Ketvirtadienį, praėjus savaitei po to, kai buvo griežtai uždraustas elektroninių cigarečių pardavimas internete, aštuonios vyriausybės agentūros, įskaitant Nacionalinę sveikatos komisiją, paskelbė dokumentą, kuriame išdėstė kovos su paauglių rūkymu ir garinimu veiksmų planą.

Dokumente, raginančiame peržiūrėti ir sugriežtinti įstatymus, siekiant uždrausti e-cigaretes viešose vietose, nėra nurodyta, kada ir kaip draudimas įsigalios.

Kinijos veiksmai – naujausias pramonės, kurios sėkmė apkarto per pastaruosius kelis mėnesius, kai paslaptinga plaučių liga, susijusi su garinimu, sužalojo 1888 žmones ir nusinešė 37 gyvybes, apribojimas.

„Šiuo metu nėra aiškių įrodymų, kad e-cigaretės padėtų žmonėms mesti rūkyti, – teigiama dokumente. – Valdžia neturėtų leisti pozicionuoti ar reklamuoti e-cigarečių kaip metimo rūkyti priemonės.“

Sugriežtinusi savo poziciją Kinija atsistoja greta šalių, kurios iš karto uždraudė elektronines cigaretes, įskaitant Indiją, Braziliją ir Singapūrą. Kai kurios tautos, kaip antai Jungtinė Karalystė, priešingai, e-cigaretes laiko priimtinomis rūkymo alternatyvomis, nes šis yra viena iš pagrindinių išvengiamos mirties priežasčių. Liepos mėnesį Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta apklausa parodė, kad daugiau kaip 90 proc. Kinijos respondentų pasisako už patalpas, kuriose būtų nerūkoma. Tai taikoma ir cigaretėms, ir e-cigaretėms.

Paplitimas

„L.E.K. Consulting“ paskaičiavimais, Kinijos elektroninių cigarečių rinka išaugo nuo 451 milijono dolerių 2016 m. iki 718 milijonų dolerių 2018 m., nes specifinio reguliavimo trūkumas leido e-cigaretėms išpopuliarėti.

Vyriausybės dokumente pabrėžiama, kad mokyklose ir aplinkui reikia sukurti aplinką be dūmų, nesvarbu, ar tai būtų tradicinės cigaretės, ar garinimo įtaisai, ir „rimtai ištirti“ neteisėtą rūkalų pardavimą mokyklų apylinkėse. Kinija uždraudė e-cigarečių pardavimą jaunesniems nei 18 metų žmonėms praėjusių metų rugpjūtį.

„Mes labai susirūpinę dėl jaunimo rūkymo, nes pardavinėti cigaretes netoli mokyklų yra įprasta“, – pažymi Gan Quan, Niujorke įsikūrusios pelno nesiekiančios organizacijos „The Union“ tabako kontrolės direktorius. Jis pabrėžė, kad draudimo parduoti e-cigaretes nepilnamečiams Kinijoje buvo laikomasi „labai atsainiai“.

Kadaise vertintos kaip naudingas įrankis, padedantis rūkaliams mesti rūkyti, dabar e-cigaretės laikomos ne mažiau kenksmingomis. Jos uždraustos jau daugiau nei 20 šalių, o didžiausia JAV elektroninių cigarečių kompanija „Juul Labs Inc.“ sulaukė kritikos dėl į paauglius nukreiptos reklamos.

„Bloomberg News“ motininės kompanijos „Bloomberg LP“ įkūrėjas ir daugumos savininkas Michaelas R. Bloombergas surengė kampaniją ir skyrė pinigų, remdamas skoninių elektroninių cigarečių ir tabako draudimą.