Šalis tikisi, kad užsienio investuotojas įsigys bendrovės, kuri bus atsakinga už šešių reaktorių statybą ir eksploatavimą, 49 proc. akcijų paketą, pirmadienį sakė Piotras Naimskis, vyriausybės atstovas, atsakingas už strateginę energetikos infrastruktūrą. Projekto mastas gali tapti kliūtimi didžiausiai Lenkijos energetikos įmonei „PGE SA“, kurios akcijos nukrito.

Pagrindinės įžvalgos

Panašu, kad naujasis kabinetas pagreitino derybų tempą po to, kai valdančioji partija per spalio 13 d. rinkimus išsaugojo Seimo daugumą ir performavo vyriausybę.

P. Naimskis tikisi, kad kitąmet bus susitarta dėl pirmojo reaktoriaus, kuris bus baigtas statyti 2033 m., finansavimo. Lenkija siekia, kad iki 2043 m. šalyje būtų pagaminama net 9 gigavatai branduolinės energijos, šitokiu būdu sumažinant išmetamųjų teršalų kiekį ir įvykdant Europos Sąjungos klimato tikslus.

Investicinės priemonės, kurią ketinama parengti per ateinančius kelis mėnesius, daugumos akcijų paketą valdys valstybinės kompanijos, galbūt ir ta pati „PGE“. Investuotojai turės įsipareigoti visam elektrinės eksploatavimo laikui.

P. Naimskis atsisakė įvardinti potencialius investuotojus, tačiau pažymėjo, kad derybos sukasi aplink vyriausybės garantijas, „be kurių visame pasaulyje nebūtų pastatytas nė vienas branduolinis projektas“. Vyriausybė anksčiau teigė vedanti derybas su JAV kompanijomis.

Pasak Davido Durhamo, „Westinghouse Electric Co. LLC“ (vienos iš kompanijų, galinčių teikti technologijas) jėgainių projektų prezidento, statybos gali užtrukti nuo penkerių iki šešerių metų, o vyriausybės sudarytas projekto investavimo grafikas vis dar atrodo įgyvendinamas. „Tačiau reikės daug nuveikti“, – pažymėjo jis pirmadienį.

Poveikis akcijoms

„PGE“ ir kiti potencialūs branduolinio projekto investuotojai, įskaitant „PKN Orlen SA“, susiduria su akcijų mažėjimu kas kartą sugrįžus investicijų į branduolinę energiją rizikai, nes išlaidų lygis ir technologijų kaina atrodo pernelyg dideli.

„PGE“ Varšuvoje nusmuko 2,5 proc. ir tapo prasčiausiomis akcijomis pagal WIG20 indeksą. „Orlen“, kuri anksčiau neigė, kad domisi investavimu į šį projektą, nukrito 0,9 proc.