Centrinio banko stebėtojai šią savaitę puolė ieškoti žodynų ir naršyti „Google“, kad iššifruotų dalį gubernatoriaus Shaktikantos Daso kalbos ir neseniai vykusio Monetarinės politikos komiteto (MPK) posėdžio protokolą.

Trečiadienį paskelbtame protokole MPK narys Chetanas Ghate'as pareiškė, kad „Indijos ekonominio augimo įvertinimai, deja, susidūrė su nemenku floksinosinaihilipilifikacijos lygiu. Nepaisant to, tikėtina, kad augimas paspartės.“ Oksfordo žodyne teigiama, kad šis retas žodis atsirado XVIII amžiaus viduryje ir yra vartojamas nuvertinimui, sumenkinimui apibūdinti.

Pirmadienį Ch. Dasas, kalbėdamas apie ekonomiką, pasitelkė Voltaire'ą.

„Nesakau, kad turėtume laikytis panglosiško požiūrio ir su šypsena numoti į kiekvieną sunkumą“, – pasakė jis. Žodyne aiškinama, kad panglosiškas gyvenimo būdas reiškia nepamatuotą optimizmą.

Posakis susijęs su profesoriumi Panglosu – apsakymo „Kandidas, arba optimizmas“ (pranc. Candide, ou l'Optimisme) veikėju. Minėtą satyrą 1759 m. parašė prancūzų filosofas Voltaire'as.

Centrinio banko stebėtojai bando numatyti kitą politikos formuotojų žingsnį po to, kai MPK sumažino palūkanų normas netikėtais 35 baziniais punktais.

Ch. Ghate'as, nepriklausomas komiteto narys ir akademikas, praėjusiame posėdyje balsavo už labiau įprastą 25 bazinių punktų sumažinimą ir atkreipė dėmesį į pastarojo meto ekonomikos sulėtėjimą.