„Kalbame mažiausiai apie šimtus milijonų, gal ir milijardus“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje rašė M. Helme. Jis sakė lankęsis Niujorke ir diskutavęs su teisininkais iš „tarptautinės advokatų kontoros“ apie tai, kaip užtikrinti, kad Estija dalyvautų šiuo metu vykstančiuose JAV valdžios institucijų patikrinimuose ir kad jo šalis gautų įplaukų iš kreditoriams skirtų baudų.

Pernai Estija iškilo kaip epicentras plataus masto aferos, skirtos tariamai nešvariems pinigams iš Rusijos ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos valstybių nutekinti į Vakarus. „Danske Bank A/S“ prisipažino, kad didelė 200 milijardų eurų operacijų, vykdytų per jos Estijos padalinį, dalis buvo įtartina, o „Swedbank AB“ susidūrė su įtarimais, kad abejotinų transakcijų metu galėjo pervesti daugiau kaip 100 milijardų dolerių.

Baltijos šalis teigia, kad dėl skandalų smarkiai nukentėjo jos ir visos finansų pramonės reputacija, o anksčiau šiais metais leido suprasti, kad sieks kompensacijos. Tuometinis teisingumo ministras Urmas Reinsalu vasarį pranešė liepęs atlikti „visų teisėtų variantų“ analizę. Potenciali kompensacija gali viršyti „kelis šimtus milijonų“ eurų, o Estija turi teisę į jos „dalį“, pabrėžė jis.

M. Helme tikisi aptarti „įvairius skandalo aspektus“ planuojamuose susitikimuose su Jungtinių Valstijų Iždo ir „kelių didelių bankų“ atstovais, pranešė visuomeninis transliuotojas ERR, cituodamas M. Helme pasisakymą trečiadienio interviu. Estija yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti siekiant „greito ir efektyvaus“ tyrimo, sakė jis.

Praėjusią savaitę susitikime su „Swedbank“ vadovu M. Helme apkaltino banką priėmus „sąmoningus sprendimus ir pasirinkimus“, kurie „įgalino pinigų plovimą“. Susitikimas įvyko po to, kai „Swedbank“ atleido tris Estijos vadovus; bankas tebetęsia kadrų valymą, per kurį anksčiau šiais metais buvo atleista ir generalinė direktorė.

Pasak finansų ministerijos atstovo spaudai Otto Heinapuu, Estijos vyriausybė dar nėra pasirašiusi sutarčių su „jokiomis JAV advokatų kontoromis“, kadangi ministras „vizito Jungtinėse Valstijose metu nagrinėja įvairius variantus, kaip spręsti šią situaciją“.

M. Helme savo „Facebook“ paskyroje pareiškė norįs išsiaiškinti, „kaip užtikrinti, kad JAV institucijų pradėti mūsų bankų pinigų plovimo tyrimai, kurie greičiausiai pasibaigs didžiulėmis baudomis, būtų vykdomi taip, kad mes būtume įtraukti į visą procesą ir kad didžioji baudų dalis galiausiai patektų į Estijos biudžetą“.