Abiem meksikietėms vizų į Prancūziją net nereikėjo, o vizas į Turkiją N. Garca nesunkiai gavo užsakiusi jas internetu iš savo namų Agvaskaljentese. Bet kad gautų vizas į Rusiją jai teko samdytis kurjerį, kuris pristatytų jųdviejų pasus į ambasadą Meksike, nutolusią nuo gimtojo miesto maždaug 500 km į pietus, kartu su įrodymais, jog iš anksto susimokėta už oro linijų bilietus ir viešbučių rezervacijas.

Po kelias savaites trukusios panikos – ir sumokėjus 160 JAV dolerių mokesčių – jos galiausiai atgavo savo tamsiai žalios spalvos kelionių dokumentus, su per visą puslapį pažymėtais leidimą patvirtinančiais antspaudais.

„Mano nervai buvo jau ties riba, nes jie tiesiog man nesuteikė jokios informacijos apie mūsų pasus“, – pasakojo N. Garca Sankt Peterburge įsikūrusio penkių žvaigždučių „Grand Hotel Europe“ viešbučio vestibiulyje, kol jos įsiaudrinusi dukra derino dienos maršrutą su jų rusų gidu.

Jeigu tik šios turistės būtų kiek palaukusios, Rusijos prezidentas būtų smarkiai palengvinęs jų vizitą į jo gimtąjį miestą, o jau ką kalbėti apie išlaidas.

Nuo šių metų spalio 1 dienos ši buvusi caristinė sostinė perėjo prie nemokamų elektroninių vizų režimo, leidžiančių 53 šalių piliečiams įvažiuoti ir išvykti iš šalies per kontrolės punktus Sankt Peterburge ir Leningrado srityje, su tokia viza leidžiama būti šalyje ne ilgiau kaip aštuonias paras nuo sienos kirtimo. Likusioje Rusijos Federacijos dalyje analogiškos elektroninės vizos vienu metu bus įvestos nuo 2021 metų sausio 1 dienos, speciali programėlė procesą dar labiau supaprastins. Mokestis neviršys 50 JAV dolerių.

Pasaulyje, kuriame net griežtumu pagarsėjusi Saudo Arabijos Karalystė šiuo metu atsiveria turizmui, Rusija, panašu, taip pat praregi. Iki šiol Kremlius – tikra ta žodžio prasme, tvirtovė – priešinosi pareigūnų, atsakingų už ekonominį augimą, raginimams nuleisti metaforinius pakeliamuosius tiltus, idant kuo daugiau pasiturinčių pasaulio keliautojų galėtų ištirti unikalią Rusijos kultūrų, istorijos, religijų bei gamtos stebuklų samplaiką.

V. Putino patarėjai teigia, kad 2018 metais šalyje surengtas pasaulio futbolo čempionatas ir gyvybiškai svarbios pajamos, gautos iš trijų milijonų gerbėjų, kurie į Rusiją čempionato metu galėjo atvykti be vizų, padėjo įtikinti prezidentą, kad jo vadovaujama technokratų komanda sugebės suvaldyti masinius užsieniečių srautus, nenusižengiant nacionalinio saugumo reikalavimams.

„Rusija šiuo metu mato turizmą kaip strateginį sektorių, – Sankt Peterburge interviu sakė 34-erių Zarina Doguzova, vyriausybės paskirta atsakinga už šią iniciatyvą. – Mūsų užduotis – priimti papildomus milijonus turistų iš viso pasaulio.

Z. Doguzova kalbėjo Jungtinių Tautų (JT) Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) kas dvejus metus vykstančio ministrų susitikimo kuluaruose; susitikimas buvo surengtas šiais metais Rusijoje pirmą kartą, į jį per vaizdo konferenciją kreipėsi V. Putinas. Lengvai laviruodama tarp trijų susitikime vyraujančių kalbų – rusų, ispanų ir anglų, federalinės turizmo agentūros vadovė pabrėžė, kad jos vadovaujama „Rosturizm“ agentūra įgijo geriausios patirties iš pramonės lyderių – Prancūzijos, Ispanijos, ir Jungtinių Valstijų, kurios drauge priima apie ketvirtį milijardo lankytojų per metus.


