Daržovių, naudojamų kaip prieskoniai Indijos virtuvėje, kainos šių metų rugsėjį šoktelėjo daugiau nei 200 proc., lyginant su laikotarpiu prieš tris mėnesius, nes smarkių musoninių liūčių sukelti potvyniai sunaikino derlių ir nusmukdė atsargas. Patirti nuostoliai paskatino vyriausybę uždrausti eksportą ir mažinti kainas, toks jos sprendimas ne juokais supykdė ūkininkus, kurie pirmadienį išėjo į gatves protestuoti.

Svogūnai, kurių smarkiai augančios kainos pakurstė ankstesnių vyriausybių atstatydinimą, speičia premjerą Narendrą Modį į kampą. Per šiais metais vykdytą rinkimų kampaniją premjeras žadėjo didesnes pajamas ūkininkams, pagrindinei balsuotojų grupei, sudarančiai daugiau nei pusę elektorato. Vis dėlto N. Modžiui taip pat svarbu užtikrinti infliacijos stabilumą, o maisto produktų kainos jau dabar nesiliauja augusios.

„Vyriausybė gali susidurti su dilema, nes ji, siekdama pažaboti maisto kainų augimą, yra taip pat pasižadėjusi, kad ūkininkų pajamos didės, – sakė „Fitch Solutions“ Azijos šalių rizikų analitikas Jasonas Yekas. – Bet kokios priemonės dirbtinai prislopinti svogūnų kainų augimą gali išprovokuoti audringą reakciją iš ūkininkų“.

Svogūnai kelia audras politikoje ne pirmą kartą

Tai nebe primas kartas, kai svogūnai atsiduria Indijos politikos centre. 1998 metais aukštos svogūnų kainos, kaip citavo tuometė žiniasklaida, nulėmė partijos „Bharatiya Janata Party“ (BJP) pralaimėjimą naujame Delyje. 2013 metais svogūnams buvo suversta kaltė dėl smarkiai pakilusios infliacijos. Pernai N. Modis, siekdamas būti perrinktas, per savo rinkimų kampaniją pareiškė, kad ūkininkai yra jo „aukščiausias“ prioritetas, „ypatingą“ reikšmę skiriant „pomidorams, svogūnams ir bulvėms“.

Svogūnų kainos Indijoje šių metų rugsėjį pašoko iki 80 rupijų (1,13 JAV dolerio) už kilogramą, palyginti su 20-25 rupijomis liepos-rugpjūčio mėnesių laikotarpiu. Kainos kyla dėl potvynių, taip pat dėl to, kad ūkininkai sumažino svogūnų pasėlius, kainoms nukritus iki dviejų rupijų už kilogramą Maharaštroje pernai gruodį, sakė Sirajus Hussainas, buvęs žemės ūkio sekretorius ir Indijos Mokslinių tyrimų tarybos neetatinis mokslinis bendradarbis (naujasis Delis).
Vyriausybė šių metų spalį praėmė valstybines svogūnų atsargas ir skyrė šių daržovių „Safal“, didžiausiam šalies vaisių bei daržovių mažmeniniam tinklui, - toks žingsnis taip pat paskatino kainų smukimą. Valdžios institucijos stebės kainas ir svarstys galimybes įvesti griežtas priemones prieš atsargų kaupimą ir spekuliacijas. Įvairiausių svogūnų rūšių eksportas šiuo metu draudžiamas, sekmadienį teigė vyriausybė.

„Baudžiami ūkininkai“

Įdėtos pastangos jau duoda rezultatų, ir didmeninės kainos kai kuriose rinkose ima mažėti, nes naujų pasėlių produkcija pietiniame regione taip pat padeda sušvelninti deficitą.

Devinderis Sharma, „Punjab“ maisto bei prekybos politikos analitikas, turintis 30 metų patirties maisto politikoje, teigia, kad vyriausybė panikuoja dėl kylančių kainų. Po to, kai buvo įvestas eksporto draudimas, kai kurių rajonų ūkininkams už svogūnus mokama 75 proc. mažiau, sakė jis.

„Šiame procese nukenčia būtent ūkininkai, – sakė D. Sharma. – Ūkininkai baudžiami, kad tik vartotojai būti patenkinti. Infliacija turi būti išlaikoma ties žemu lygiu, bet kas laukia milijono žmonių, kurie gamina tą maistą?“