Turtingi arklių savininkai iš viso pasaulio siunčia savo grynaveislius žirgus į antrąjį pagal dydį Australijos miestą, kad namo parsivežtų 4,4 milijonus Australijos dolerių (3 mln. USD) už pirmąją vietą ir 18 karatų aukso trofėjų, kurio vertė siekia 200 000 Australijos dolerių. Antradienį daugiausia buvo statoma už Australijos žirgą Vow and Declare, priklausantį vietiniam treneriui Danny'ui O'Brienui ir savininkų konsorciumui.

Melburno taurė, vietinių vadinama „lenktynėmis, kurios sustabdo šalies gyvenimą“, užima unikalią vietą Australijos sporto kultūroje. Visuose šalies biuruose rengiamos lažybos ir pusryčiai su šampanu, o elegantiški žiūrovai kaip ir kasmet keliauja į hipodromą Flemingtone, šiaip jau niekuo neišsiskiriančiame priemiestyje Melburno šiaurėje.

Deja, Melburno taurei vis sunkiau išlaikyti prestižinį statusą. Prašmatnus konkuruojantis renginys Sidnėjuje, „Everest“, padidino savo bendrą prizinį fondą iki 14 milijonų Australijos dolerių, įžūliai aplenkdamas 8 milijonus Melburno taurės dolerių. O štai Saudo Arabijos taurė kitąmet taps visų laikų brangiausiomis žirgų lenktynėmis, kurių pagrindinis prizas sieks 10 milijonų Australijos dolerių, o bendras krepšelis – net 20 milijonų.

„Victoria Racing Club“, organizuojantis Melburno taurę nuo 1864 m., po pranešimų apie netinkamai prižiūrimus pasitraukusius iš lenktynių žirgus susidūrė su kritika dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Šių metų renginyje turėjo dalyvauti popmuzikos žvaigždė Taylor Swift, tačiau savo pasirodymą ji atšaukė, pasiteisinusi laiko planavimo sunkumais, o iš tiesų užsipulta arklius mylinčių savo gerbėjų. Pirmadienį kasmetiniame Melburno taurės parade dalyvavo protestuotojų grupės, nešinos plakatais su eutanazuojamų arklių vaizdais ir šūkiais „Žirgų lenktynės žudo“.

Tačiau daugumai turtingų žirgų savininkų lenktynės tebėra patrauklios. Dubajaus šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo išlaikomas „Godolphin“ žirgynas praėjusiais metais iškovojo Melburno taurę su žirgu Cross Counter. Princas Khalidas Abdullah, Saudo Arabijos karališkosios šeimos narys, yra Finche'o bendraturtis, o Saeedas Bel Obaida iš Jungtinių Arabų Emyratų įsigijo Prince of Arran, kuris už antrąją vietą pelnė 1,1 milijoną Australijos dolerių.

Vienas turtingiausių Australijos žmonių Lloydas Williamsas vos nenuskynė septintos iš eilės Melburno taurės pergalės. Šių metų lenktynėse iš jo žirgų dalyvavo Master of Reality, kuris finišavo antras (bet užprotestavus atsidūrė ketvirtoje vietoje). L. Williamsas yra Melburno „Crown“ komplekso, didžiausio Australijos kazino, įkūrėjas.

Problema, su kuria visi jie susiduria, yra ta, kad didžiuliai turtai negarantuoja sėkmės. Kinų milijardierius Panas Sutongas prarado galimybę laimėti taurę, kai jo žirgas Gold Mount patyrė karjerą užbaigusią traumą pirmenybių varžybose. „Gold Mount daugybei žmonių suteikė nepaprastai daug malonumo ir galės džiaugtis užtarnauta pensija pono Pano žirgyne Pietų Australijoje“, – tviteryje paskelbė žirgo treneris Ianas Williamsas.