Elektroninių vizų sąraše pastebimai nėra vadinamojo „Penkių akių“ (Five Eyes) žvalgybinio aljanso narių: Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Australijos, Kanados ir Naujosios Zelandijos.

Žmonės iš šių šalių taip pat priimami, bet jiems teks nueiti tą patį kelią, kokį teko įveikti M. Garca‘ai su savo dukra.

Net atsisakius didžiųjų anglakalbių šalių, pareigūnai tikina, kad V. Putinas patikėjo šia idėja, susipažinęs su naujausiomis prognozėmis: anot jų, įplaukos iš turizmo per keletą metų pasivys ir aplenks pajamas iš ginklų pardavimų.

Įvažiavimo į šalį supaprastinimas daugeliui pasaulio gyventojų sutampa ir su „švelnia galia“, kurią Kremlius mėgsta demonstruoti, mėgindamas neutralizuoti nuolatinį neigiamų naujienų apie Rusiją būgnijimą, ypač Vakaruose, teigia šalies Ekonomikos ministro pavaduotojas Sergejus Galkinas.

„Mes norime, kad užsieniečiai žvelgtų į Rusiją ne per „Fox News“ ekraną, bet per žmones, su kuriais jie čia susitiks“, – sakė S. Galkinas, atsakingas už turizmo sektorių, kalbėjo prie kavos puodelio Maskvos kavinukėje.

Jo vadovaujama ministerija prognozuoja, kad posūkis prie elektroninių vizų iki 2035 metų beveik trigubai padidins sektoriaus pajamas iki 29 mlrd. JAV dolerių, arba maždaug tos sumos, kurią rusai išleido pernai užsienyje, ir iškels šalį į populiariausių pasaulio krypčių dešimtuką iš šiuo metu užimamos šešioliktosios pozicijos. Rusija pernai priėmė 25 mln. turistų, ir tik maždaug trečdalį iš už buvusios Sovietų Sąjungos ribų.

Išplitusi po vienuolika laiko zonų, didžiausia pasaulio šalis turi ką parodyti, tuo turbūt galėjo įsitikinti tie, kurie pastaruosius du dešimtmečius įdėmiai stebėjo V. Putiną.

KGB atsargos pulkininkas buvo nufilmuotas medžiojantis banginius Ramiajame vandenyne, pozavo nuotraukoms su laukiniais gyvūnais Sibiro tundroje, keliavo po aktyvius ugnikalnius Tolimuosiuose Rytuose, leidosi į Baikalo ežero gelmes minipovandeniniu laivu, mažuoju triviečiu povandeniniu laivu pasinėrė į Juodosios jūros gelmes apžiūrėti nuskendusio laivo, kuriame buvo rasta senovinių keramikos dirbinių.

Bet būtent Sankt Peterburgas, – tuo metu, kai gimė V. Putinas, žinomas kaip Leningradas, – išlieka didžiausiu traukos centru šalyje. Jį 1703 metais kaip Rusijos „langą į Europą“ įkūrė caras Petras I, arba Petras Didysis. Vietiniai dažnai savo 5 mln. gyventojų turintį miestą vadina „Šiaurės Venecija“ dėl didingų jo kanalų, pasakiškų meno kolekcijų ir puošnių statinių, suprojektuotų garsių italų architektų.

Elektroninės vizos galios aštuonias dienas, o kai sistema bus įvesta visos šalies mastu – iki šešiolikos dienų. Miesto pareigūnai teigia gavę per 3 500 prašymų pirmąją naujojo režimo dieną.

Rusija taip pat atšaukia reikalavimą, kad lankytojai užsiregistruotų vietos valdžios institucijoje, – biurokratinę atgyveną iš komunistinės eros, kuri glumina butiko stiliaus viešbučių svečius ir apgyvendinimo platformų, tokių kaip „Airbnb“, vartotojus. Tačiau toks reikalavimas bus atšauktas ne anksčiau kaip 2021 metais.

