Trečiadienio pranešime teigiama, kad SVT tiriamoji programa „Uppdrag Granskning“ atskleidė transakcijas tarp Rusijos ginklų gamintojo „Concern Kalashnikov JSC“ ir „Kalashnikov USA“ – Floridos Pompano paplūdimyje įsikūrusios kompanijos, gaminančios ginklus pagal rusišką dizainą. Kadangi jos įvyko po to, kai JAV įvedė sankcijas Rusijai po Krymo aneksijos 2014 m., pasak SVT, tai gali reikšti sankcijų pažeidimą.

„Swedbank“ padėjo apeiti sankcijas Rusijai – Kalašnikovo gamyklai pervedė milijonus / SVT nuotr.
Iš viso apie 10 milijonų kronų (1,04 mln. dolerių) buvo pervesta kaip paskola, suteikta pagrindinių Rusijos „Concern Kalashnikov JSC“ akcininkų svarbiausiems „Kalashnikov USA“ žmonėms, praneša SVT. Nei „Concern Kalashnikov JSC“, nei „Kalashnikov USA“ į SVT klausimus neatsakė.

Interviu SVT „Swedbank“ generalinis direktorius Jensas Henrikssonas pakartojo, kad minimas Švedijos bankas, didžiausia finansų institucija Baltijos šalyse, iki šiol neaptiko jokių požymių, liudijančių, kad buvo pažeistos kokios nors sankcijos. Stokholme įsikūręs skolintojas į savo vidinį tyrimą dabar įtrauks ir naują SVT informaciją, pridūrė J. Henrikssonas.

Vasario mėnesį „Uppdrag Granskning“ paskelbė įtarimus dėl „Swedbank“ galimai vykusio pinigų plovimo; buvo atleista banko generalinė direktorė, o pirmininkas ir valdybos nariai pasitraukė iš pareigų. Banko, kuris, siekdamas atkurti pasitikėjimą, birželį savo naujuoju pirmininku paskyrė buvusį Švedijos ministrą pirmininką Goraną Perssoną, akcijos nukrito beveik 40 proc. Tyrimus tęsia valdžios institucijos Švedijoje, Baltijos šalyse ir JAV.

„Swedbank“ padėjo apeiti sankcijas Rusijai – Kalašnikovo gamyklai pervedė milijonus / SVT nuotr.
„Swedbank“ gresia galimos baudos Švedijoje, Estijoje ir JAV. Švedijos finansų reguliavimo institucija spalio mėnesį pareiškė, kad kol kas išvados rodo, jog gali būti pagrindas taikyti sankcijas, kurios pagal Švedijos įstatymus reikštų iki 10 proc. banko metinių pajamų dydžio baudas. Estijoje prokurorai pradėjo atskirą baudžiamąjį tyrimą.

Lapkričio 7 d. pranešime „Swedbank“ investuotojus informavo, kad sulaukė klausimų iš SVT, kuris tęsia „ankstesnes laidas apie įtariamą pinigų plovimą“. Kartu su šiuo pareiškimu „Swedbank“ pranešė, kad uždirbo apie 1 milijardą kronų (prieš mokesčius) iš transakcijų, vykdytų per Baltijos šalių nerezidentų įmones, sulaukiančias įvairių šalių patikrinimo.