Transporto priemonių produkcija pakilo 3,3 proc. iki 92 158 vienetų – tai pirmasis prieaugis per 15 mėnesių, ketvirtadienį pranešime paskelbė Automobilių gamintojų ir prekybininkų draugijos (SMMT) lobistų grupė. Metinė produkcija vis dar tebėra sumažėjusi 17 proc. arba beveik 180 000 vienetų.

„Nors augimas visada džiugina, šiandieniniai skaičiai slepia bendrą nuosmukio tendenciją ir vis stiprėjančius nepalankius vėjus, su kuriais susiduria sektorius“, – pažymėjo SMMT vadovas Mike'as Hawes'as, minėdamas įtampą tarptautinėje prekyboje, perėjimą prie elektromobilių ir „žlugdančią“ grėsmę „Brexit“ be susitarimo atveju.

Kompanijos, įskaitant „Jaguar Land Rover Automotive Plc“, „Honda Motor Co.“ ir „BMW AG“, paankstino kasmetinius gamybos sustabdymus ir perkėlė juos į balandžio mėnesį, kad lengviau susidorotų su galimais tiekimo grandinės sutrikimais dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos. Jų pastangos pasirodė bergždžios, nes parlamentas galiausiai nepritarė „Brexit“ sąlygoms ir perkėlė išstojimo datą į spalio 31 d.

Likus mažiau nei šešioms savaitėms iki patikslinto išstojimo termino, SMMT paragino politikus „padvigubinti pastangas“, kad būtų užtikrintas susitarimas, palaikantis sklandžią prekybą. Grupė prisijungė prie daugiau nei 20 Europos prekybos organizacijų, perspėdama, kad išstojimas be susitarimo reikštų, jog JK automobilių gamintojai bus apmokestinami pagal Pasaulio prekybos organizacijos nurodymus, o tai padidintų kaštus 5,7 milijardais eurų.