Iki tol „Rosturizm“ tik pradeda kurti pirmąją pasaulinio masto Rusijos reklamos kampaniją, mažai kuo besiskiriančią nuo „Rendez-vous en France“ arba „Incredible India.“. Dėl temos dar neapsispręsta, bet bus pasitelkta rinkodaros biurais pasirinktuose miestuose ir vietos partnerystėmis daugelyje kitų.

Vis dėlto esama nepolitinių realijų, tokių kaip trečiarūšė infrastruktūra atokiau pagrindinių turistų centrų, kurių, kaip šalies vertinimo kriterijaus, pareigūnai galbūt vengia. Ir nors Rusija nuo 2017 metų pakilo keturiomis pozicijoms Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) sudaromame Kelionių ir turizmo konkurencingumo reitinge, iki 39-osios, šalis vis dar atsilieka nuo kitų palyginti neturtingesnių šalių, tokių kaip Brazilija ir Indija.

Šie trūkumai, regis, neatbaido šalių, nusiuntusių didžiausias atstovų grupes į Pasaulio futbolo čempionatą, gyventojų. Turistų srautai iš Ispanijos, kuri po baudinių serijos buvo išspirta iš pasaulio čempionato, nokautuota neįtikėtinai atsparios rusų komandos, ir nugalėtojos Prancūzijos per pirmuosius šešis šių metų mėnesius šoktelėjo atitinkamai 50 ir 40 procentų.

Nišinės kelionių kryptys, tokios kaip Murmansko, didžiausio pasaulio miesto virš Arkties rato, jau pritraukia daugiau turistų pasiekus susitarimą dėl bevizio režimo su Kinija ir grupe kitų šalių, bet vietos versloves labiausiai jaudina kliūčių mažinimas Vakarų europiečiams, sakė Aleksejus Renžinas, turizmo įmonės „North For You“ savininkas.

„Šiaurės pašvaistės stebėjimas šiuo metu yra vyraujanti tendencija, o ši pramoga Rusijoje yra du ar tris kartus pigesnė nei, tarkim, Skandinavijoje“, – pažymėjo A. Renžinas.

Vėlgi, Sankt Peterburge, esančiame 800 kilometrų nuo, kinų antplūdis kai kurių ekspertų vertinamas labiau kaip našta nei ekonominė nauda.

Pasak Igorio Kalašnikovo, vadovaujančio kelionių bendrovės UTS regioniniam padaliniui, iš visos tautybių įvairovės kinai teikia mažiausią ekonominę naudą, nes jie keliauja daugiausia grupėmis ir naudojasi savo viešbučiais, restoranais, suvenyrų parduotuvėmis ir autobusais.

Kinų srautai tokie dideli – šiais metais prognozuojamas rekordinis 1,3 mln. turistų antplūdis, – jog jie išstumia kitus lankytojus tokiose garsiausiose lankomose vietose kaip Ermitažo muziejus ir Jekaterinos dvaras. Garsusis dvaro gintarinis kambarys yra toks populiarius tarp Vidurio karalystės gyventojų, jog norint į jį patekti laukiama penkias valandas, o kai kuriomis dienomis ir ilgiau, – toks antplūdis paskatino Maskvoje veikiančią kultūros ministeriją apsvarstyti galimybę įvesti kvotas.

Dėl šios ir kitų priežasčių I. Kalašnikovas sako negalįs sulaukti, kada pro jo gimtinės vis plačiau atveriamus vartus atskubės didžiausi švaistūnai – Vakarų europiečiai ir japonai.

Pasak I. Kalašnikovo, elektroninių vizų programos sėkmė labai priklausys nuo tarptautinės reklamos kampanijos siunčiamos žinutės, ir paragino pareigūnus pasirinkti moto, žinomo visur; jo mėgstamiausias – „Iš Rusijos su meile“. Žinoma, tai filmas apie agentą Džeimsą Bondą, kuriame 007 agentui tenka išlaviruoti iš įvairiausių pinklių, tad „mums teks šią idėją šiek tiek perfrazuoti, sakė jis. „Tada ši frazė buvo siejama su šnipais. Dabar – su noru pasiūlyti meilę pasauliui.“