„74 metus užsitęsęs taikos laikotarpis neišvengiamai padėjo sukaupti didžiulius turtus ir didžiules skolas, – teigė Austrijos centrinio banko valdytojas interviu „Wiener Zeitung“. – Anksčiau šia problema efektyviai pasirūpindavo karai ar aukšta infliacija. Klausimas, kaip mes tai išspręsime be abiejų šių veiksnių, lieka atviras.“

E. Nowotny, kuriam pačiam 75-eri metai ir kuris gimė per Antrąjį pasaulinį karą, šio mėnesio pabaigoje pasitraukia iš savo pozicijos ECB Valdančiojoje taryboje, kurioje praleido daugiau kaip dešimtmetį. Per tuos metus centrinis bankas sumažino palūkanų normas iki rekordinių žemumų (žemiau nulio) ir sukišo trilijonus eurų į finansų sistemą, siekdamas atgaivinti infliaciją ir ekonominį augimą. Tikimasi, kad per kito mėnesio susitikimą ECB dar kartą sumažins normas.

Centrinių bankų valdytojai vis dar diskutuoja, kodėl šitiek daug paskatų nesugeba išjudinti infliacijos. Tuo tarpu jų strategija iššaukė kaltinimą, esą taip apiplėšiami taupieji – šis kaltinimas ypač rezonuoja tokiose šalyse kaip Austrija ir Vokietija, – tuo pačiu didinant investuotojų turtus ir vyriausybės skolas, bei iškėlė klausimą, kaip monetarinė institucija galėtų iš to išsipainioti.

E. Nowotny, kuris yra ekonomikos profesorius, užsiminė, kad šis istorinis reginys – tema, prie kurios jis ketina grįžti pasitraukęs iš ECB.

„Šiuo metu vyksta akademinės diskusijos, tačiau negaliu jose dalyvauti, kol esu prisiėmęs atsakomybę už pinigų politiką, – sakė jis. – Taigi tenka būti atsargesniam. Po kelių dienų sugrįšiu į akademinę pusę, tada galėsiu mąstyti plačiau.“