Dauguma pasaulinių bankų gali būti ekonominiu požiūriu neperspektyvūs, nes jų kapitalo grąža atsilieka nuo išlaidų, savo metinėje pramonės apžvalgoje, paskelbtoje pirmadienį, teigia „McKinsey“. Konsultacinė įmonė paragino versloves iki galimo ekonominio sulėtėjimo imtis tokių priemonių kaip technologijų plėtra, kai kurių operacijų perleidimas kitoms organizacijoms, kapitalo didinimas pasitelkus įsigijimo sandorius.

„Mūsų manymu, esame vėlesniame ekonomikos ciklo etape, ir bankams būtina žengti drąsius žingsnius būtent dabar, nes jie toli gražu nėra geros būklės, – teigė interviu Kausikas Rajgopalas. – Vėlesniame ciklo etape niekas negali leisti sau užmigti ant laurų.“

Per dešimt metų nuo pasaulinės finansinės krizės pradžios plūstelėjo inovacijų banga finansinių paslaugų sektoriuje, su savimi atplukdžiusi naujų varžovų iš finansinių technologijų startuolių į tokias milžines kaip „Apple Inc.“ ir „Alphabet Inc.“ priklausanti „Google“. Bankai svarsto, ar verta jiems konkuruoti ar bendradarbiauti su šiais naujokais, ar tiesiog juos persivilioti. Kai kurios įsitvirtinusios įmonės nori persivardinti kaip technologijų bendrovės, iš dalies tam, kad galėtų pritraukti sunkiai randamą talentingą darbo jėgą.

‚McKinsey“, tarp kurios klientų yra kelios didžiausios pasaulio korporacijos, konsultuoja įvairiausiomis temomis – nuo strategijos ir technologijų iki susiliejimo bei įsigijimų sandorių, užsakomųjų paslaugų bei akcijų siūlymų. Savo ataskaitoje įmonė teigia, kad bankai rizikuoja „tapti „išnašomis“ istorijoje“, nes neuji rinkos dalyviai keičia vartotojo elgseną. Neseniai matytos bankų pastangos padidinti našumą neperžengia „įprastų verslo ribų“, teigia konsultacinė įmonė.

Bankai skiria vos 35 proc. savo informacinių technologijų biudžeto inovacijoms, tuo tarpu finansų-technologijų sektorius išleidžia per 70 proc., tvirtina „McKinsey“. Atsižvelgiant į reguliavimo veiksnius, nuleidžiančius užtvarą ties vartais į rinką, – tokiais kaip atviroji bankininkystė ir švelnesni reikalavimai startuoliams, - bei kitus aspektus, aplinka tampa vis palankesnė naujesnėms įmonėms pasiskolinti pinigų iš bankų.

Ataskaitoje pateikiami tokie pavyzdžiai kaip technologijų įmonė „Amazon.com“ Jungtinėse Valstijose ir „Ping An“ Kinijoje, kurios aktyviai pritraukia finansinių paslaugų ieškančius klientus. Didesniam „senosios gvardijos“ galvos skausmui, naujieji rinkos dalyviai linkę nerti į tas verslo sritis, kuriose didžiausias pelnas sukuriamas bankuose, - pavyzdžiui, kreditinės kortelės.

Kreditoriai gali sumažinti išlaidas ir rasti lėšų technologijoms, perkeliant funkcijas trečiajai šaliai, o tai „McKinsey“ apibūdina kaip „nediferencijuotą veiklą“, įskaitant tam tikras prekybos bei atitikties kontrolės funkcijas. Bankams „būtina patogiau jaustis mezgant išorines partnerystes ir sugebėti daryti poveikį talentingai darbo jėgai išorinėse rinkose“, – sakė K. Rajgopalas.

Kitas būdas išlaisvinti pinigus: tapti didesniam. Būtent tokią mintį iškėlė „BB&T Corp.“ ir „SunTrust Banks Inc.“, šiais metais pranešdami apie savo sprendimą jungtis – didžiausią JAV bankų susijungimą nuo finansų krizės. K. Rajgopalo prognozėmis, susijungimų ir įsigijimų (M&A) sandoriai bus tęsiami ir vėlesniame ekonominio ciklo etape.

„Žvelgiant į ateitį, mastas greičiausiai bus dar svarbesnis, bankams įsitraukiant į technologijų varžybas“, teigiama ataskaitoje.