mokymasis kelia reikšmingą iššūkį 6,14 milijonams žmonių, dirbančių finansų ir draudimo sektoriuose. Daugelis iš jų neteks darbo – nebūtinai todėl, kad juos pakeis mašinos, bet dėl to, kad nėra išmokyti dirbti remdamiesi algoritmais“, – paaiškino Lopezas de Prado Finansinių paslaugų komitetui.

Per beveik dvi valandas trukusį klausymą įstatymų leidėjai uždavė ekspertams klausimų apie rasinį ir lytinį DI šališkumą, konkurenciją dėl aukštos kvalifikacijos technologijų darbuotojų ir vis sudėtingesnių, duomenimis pagrįstų finansų rinkų reguliavimo iššūkius.

Kitos pastabos iš klausymo:

Kirsten Wegner, „Modern Markets Initiative“ generalinė direktorė:

• „Rinkos „blogiečiai“ tampa vis labiau sofistikuoti, todėl svarbu, kad finansų reguliavimo institucijos turėtų finansinių išteklių, technologinių pajėgumų ir prieigą prie DI bei automatizuotų technologijų – tai padės joms efektyviai atlikti policininko darbą.“

Martina Rejsjö, „Nasdaq Surveillance North America Equities, Nasdaq Inc.“ vadovė:

• „Nasdaq“ naudoja 40 skirtingų algoritmų ir apie 35 000 parametrų, padedančių realiu laiku nustatyti piktnaudžiavimą ar manipuliavimą rinka.

• „Masinis ir daugeliu atvejų eksponentinis rinkos duomenų augimas yra rimtas iššūkis priežiūros specialistams, – teigė ji. – Bandymai piktnaudžiauti rinka darosi vis sudėtingesni, todėl stebėjimo komandos jaučia didesnį spaudimą, perfrazuojant patarlę, surasti adatą duomenų kupetoje.“

Rebecca Fender, „CFA Institute“ direktorė:

• 43 proc. „CFA“ narių ir kandidatų mano, kad jų vaidmuo per ateinančius penkerius ar dešimt metų ženkliai pasikeis, rodo daugiau nei 3800 respondentų apklausa. Trys pozicijos, kurios greičiausiai išnyks, yra pardavimų agentai, makleriai ir veiklos analitikai.

Charltonas McIlwainas, Niujorko universiteto medijų, kultūros ir komunikacijų profesorius:

• „Rasinėms grupėms, kurioms finansinių paslaugų pramonėje jau dabar per mažai atstovaujama, kils didžiausias pavojus dėl automatizacijos ir finansinių technologijų tobulėjimo. Tai ypač reikšminga, jei atsižvelgsime į nepakankamą afroamerikiečių ir lotynoamerikiečių atstovavimą technologijų sektoriaus darbo rinkoje.“