Nuo liepos iki rugsėjo pabaigos „Huawei“ išleido rekordinius 1,8 mln. dolerių federaliniam lobizmui, lyginant su 30 000 dolerių tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai kompanija iš esmės buvo atsisakiusi lobizmo veiksmų Vašingtone ir savo biurą sumažino iki pagrindinio personalo.

Remiantis federaline informacija, „Huawei“ lobistui Michaelui Esposito sumokėjo stulbinamą sumą – 1,7 mln. dolerių. Pats M. Esposito, apie kurio pasamdymą buvo paskelbta rugpjūtį, apibūdina save kaip „Trump Victory“, jungtinio lėšų rinkimo komiteto, kuris apima prezidento perrinkimo kampaniją ir Respublikonų nacionalinį komitetą, narį, teigiama jo firmos „Federal Advocates Inc.“ tinklalapyje.

Suma neįprasta net ir pagal Vašingtono standartus: ji viršijo daugelio prekybos grupių, laikomų galingiausiomis Vašingtono žaidėjomis (Vartotojų technologijų asociacijos, Amerikos naftos instituto ir Nacionalinės nepriklausomo verslo federacijos) trečiojo ketvirčio išlaidas. Kiekviena iš šių grupių lobizmui išleido daugiau nei milijoną dolerių.

„Huawei“ pasamdė M. Esposito, kad šis padėtų kovoti su prieš penkis mėnesius įvestu Prekybos departamento draudimu JAV kompanijoms parduoti komponentus didžiausiai Kinijos technologijų kompanijai nacionalinio saugumo vardan. Pati „Huawei“ neigia kelianti grėsmę.

Krabų pyragėliai ir krevetės

Remiantis paties užpildyta federaline ataskaita, M. Esposito vykdė lobizmą Baltuosiuose rūmuose, Prekybos departamente ir jo Pramonės ir saugumo biure, kuris prižiūri vadinamąjį subjektų sąrašą, boikotuojantį „Huawei“.

„Huawei“ ir M. Esposito ne iš karto sureagavo į prašymus pakomentuoti.

„Huawei“ taip pat vykdo teisinę ir viešųjų ryšių kampaniją, nukreiptą prieš draudimą, reikalaujantį, kad Amerikos įmonės, norėdamos ką nors jiems parduoti, gautų vyriausybės licenciją. Kompanija vis dažniau figūruoja spaudoje. Praėjusią savaitę per Tarptautinio valiutos fondo susitikimą „Huawei“ surengė žurnalistams priėmimą bare, įsikūrusiame ant prašmatnaus Vašingtono viešbučio stogo, už kelių kvartalų nuo Baltųjų rūmų.

Žurnalistai vaišinosi krevečių tempura, krabų pyragėliais ir kepta kiauliena, gėrėdamiesi Vašingtono paminklo ir Prekybos departamento vaizdais, kol šnekučiavosi su kompanijos vadovais, įskaitant Andy Purdy, dirbusį JAV nacionalinio saugumo departamente tais laikais, kai šaliai vadovavo prezidentas George'as W. Bushas. Svečiai gavo drobinius maišelius, kuriuose buvo surinkti interviu su kompanijos steigėju ir generaliniu direktoriumi Renu Zhengfei.

Kovo mėnesį „Huawei“ pirmą kartą nuo 2012 m. užregistravo lobistus, įskaitant Samirą Jainą, „Jones Day“ partnerį, kuris vadovaujant prezidentui Barackui Obamai buvo kibernetinio saugumo pareigūnas. Kompanija taip pat pasamdė Bostone įsikūrusią komunikacijos bendrovę „Racepoint Global Inc.“, kuri specializuojasi technologijų srityje, ir „BCW LLC“, komunikacijos bendrovę, priklausančią pasaulinei reklamos ir rinkodaros grupei „WPP Plc“.

„Huawei“ taip pat įdarbino advokatų kontoras „Sidley Austin LLP“, „Steptoe & Johnson LLP“ ir „Squire Patton Boggs“. Kompanija kovoja su JAV iškelta baudžiamąja byla dėl tariamo JAV sankcijų Iranui pažeidimo. „Sidley Austin“ gina „Huawei“ ir bendrovės filialą JAV nuo kaltinimų, esą jie apgavo mažiausiai keturis bankus, nuslėpdami verslo sandorius Irane, šitaip pažeidžiant JAV sankcijas.

Kaltinimai byloje pateikti ir „Huawei“ vyriausiajai finansininkei bei R. Zhengfei dukteriai Meng Wanzhou. Ji buvo paleista už užstatą Vankuveryje ir kovoja prieš ekstradiciją į JAV.

Draudimas nesumažino „Huawei“ pajamų, kurios per pirmuosius devynis 2019 m. mėnesius padidėjo 24 procentais. Augimą dar paspartino 26 proc. pakilę pasauliniai išmaniųjų telefonų pardavimai.