Pasaulinės rinkos tyrimų bendrovės „Euromonitor International“ paskelbs 100 populiariausių miestų ataskaitą, joje turėtų dominuoti Azijos vietovės: sąraše jų daugiau nei 40. Tikimasi, kad antrąją vietą užims Bankokas, o po jo eis Makao ir Singapūras.

Prognozuojama, kad pirmąjį penketuką suapvalins Londonas, nors šiais metais jis nukrito per dvi pozicijas dėl neaiškios ateities, kadangi „Brexit“ gali reikšti griežtesnius vizų apribojimus ES piliečiams.

Tikimasi, kad atvykstančių asmenų skaičius 2019 m. pakils 4,2 proc. – iki 1,5 milijardo kelionių.

Numatoma, kad Niujorkas, tarp užsienio keliautojų populiariausias Amerikos miestas, iš aštuntosios vietos nusileis į 11. Kiti populiariausi JAV miestai sąraše: Majamis (29), Los Andželas (33) ir Las Vegasas (38). Dėl pastarųjų metų konkurencijos su Azijos ir Europos miestais dauguma Amerikos miestų nusmuko į žemesnes pozicijas, nepaisant atvykstančių asmenų skaičiaus augimo.

Auganti prekybos įtampa su Kinija yra „vienas iš pagrindinių kelionių pramonės rūpesčių“, teigia ataskaitos autorė Rabia Yasmeen, pridurdama, kad daugelis JAV miestų aktyviai bando išnaudoti pelningą Kinijos turizmo rinką.

„Euromonitor“ tyrimai apima užsienio svečius, arba „atvykėlius“, kurie viename ar kitame iš keturių šimtų pasaulio miestų praleido daugiau nei 24 valandas, bet mažiau nei metus. Atvykėliai yra žmonės, keliaujantys verslo reikalais arba pramogai, lankantys šeimą ar draugus. Į šį skaičių neįtraukiami užsienyje dirbantys ar besimokantys asmenys, taip pat kariškiai, transporto pramonės darbuotojai, kruizinių laivų keleiviai ir priversti bėgti nuo karo ar stichinių nelaimių žmonės.
Delis

2019 m. reitingai buvo sudaryti remiantis apskaičiavimais, kurie pagrįsti nepilnų metų atvykimo duomenimis, taigi Honkongo, kaip pasaulinės keliautojų sostinės, pozicija vis dar gali keistis. Miesto turizmo pramonė smarkiai nukentėjo dėl protestų, kurie vyko beveik kiekvieną savaitę nuo birželio mėnesio.

Vis dėlto „Euromonitor“ vyresnysis analitikas Simonas Havenas pažymi, kad didelis atvykimų skaičius per pirmąjį pusmetį turėtų sušvelninti protestų poveikį bendram metiniam lankytojų skaičiui. „2019 m. sausio–birželio mėnesiais atvykimų skaičius išaugo 14 proc., jei lyginsime su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Liepos mėnesį atvykimų ėmė mažėti, o mažiausiai jų būta rugpjūtį, kai miestas patyrė 40 proc. turizmo nuosmukį, palyginus su tuo pačiu 2018 m. mėnesiu“, – pažymėjo jis el. laiške.

„Remiantis naujausiais Honkongo turizmo valdybos pateiktais duomenimis ir „Euromonitor“ prognozėmis, tikimasi, kad 2019 m. bendras į Honkongą atvykstančių žmonių skaičius sumažės 5–10 proc.“, – teigia S. Havenas. Dėl tokio nežymaus nuosmukio 2019 m. Honkongo, kaip Azijos finansų centro, pozicija neturėtų susvyruoti, atsižvelgiant į jo pranašumą prieš Bankoką ir puikius rezultatus 2018 m.
Singapūras

Vertinant plačiau, „Euromonitor“ sąrašas leidžia suprasti, kad Azijos turizmas klestėte klesti. Regione yra žymiai daugiau turistams patrauklių vietovių nei bet kur kitur, o nuo 2013 m., kai pasirodė pirmasis sąrašo leidimas, lankytojų skaičius kasmet stabiliai augo. Pasak ataskaitos, Azijos turizmo pramonė ženkliai prisideda prie bendro regiono pakilimo, didėjant pajamų lygiui ir augant Kinijos turistų, besisvečiuojančių kitose šalyse – bei tūkstantmečio kartos keliautojų iš viso regiono – skaičiui.

Tikimasi, kad didžiausią staigmeną 2019 m. reitinge pateiks Egipto Hurgada. Prognozuojama, kad miestas užims 63 poziciją po to, kai pernai pirmą kartą pateko į geriausiųjų šimtuką (iš karto į 82 vietą). Iš dalies dėl turizmo reformos, iš dalies ir dėl didesnio saugumo Egiptas išlieka populiariausia lankytina Šiaurės Afrikos vieta (sparčiai auga ir Kairas). Tarp kitų gerokai į viršų šoktelėjusių miestų – Indijos Agra ir Bangaloras bei Filipinų Sebu.

Reitingai nepalankūs Europos tradiciniams karštiesiems kelionių taškams, kaip antai Barselona, Milanas ir Viena, užtat miestai, esantys „labiau atkampiose vietovėse, pavyzdžiui, Kroatijoje, Slovėnijoje ir Švedijoje, pakilo aukštyn“, teigiama ataskaitoje. Vis dėlto daugumos šių vietovių dar nerasime tarp šimto lankomiausiųjų.