Abiejose šalyse galioja aukštos realiosios palūkanos, be to jose fiksuojamas biudžeto perteklius, tad politikos formuotojai turi nemažai erdvės prisitaikyti prie nuosmukio sąlygų, teigė banko Pasaulinių makroekonominių tyrimų padalinio (Paryžius) vadovas Christopheris Dembikas. Tiek Rusijos rublis, tiek vonas gali funkcionuoti geriau, sakė jis.

„Visos besivystančios šalys turi erdvės sustiprinti pinigų arba fiskalinę politiką, bet tik Rusija ir Pietų Korėja gali pasiekti abiejų šių tikslų, – trečiadienį per savo vizitą Maskvoje kalbėjo Ch. Demibkas. – Tokie laimėjimai padėtų joms išsilaikyti recesijos sąlygomis.“

Anot Ch. Dembiko, nors pasaulinė recesija nėra pagrindinis „Saxo“ banko scenarijus, aklavietė prekyboje, susidariusi tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos, verčia apie tai susimąstyti. Vokietija gali nugrimzti į recesiją jau šių metų trečiąjį ketvirtį, o pirminiai Kinijos duomenys įspėja, jog plėtra šalyje kitais metais gali nukristi žemiau 6 proc. lygio.

Europos centrinio banko (ECB0 vairą į savo rankas greit perimsianti Christine‘a Lagarde prognozuoja, kad pasaulio ekonomika išvengs bendro susitraukimo, tačiau įspėja, kad prekybos sektoriuje tvyranti įtampa išlieka svarbiu pagrindu nerimauti dėl augimo. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) liepą sumažino savo pasaulio ekonomikos augimo prognozę iki 3,2 proc., žemiausio lygio nuo finansų krizės.

Politikos formuotojai Maskvoje kaupia atsargas, siekdami sumažinti šalies pažeidžiamumą pasaulinių naftos kainų svyravimams ir naujų JAV sankcijų grėsmę. Infliacijos lygis šiais metais sumažėjo, tad šalies centrinis bankas įgavo daugiau erdvės iš lėto mažinti palūkanų normas.

Infliacijos lygis Pietų Korėjoje šių metų rugpjūtį pasiekė rekordiškai žemą nulinį lygį. Mokesčių didinimas padėjo sustiprinti šalies iždą pastaraisiais metais, nurodo Tarptautinis valiutos fondas.

Abiejose šalyse šiais metais fiksuoti dideli srautai į jų vietos valiuta nominuotas obligacijų rinkas; manoma, kad Pietų Korėja praneš apie didžiausius jų pirkimus nuo 2007 metų.

Be jokios abejonės, tiek Pietų Korėja, tiek Rusija yra smarkiai priklausomos nuo eksporto, ir prekybos karas toliau smukdo ir taip vangų augimą.

Bet kitame besivystančių rinkų spektro gale yra tokios šalys kaip Pietų Afrika ir Turkija, kur politikos formuotojai neturi tiek erdvės manevrams, tuo atveju, jeigu pasaulio ekonomika smigtų žemyn, teigia Ch. Dembikas.