Volodymyras Zelenskis pasižadėjo ginti nacionalinius interesus, jo administracijai kovojant su pramonės ir žiniasklaidos magnatu Igoriu Kolomoiskiu, bandančiu susigrąžinti „Privatbank“ po to, kai bankas buvo nacionalizuotas ankstesnės vyriausybės. Sprendimas dėl valstybės perėmimo teisėtumo greičiausiai bus priimtas kitą savaitę. Jis buvo atidėtas jau du kartus.

Investuotojai ir Ukrainos užsienio skolintojai, įskaitant Tarptautinį valiutos fondą, atidžiai sekė visą bylos eigą, įskaitant išpuolius prieš buvusią centrinio banko valdytoją Valeriją Gontarevą, kuri padėjo prižiūrėti valstybės perėmimą precedento neturinčiame finansų pramonės skandale, vykusiame prieš trejus metus.

Ketvirtadienį kalbėdamas visą dieną trukusioje spaudos konferencijoje V. Zelenskis teigė neturįs jokios galimybės daryti įtakos jurisdikcijai. Paklaustas, ar vyriausybė grąžins akcijų paketą I. Kolomoiskiui, V. Zelenskis atsakė „ne“.

„Aš neturiu teisės daryti įtakos teismams, – sakė jis žurnalistams Kijeve. – Jei rezultatas reikš, kad turėsiu apginti savo šalį, taip ir padarysiu.“

Prezidentas teigė neaptarinėjęs „Privatbank“ reikalų su I. Kolomoiskiu. Juodu palaiko glaudžius ryšius nuo tada, kai žiniasklaidos magnatui priklausantis televizijos kanalas transliavo laidą, iškėlusią buvusį komiką V. Zelenskį į nacionalinę politinę areną ir palaikė jį kampanijos metu.

Nors abu teigia, kad jų santykiuose nėra nieko neįprasto, V. Zelenskio štabo viršininkas yra buvęs I. Kolomoiskio advokatas, o minėto televizijos kanalo vadovas ir trys žurnalistai – V. Zelenskio partijos įstatymų leidėjai.

Prezidentas teigė siekiantis užmegzti dialogą ir pasitelkti „tarptautinius ekspertus“, kad šie padėtų išspręsti „Privatbank“ problemą. V. Zelenskis taip pat pripažino galimą riziką ginčą pralaimėti, atkreipdamas dėmesį į teismų sistemos spragą.

„Teisme nėra viskas taip jau teisinga ir sklandu, – sakė jis. – Šioje byloje galime ir neiškovoti visų pergalių.“

Ištyrus „Privatbank“ buvo atskleistas sukčiavimas, atnešęs mažiausiai 5,5 mlrd. dolerių nuostolių, tačiau I. Kolomoiskis bet kokius pažeidimus neigia. Jis ir kiti buvę savininkai nori vėl perimti banko kontrolę arba gauti kompensaciją.

Banko grąžinimas į privačias rankas galėtų sutrukdyti reformas, kurios yra gyvybiškai svarbios Ukrainai bandant atgauti ekonominį pagrindą po kojomis, praėjusį mėnesį sakė Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko viceprezidentas Alainas Pilloux.