„Mūsų investicinė linija Berlyne ir apskritai Vokietijoje yra labai stipri, – sakė Rana Yared, „Goldman“ partnerė, taip pat kreditoriaus grupės „Principal Strategic Investments“ direktorė. Ji atsisakė vardinti būsimų uždavinių po to, kai bendrovė šiais metais perėmė dalį dviejų Berlyne įsikūrusių finansinių technologijų įmonių.

Investicijos į Vokietijos finansinių technologijų įmones pirmą kartą pasiekė rekordinį lygį 2018 metais , per milijardą eurų (1,1 mlrd. JAV dolerių), rodo „Barkow Consulting“ duomenys. Po pirmojo šių metų pusmečio investicijų apimtys jau siekė apie 900 mln. eurų, pirmąjį metų ketvirtį fiksuoti didžiausi srautai per visą istoriją. Tokia tendencija gali byloti apie išpūstas aktyvų kainas ir, savo ruožtu, kelti įtampą bankui „Goldman“.

Anot R. Yared, jos komanda yra itin atsargi savo vertinimais, ir ne tik Vokietijoje. Tai egzistencinio pobūdžio iššūkis bendrovėms, jeigu jos pritraukia lėšų, kai vertė nustatoma pernelyg aukšta, – sakė ji. – Atsiranda nuosmukių ciklo rizika , taip pat baiminamasi, kad gali tekti pritraukti naujų lėšų mažesne verte, o tai, savo ruožtu, galėtų atsiliepti jų darbuotojams ir nuotaikoms bei klientams“.

Anot R. Yared, vidutiniškai jos komanda išlaiko investicijas daugiau nei penkerius metus. „Mūsų investicijos gali skirtis nuo palyginti nedidelių sumų, kaip, tarkim, dešimt milijonų dolerių, iki net 100 milijonų“.

Kaip teigiama „PriceWaterhouseCoopers“ (PwC) tyrime, iš viso 34 Vokietijos finansų technologijų įmonės žlugo per šių metų pirmuosius penkis mėnesius. Įmonė dėl to kaltino , jos žodžiais, „me-too- finansų technologijas“, nes įmonėms teko apsiprasti su tuo, jog kai kurios bendrovės šioje verslo sferoje tiesiog smarkiai jas lenkia.

„Goldman“ ne tik atidžiai seka Vokietijos kapitalą, sakė R. Yared. „Skaitmeninė bankininkystė, regis, yra sutelkusi stiprų centrą Berlyne“, - sakė ji, nors „daugiau finansinių technologijų, orientuotų į kapitalo rinkas, yra kilusios iš Frankfurto. Ekologinė sistema išsivystė abiejuose miestuose, pritraukdama talentingą darbo jėgą.

Šių metų gegužę „Goldman“ vadovavo Berlyne įsikūrusios „Elinvar“ finansavimo raundui; ši institucija, kurią įsteigė du buvę „Deutsche Bank AG“ darbuotojai ir kuri sukūrė skaitmeninę platformą, leidžiančią kreditoriams pasiūlyti savo paslaugas internetu. Po dviejų mėnesių įmonė investavo 25 mln. eurų į „Raisin“, interneto platformą, leidžiančią vartotojui sulyginti bankų taupymo produktus.