Svetimšalėms nuo šiol nereikės vilkėti abajos – palaido drabužio, kuris ištisus dešimtmečius buvo privaloma apranga, nors joms visgi bus nurodoma rengtis „kukliai“, teigė Ahmedas Al-Khateebas, Saudo Arabijos turizmo ir nacionalinio paveldo komisijos pirmininkas ir pagrindinis karūnos princo Mohammedo bin Salmano patarėjas.

Šeštadienį vyriausybė paskelbs internetines turistinių vizų paraiškas 49 šalių piliečiams, o kiti galės kreiptis į ambasadas ir konsulatus užsienyje, Rijade „Bloomberg TV“ sakė A. Al-Khateebas.

Saudo Arabija ilgą laiką buvo viena sunkiausiai lankomų pasaulio šalių, išduodanti vizas tik verslo ir piligriminėms kelionėms bei šeimos susibūrimams. Tačiau 2016 m., kai naftos kainų svyravimai sukėlė sumaištį karalystės finansuose, vyriausybė nusprendė plėtoti turizmą kaip dalį princo Mohammedo ekonominės pertvarkos plano. Vyriausybės atstovai teigia, kad tai yra perspektyvus ir su nafta nesusijęs sektorius, kuris galėtų padėti sugrąžinti Saudo Arabijos turistų dolerius ir pritraukti naujos rūšies užsienio išlaidas.

„Skatiname privatųjį sektorių ir investuotojus atvykti ir savo akimis pamatyti daugybę įvairių galimybių“, – teigė A. Al-Khateebas, detalizuodamas planus praplėsti oro uostų pajėgumus, pasipildyti šimtais tūkstančių viešbučių kambarių ir išvystyti restoranų bei gyvenimo būdo pasiūlą.

„Saugotis nuodėmės“

Vis dėlto atsivėrimas užsienio turistams taip pat reiškia atsivėrimą užsienietiškiems papročiams – o tai bus esminis pokytis šalyje, kurioje griežtas islamo aiškinimas ilgą laiką reguliavo visus gyvenimo aspektus nuo lyčių santykių iki antakių pešiojimo.

Per pastaruosius kelerius metus karalystė jau susidūrė su socialinių permainų lavina, ir kai kuriuos Saudo Arabijos gyventojus naujovės išties džiugina. Tačiau kiti ir toliau išlieka itin konservatyvūs, tad užsienio turistės, besibastančios Rijado gatvėmis be abajų, gali sulaukti nepalankių žvilgsnių.

„Turistai užnuodys mūsų visuomenę, įnešdami savo neislamiškus papročius, – piktinosi 35-erių metų Rijado gyventoja Manal, kuri prašė, kad jos pavardė būtų neatskleista, kad galėtų kalbėti nevaržomai. – Mums teks saugotis nuodėmės.“

Taip pat neaišku, iki kokio lygio karalystė yra pasirengusi sušvelninti alkoholio pardavimo ir nesusituokusių porų apgyvendinimo taisykles (ir viena, ir kita yra uždrausta), kurios gali atbaidyti potencialius šalies lankytojus. Kai kuriems viešbučiams liepta neklausti apie svečių šeiminę padėtį.

Bikiniai – tabu

Daugybė Saudo Arabijos gyventojų džiaugiasi naujomis galimybėmis, kurias atneš turizmas.

„Jau įsivaizduoju, kiek daug darbo galimybių atsivers turizmo, maisto ir mažmeninės prekybos sektoriuose, – svarsto 28-erių metų kelionių tinklaraštininkas Njoudas Fahadas. – Mūsų visuomenę savo kultūra ir kalba praturtins galybė įvairiausių žmonių, atvyksiančių iš visų pasaulio kraštų.“

A. Al-Khateebas teigė, kad vyriausybė iki 2022 m. planuoja 64 milijonus vizitų, o iki 2030 m. net 100 milijonų vizitų per metus (lyginant su 40 milijonų šiandien), tačiau tai apims tiek vidaus, tiek užsienio turistus.

Kažin, ar Vakarų poilsiautojai būriais plūs į šalį, kurioje bikiniai tebėra tabu, o žmonės nelegaliai gamina vyną namuose.

Saudo Arabijos reputacija užsienyje taip pat sulaukė smūgio po kritiko Jamalo Khashoggio nužudymo karalystės konsulate Stambule prieš metus. Įvykis sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir paskatino kai kurių garsių moterų teisių aktyvisčių, kurias valdžios institucijos apkaltino kenkimu valstybės saugumui, suėmimą.

„Svetinga tauta“

Vis dėlto naujosios vizos galėtų pritraukti daugiau nuotykių išalkusių keliautojų, ypač tų, kuriems knieti aplankyti nepaliestas salas, pamatyti mažai žinomas istorines vietas ar patyrinėti dažnai klaidingai suprantamą kultūrą.

34-erių metų kelionių gidas Waelis Alkaledas teigia dažnai sulaukiantis užsieniečių klausimų dėl instagrame skelbiamų nuotraukų, vaizduojančių nepaliestus paplūdimius ir kalnuotą reljefą jo gimtajame šiauriniame Tabuko regione.

„Žmonės mane kamantinėja, kur yra ši ar kita vietovė, mes norėtume ten apsilankyti, – pasakoja jis. – Turistinių vizų įvedimas sukurs naujų darbo ir verslo galimybių.“

A. Al-Khateebas teigė manantis, kad Saudo Arabijos gyventojai džiaugsis turistų antplūdžiu.

„Turime šimtus tūkstančių Saudo Arabijos studentų, kurie studijavo svetur ir sugrįžo namo, ir noriai priimame kitokią kultūrą, kitokią religiją, – sakė jis. – Esame labai svetinga tauta.“

Aprangos kodas

Jis pažymėjo, kad šalis per pastaruosius kelerius metus jau išgyveno didžiulius pokyčius, įskaitant atšauktą draudimą vairuoti moterims, kino teatrų atidarymą ir leidimą koncertuose dalyvauti abiem lytims.

„Jei su kažkuo nesutinki, turi teisę nesidomėti ir nesilankyti, – aiškino A. Al-Khateebas. – Šiai dienai daugumą pokyčių esame jau įgyvendinę.“

Paklaustas, ar ir Saudo Arabijos moterims bus leista vaikščioti be abajų, jis komentuoti atsisakė. „Iki šiol to nesvarstėme, nes tai niekada nekėlė problemų, – pareiškė jis. – Tai yra mūsų kultūros dalis.“

Nors abajos bus neprivalomos viešnioms ir gyventojoms iš užsienio, joms bus taikomos taisyklės, reikalaujančios kuklios aprangos, pridūrė jis.

Paklaustas apie galimai šiam sprendimui prieštaraujančius dvasininkų, kurie daugelį metų turėjo didelę įtaką vyriausybės politikai, pareiškimus, jis atsakė: „Aprangos kodą paskelbs vyriausybė, o vyriausybė yra aukščiausioji valdžia.“

„Tai, ką turistai gali pamatyti ir patirti Saudo Arabijoje, yra kultūra – stipri ir didinga mūsų kultūra, – teigė A. Al-Khateebas. – Mes išliekame autentiški.“