Kai balandžio mėnesį Pietų Korėja tapo pirmąja valstybe, visoje teritorijoje pradėjusia teikti penktosios kartos mobiliojo ryšio paslaugas, labiausiai iš to pasipelnė Kim Duk-yongui priklausanti „KMW Inc.“ – telekomunikacijos įrangos, naudojamos 5G tinkluose, tiekėja. Šiemet kompanijos akcijos išaugo septyneriopai, pakeldamos „KMW“ rinkos vertę iki maždaug 2,6 milijardų dolerių.

Remiantis „Bloomberg Billionaires Index“ paskaičiavimais, neįtraukiančiais įkeisto turto, Kim Duk-yongas, kuris kartu su šeima valdo 36 proc. „KMW“, šiuo metu yra vertas maždaug 900 milijonų dolerių. Visam pasauliui pamažu pereinant prie 5G, jis tapo vienu pirmųjų ir didžiausių laimėtojų.

Negana to, tai įspūdingas pokytis bendrovei, kuri buvo įklimpusi nuostoliuose – ir staiga per pirmąjį 2019 m. pusmetį jos pardavimai išaugo daugiau nei dvigubai.

62-ejų metų Kim Duk-yongas komentuoti atsisakė. Rugpjūčio mėnesį vietinei žiniasklaidai jis prisipažino, kad kai kurie žmonės jo kompaniją buvo jau nurašę.

„Bankai mus net pravardžiavo kompanija-zombe, – Kim Duk-yongą cituoja technologijų naujienų svetainė „ZDNet Korea“. – Paleidus 5G tinklus, reikalai kaipmat pasitaisė.“

Tuometinis Pietų Korėjos mokslo ir technologijų ministras You Young-minas aplankė „KMW“ praėjusį mėnesį viešėdamas Hvasone (Hwaseong), mieste į pietus nuo Seulo, tikrindamas, kaip sekasi mažoms ir vidutinėms įmonėms po 5G paleidimo. Kim Duk-yongas ministrui pasakė, kad „KMW“ produkcijos paklausa išaugo, o pajamos per pirmąjį 2019 m. pusmetį, lyginant su ankstesniais metais, padidėjo 113 proc., teigiama ministerijos pranešime spaudai.

„KMW“ gamina radijo dažnių komponentus bazinėms stotims. Pagrindiniai jos klientai yra 5G infrastruktūros tiekėjai, tokie kaip „Samsung Electronics Co.“ ir „Nokia Oyj“. Pasak „KMW“ atstovo spaudai, kompanijos gebėjimas mažesniais kaštais masiškai gaminti filtrus, būtinus 5G paslaugoms, suteikia jai pranašumą prieš konkurentus.

Nuo balandžio mėnesio Pietų Korėja išgyvena sparčią 5G paslaugų plėtrą: praėjusį mėnesį įvertinta, kad abonentų skaičius jau viršija 2,5 milijono, o visoje šalyje veikia daugiau kaip 89 000 bazinių stočių.
5G

Kinijos perspektyvos

„KMW“ turi perspektyvų plėstis ir už Pietų Korėjos ribų, teigia analitikai. Kinijos vyriausybė mobiliesiems operatoriams 5G licencijas suteikė dar birželio mėnesį. „KMW“ tiekia komponentus „ZTE Corp.“ – mažesniajai Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei Technologies Co“ konkurentei.

„Trijų didžiųjų Kinijos operatorių išlaidos 5G tinklams yra kur kas didesnės nei Pietų Korėjos, – pažymi Kim Hong-sikas, Seulo „Hana Financial Investment Co.“ analitikas. – Tarpininkaujant „ZTE“, „KMW“ teikia savo produkciją didžiausiam iš jų, „China Mobile“. Tikimasi, kad kompanijos eksportas į Kiniją ir toliau didės, atsižvelgiant į šalies pasirengimą 5G ryšio plėtrai.“

Remiantis 2018 m. metine ataskaita, „KMW“ taip pat gamina šviesos diodų lemputes, kurios sudaro 10 proc. bendrovės pajamų. 2015 m. Niujorko „Yankees“ pakvietė Pietų Korėjos kompaniją sumontuoti šviesas jų stadione.

Akcijų augimas padidino kompanijos vertinimus: šiuo metu „KMW“ akcijos parduodamos maždaug 18 kartų brangiau, nei siekia buhalterinė vertė. Vis dėlto visi penki akcijų rinkos analitikai rekomenduoja įsigyti jų daugiau. Pasak „Ebest Investment & Securities Co“ analitiko Wangjino Lee, kompanijai riziką kelia tai, kaip susiklostys reikalai Kinijoje, įskaitant galimą 5G plėtros atidėjimą dėl vartojimo sulėtėjimo.

Atsargūs skolintojai

Iš tiesų Kim Duk-yongas nesvajojo tapti verslininku. Seule studijuodamas elektros inžineriją, vaikinas planavo akademiko karjerą. Tačiau nepajėgdamas toliau mokėti už mokslus, jis ėmė ieškotis darbo ir pakeitė kelias darbovietes, įskaitant „Samsung“ ir „Hewlett Packard“ bendrą įmonę, prieš 1991 m. įsteigdamas „KMW“.

Kompaniją Kim Duk-yongas įsteigė už pinigus, gautus pardavus savo butą, tad iš pradžių pajėgė samdyti tik vieną darbuotoją. Iki šių metų „KMW“ susidūrė su nuostoliais, nes rinką užplūdo Kinijos konkurentai, siūlantys pigesnę produkciją. Tai paskatino bankus vertinti „KMW“ perspektyvas atsargiau, gegužės mėnesį interviu vietiniam laikraščiui „E-daily“ pasakojo Kim Duk-yongas.

„Savo kailiu patyriau, kad lyjant bankai atima iš tavęs skėtį, – teigė verslininkas. – Bandžiau jiems įrodyti, kad kompanija-zombė turi šansų išgyventi.“