Trečia pagal dydį robustos kavos gamintoja užsibrėžė tikslą padidinti gamybą tuo metu, kai produkcijos apimtys sparčiai auga, o kainos smunka. Prognozuojama, kad ūkininkai per artimiausius penkerius metus surinks 50–60 proc. didesnį pupelių derlių, teigė Indonezijos kavos eksportuotojų ir pramonių asociacijos pirmininko pavaduotojas Pranoto‘as Soenarto‘as.

„Aš raginu visas suinteresuotas puses, ypač skrudinimo įmones, sutelkti pastangas ir padėti ūkininkams finansuojant bei didinant produktyvumą“, – kalbėjo P. Soenarto‘as interviu Bandunge vyksiančio pramoėns seminaro užkulisiuose.

Didesnis tiekimas iš Pietryčių Azijos šalies gali paveikti robustos ateities sandorius, kurie smuko iki žemiausio lygio nuo 2008 metų, kai prasidėjo prekyba. Indonezija varžysis ir su gamintojais iš Vietnamo ir Brazilijos, kuri jau dabar laikoma arabikos kavos „karaliene“ ir gali pretenduoti ir į tokį pat robustos kavos pupelių titulą.

Indonezijos grupė ruošia strateginį veiksmų planą kartu su keliais kitais suinteresuotais tarpininkais, įskaitant Indonezijos Kavos ir kakavos tyrimų institutą bei Žemės ūkio ministeriją. Pagal planą numatoma padėti ūkininkams tinkamai naudoti trąšas ir geros kokybės sėklas, rasti būdų apsaugoti derlių nuo kenkėjų ir ligų bei teikti finansinę paramą.

Nors robustos kavos ateities sandoriai penktadienio prekyboje Londone pakilo 2 proc. iki maždaug 1251 JAV dolerio už toną, šios kavos pupelių kaina per pastaruosius metus smuko daugiau nei 27 procentais.

Durpių krašto kava

Robustos kava sudaro apie 72 proc. visos šalyje pagamintos produkcijos, tuo tarpu arabikos kava sudaro apie 18 proc., o likusi dalis tenka liberikos ir ekscelsos (excelsa) kavos pupelėms. Apie du milijonus ūkininkų dalyvauja kavos auginimo versle šalyje, kur plantacijų plotas vertinamas 1,2 mln. hektarų. Bendros produkcijos apimtys šiais metais, kaip prognozuojama, turėtų siekti 700 000 tonų.

Didžiuliai durpynų šalies plotai Sumatros ir Borneo salose suteikia puikią galimybę didinti liberikos produkcijos apimtis, sakė agentūros „Peatland Restoration Agency“ vadovo pavaduotoja Myrna Safitri. Pasak jos, šalyje priskaičiuojama apie 15 mln. hektarų atogrąžų durpynų.

Kavos asociacijos prognozėmis, paklausa užsienio rinkose didės, ypač Kinijoje, kur vakarietiška jaunuolių gyvensena paskatino „kavos kultūros“ atsiradimą antroje didžiausioje pasaulio ekonomikoje, sakė P. Soenarto‘as. Ūkininkai neturėtų liautis sodinti kavamedžius, nes Kinijoje artėja kavos bumas, sakė jis. Pasak P. Soenarto, kai tai nutiks, pasaulyje atsiras kavos deficitas, ir Indonezija turi turėti potencialą atsivėrusiai spragai užpildyti.

Kavos vartojimas Kinijoje per pastarąjį dešimtmetį šoktelėjo daugiau nei devyneriopai , 2018-2019 m. laikotarpiu jis siekė apie 189 300 tonų, rodo JAV žemės ūkio departamento duomenys.

Vartojimas Indonezijoje

Iniciatyva padidinti produkcijos apimtis itin svarbi Indonezijai, iš dalies dėl to, kad vidaus vartojimas, kaip prognozuojama, turėtų augti 5–6 proc. per metus, sakė Asociacijos ypatingųjų kavos rūšių skyriaus vadovas. Jo prognozėmis, vartojimas šiais metais gali pasiekti apie 300 000 tonų, teigia jis.

Kavos vartojimas Indonezijoje per pastarąjį dešimtmetį išaugo daugiau nei dvigubai, nes gyvenimas miesto rajonuose vis labiau koncentruojasi aplink kavines, tad daugumoje prekybos centrų, transporto centrų ir biurų kompleksų atidaroma vis daugiau kava prekiaujančių punktų.